Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmet nyert a 10 kilométeres úszásban

2021. augusztus 5. – 01:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia csütörtöki versenynapja a férfiak nyílt vízi úszásával kezdődött, 10 kilométert kellett teljesíteniük az Odaiba öböl meglehetősen meleg vizű és kissé szennyezett vizében. Most szélcsend volt, ami előre jelezte, hogy a medencében is jó úszók ott lesznek az élmezőnyben. A 2019-ben 5 kilométeren világbajnok Rasovszky Kristóf Hévízen, meleg vízi edzésekkel készült fel a Japánban várható körülményekre. Hét kört kellett megtenni a vízben.

A magyar úszót az éremesélyesek között tartották számon, és már 2 kilométer után az ezen a távon világbajnok német Wellbrockkal és a francia Olivier-vel elhúztak a mezőnytől, és ez a hármas szökevénycsoport 30 másodperces előnyre tett szert az olasz Paltrinierivel szemben. Wellbrock 1500 méteren versenyzett a medencés úszásban Tokióban, és mivel bronzérmes lett, most javítani akart.

A harmadik kör végén, vagyis 4,3 kilométernél Olivier vezetett, Rasovszky állt a második helyen, a német harmadikon, de ennél fontosabb volt, hogy kevéssel több mint egy óra után az olasz 18 másodperccel volt mögöttük, tisztes távolból követte őket. A negyedik kör végére az olasz feljebb zárkózott, nyolc másodpercre csökkentette a hátrányát.

Az ötödik kör végére a hármas élboly újabb három taggal kibővült, az olasz mellé csatlakozott a görög Knigakisz és az izraeli Roditi is. Már akkor látszott, ez a hat versenyző dönti el egymás között az érmeket és a helyezéseket.

A hatodik kör végén, egészen pontosan 8,6 kilométer után Wellbrock vezetett 4,6 másodperccel Rasovszky előtt, Paltrinierinek már 13 másodperc volt a hátránya, a hatodik helyen haladó Knigiakisznak 19 másodperc, utána viszont már több mint másfél perc, vagyis mindenki más már kiszállt a küzdelemből.

Wellbrock az utolsó méterekre nem hagyott kérdést, tovább tudta növelni az előnyét, és végül ezen a távon ritkán látható fölénnyel megnyerte a döntőt, 25 másodpercet vert Rasovszkyra. Ő viszont maga mögött tartotta az olasz világbajnok Paltrinierit, aki nagyon jött az utolsó métereken, és ezzel a veszprémi úszó megnyerte az ezüstérmet. Ebben a szakágban Risztov Éva 2012-es sikere után ez a második magyar érem.

„2.45-kor keltem, elég korán jöttünk ki a pályára, de megérte felkelni. Meleg volt a víz, nem véletlenül készültem Hévízen, mert ahhoz képest ez egy jégfürdő volt az első öt körben, a többiek panaszkodtak is. Egyáltalán nem ilyen versenyre számítottam, azt hittem, kivárnak a legjobbak, de a második körben láttam, hogy ketten meglógnak, és csatlakoznom kellett hozzájuk, különben leszakítottak volna. Wellbrock emberfelettit úszott, mindenkit mást meg lehetett verni, és ez sikerült is nekem, az olasz Paltrinierit magam mögött tartani nem kis feladat.

Az volt a taktika, kacsázzak előtte, maradjak valahogy előtte, mert ha mellém ér, megelőzhet, és visszaelőzni sokkal nehezebb. Aztán folyamatosan azt éreztem, nincs meg a sebessége, nem tud közelíteni hozzám. Az utolsó egész köröm egy nagy holtpont volt, pedig figyeltem arra, hogy minél többet legyek lábvízen. Igyekeztem türelmes lenni, ha már azt hallgattam a verseny előtt mindenkitől, hogy várjak ki, mert majd elég lesz, ha az utolsó körben vezetek. Vezetni a verseny közben sikerült, de ez egy megnyert ezüstérem. A vívók szobájába költöztem be, Szilágyi Áron azzal búcsúzott el tőlem, hogy az a szoba garantálja legalább az ezüstérmet. Igaza lett.”

Edzője, Szokolai László azt emelte ki, hogy extrém körülmények közt van Rasovszkynak esélye felvenni a versenyt a némettel és az olasszal, mert nekik az utazósebességük jobb, Kristóf viszont gyorsan és jó döntéseket szokott hozni a verseny közben, ahogy most is tette.

Tokiói olimpia nyílt vízi úszás, férfi 10 km:

  • 1. Florian Wellbrock (Németország) 1:48:33.7 óra
  • 2. Rasovszky Kristóf 25.3 másodperc hátrány
  • 3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 2.1 mp h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!