Gasztro

RSS

Kipróbáltam a szakaszos böjtöt: még evés közben is éhes voltam
Kipróbáltam a szakaszos böjtöt: még evés közben is éhes voltam

Egy hétig éltem korunk legnépszerűbb táplálkozási reformja szerint, fogyni nem fogytam, de rájöttem egy csomó mindenre, amit eddig is tudtam. Az utóbbi évek legdivatosabb étrendjének nagy előnye, hogy bármit és bármennyit lehet enni, éppen csak a nap egy meghatározott szakaszán belül.

A mágikus alapanyag, amitől minden étel íze megsokszorozódik
A mágikus alapanyag, amitől minden étel íze megsokszorozódik

Igaz-e a legenda, hogy az alaplé drámai különbséget ad minden étel ízéhez? És ha igen, hogyan csinálja? Szakértői segítséggel értjük meg egy univerzális ízfokozó kémiai, történelmi hátterét és a gyakorlatát.

Hogyan csinálhatunk otthon ropogós bagettet?
Hogyan csinálhatunk otthon ropogós bagettet?

A kenyérhamisítás-para már a franciákat is elérte, a bagett becsületéért is küzdeni kell. De minden hosszú kenyér bagett-e, amit annak hívnak, és lehet-e otthon ilyet készíteni jól?

Mihez kezdjünk a húsvéti maradékokkal?
Mihez kezdjünk a húsvéti maradékokkal?

Már megint túlvállaltuk magunkat a sonka és a kalács mennyiségével, kicsit rá is untunk, mi legyen velük? Van egy csomó ötletünk, hogyan születhetnek a húsvéti maradékok újjá.

Megtaláltuk a legfoszlósabb pogácsa módszerét
Megtaláltuk a legfoszlósabb pogácsa módszerét

Millió receptje és módszere van annak az aprósüteménynek, ami magyar, és valóban az egyik legjobb a világon. Úgyhogy addig sütöttük a pogácsákat míg meg nem lett az elképzelhető legfoszlósabb, legomlósabb, legpuhább verzió.

Unja a húsvéti kajákat? Segítünk!
Unja a húsvéti kajákat? Segítünk!

Oké, a sonka az sonka marad – viszont modern, de egyszerű trükkökkel, ismerős, és mégis más módszerekkel még csodásabb lesz a kalács, és a tojásból is egészen új állagokat hozhatunk ki.

Nem pogácsában a legfinomabb a medvehagyma
Nem pogácsában a legfinomabb a medvehagyma

A tavasz fokhagymaillatú, zöld levelek formájában érkezik a konyhába, ahol legnagyobb ellensége a tartós hő és az idő. Ettől függetlenül okosan kombinálva és formálva csodákat lehet kihozni a medvehagymából.

Amit talán a rántott húsnál is jobban szeretünk: a krumplis ételek
Amit talán a rántott húsnál is jobban szeretünk: a krumplis ételek

Legalább százféleképpen használjuk a krumplit, de mikor és hogyan ismerte meg, milyen formájában szeretett bele a magyar konyha a hirtelen, ufóként idecsöppent alapanyagba?

Amit tudni akartál a pizzasütésről, de sosem merted megkérdezni
Amit tudni akartál a pizzasütésről, de sosem merted megkérdezni

Nápolyi vagy római? Olasz vagy amerikai? Vékony vagy vastag? Nem mind pizza, amit annak hívnak, de sütni mindet jó. Előre figyelmeztetünk mindenkit: elő fog kerülni az ananász kérdése is.

Ha már a bab a jövő étele, akkor játsszunk vele
Ha már a bab a jövő étele, akkor játsszunk vele

A jövő főétele nem a hús, hanem a hüvelyesek lesznek, és ez egyáltalán nem rossz hír, ha megnézzük, hogyan készíti ezeket az alapanyagokat a világ, és ezek alapján kezdünk kísérletezni vele.

Mi köze a goulashnak a magyar gulyáshoz?
Mi köze a goulashnak a magyar gulyáshoz?

Ha valaki nem ért magyarul, valószínűleg soha nem tudja meg, hogyan készül az igazi pörkölt, gulyás vagy paprikás, a tányérján pedig egy lisztes, répás, krumplis ragut talál majd. Hogyan látják a magyar konyhát külföldön, és milyen értelmezései vannak az ételeinknek?

Mind másképp főzzük a húslevest, és ez összeköt minket
Mind másképp főzzük a húslevest, és ez összeköt minket

Európában mi, magyarok szeretjük legjobban a húslevest, egészen Kelet-Ázsiáig kell menni hasonló szenvedélyért. Meghatározható-e a magyar húsleves, vagy tényleg minden fazékban más fő?

Ha beég az agyadba a fetás tészta képe, muszáj megsütnöd
Ha beég az agyadba a fetás tészta képe, muszáj megsütnöd

Hogyan történhet meg az, hogy egy szimpla tészta elkészítését bemutató videót több százmilliószor néznek meg? Mitől lesz a közösségi médiában kirobbanóan népszerű egy étel, és érdemes-e ezekre a hullámokra felülni? Kipróbáltunk pár virális istagramos és tiktokos receptet, és elmondjuk, mit választanánk inkább helyettük.

Miért akarunk az égvilágon mindent kirántani?
Miért akarunk az égvilágon mindent kirántani?

Kis túlzással bármit találunk, azt örömmel panírozzuk be és sütjük ki olajban. Ám ezt egyáltalán nem olyan régóta tesszük, nem mi találtuk ki, ráadásul rajtunk kívül rengeteg más nemzetnek éppúgy a legkedvesebb étele, mint nekünk. De akkor honnan jött, és hogyan lehet feldobni a rántott dolgokat?

Bűn az, ha azt teszünk a carbonarába, amit akarunk?
Bűn az, ha azt teszünk a carbonarába, amit akarunk?

Szabad-e paradicsomot tenni a carbonarába? Az olasz netezők szerint tilos, jóllehet ez a fogás talán nem is az ő találmányuk, ráadásul a világon mindenki leküzdhetetlen ingert érez rá, hogy hozzátegyen valamit, ami eredetileg nincs benne.

Kipróbáltuk a bolygómentő étrendet, hogy milyen sok zöldségen és kevés húson élni
Kipróbáltuk a bolygómentő étrendet, hogy milyen sok zöldségen és kevés húson élni

Milyen lesz az életünk, ha mikroszkopikus napi mennyiségben eszünk húst, halat, tojást és tejterméket? Kipróbáltuk, milyen a jövő étrendje szerint élni. Úgy tűnik, éhen nem halunk majd, de nagyon sok időt fogunk a konyhában tölteni, és újra fogjuk gondolni minden egyes falatunkat.