Gasztro

RSS

Van-e bármi értelme az étteremkritika műfajának?
Van-e bármi értelme az étteremkritika műfajának?

Végigettem egy csúcsétterem menüjét: leírhatom-e, milyen volt? Lehet-e objektív véleményt alkotni egy étteremről? Le lehet-e választani az egyedi élményt az objektív megállapításokról egy vacsora kapcsán? Az ország egyik legjobb étterme, az őrségi Pajta kóstolómenüjén teszteltük ezeket a kínzó kérdéseket.

Hűvös levesek hőguta ellen
Hűvös levesek hőguta ellen

A mi egy szál meggylevesünkön túl is óriási játékterük van a hideg, nyári leveseknek, amelyeknél semmi nem esik jobban 35 fokban. Mi a spanyol gazpacho őse, és hogyan lehet finom a hideg csirkeleves?

A lehetetlenre vállalkozik, aki megpróbálja elmondani, mi az a gulyás
A lehetetlenre vállalkozik, aki megpróbálja elmondani, mi az a gulyás

Olyan, mint a Mátrix: nem lehet elmondani, meg kell tapasztalni. Mi mégis megpróbáljuk a lehetetlent, és az élő legenda Váncsa István segítségével igyekszünk leírni a totálisan meghatározhatatlan gulyáslevest, valamint kibogozni leghíresebb nemzeti ételünk történetének bonyolult szálait.

Álmaink bajor perece és komfortvacsora a német meccshez
Álmaink bajor perece és komfortvacsora a német meccshez

Nem volt könnyű, de megtaláltuk a titkot, amitől a német perec annyira ropogós-nyúlós, a krumplisaláta pedig éppen úgy szaftos és savanykás, ahogy kell. A többi már nem rajtunk múlik.

Francia receptek meccsnézéshez a zsigeri elegancia jegyében
Francia receptek meccsnézéshez a zsigeri elegancia jegyében

Ha francia sörkorcsolya, akkor előétel, méghozzá a súlyos, zsíros, sajtos, hagymás, rusztikusan kifinomult kategóriából – ezeket ajánljuk a szombati meccshez.

A legfinomabb portugál krémes és más ételek a kedd esti meccshez
A legfinomabb portugál krémes és más ételek a kedd esti meccshez

Az első foci-Eb-ellenfelünk ízlése sok tekintetben rokon a miénkkel, sőt, azt is megfejtettük, hogyan lehet házilag elkészíteni legfinomabb süteményüket, a pastel de natát, most már csak a csapaton a sor.

Csípjen, ropogjon, ragadjon: a legjobb nassolnivalók meccsnézéshez, házilag
Csípjen, ropogjon, ragadjon: a legjobb nassolnivalók meccsnézéshez, házilag

Hosszú az út a szotyiköpködéstől a legklasszabb házi nasikig. A foci-Eb a legjobb alkalom, hogy elinduljunk és legyen itthon is kultúrája a meccsnézés alatti szuper házi rágcsálnivalóknak!

A maradékfeldolgozás és a hortobágyi palacsinta
A maradékfeldolgozás és a hortobágyi palacsinta

Csak attól függ, milyen szűrőn keresztül nézünk rá, hogy az ételmaradékok felhasználása menőség vagy szomorú szükség: a kapcsolódó ellentmondásokat pedig híven tükrözi emblematikus ételünk, a húsos palacsinta.

Adjuk vissza a császármorzsa becsületét!
Adjuk vissza a császármorzsa becsületét!

Egyszerű étel, amit rengeteg rejtély övez, kezdve ott, hogy miből, majd folytatva azzal, hogy hogyan készül. Az eredeti verziók és a legjobb recept nyomába eredtünk.

Ősrégi olasz tradíciónak tűnhet, de valójában csak a nyolcvanas években találták ki
Ősrégi olasz tradíciónak tűnhet, de valójában csak a nyolcvanas években találták ki

A kenyér azért létezik, mert az olaszok berágtak a franciákra a bagett miatt. Pár évvel a feltalálása után már elkezdték tömegtermelni. Hogyan született a ciabatta? És hogyan készítsük el otthon?

Újkrumpli vár, felejts el mindent; mindent ami fáj
Újkrumpli vár, felejts el mindent; mindent ami fáj

A káposzta, a répa, a krumpli megszokott, talán elunt zöldségek, de nem most, amikor újak: ilyenkor önmaguk milliószoros ízű, hiperizgalmas luxusverziói. Miért olyan nagy szám az új zöldség és mit kezdjünk vele?

Úgy sütöttünk kenyeret, mint az ókori egyiptomiak
Úgy sütöttünk kenyeret, mint az ókori egyiptomiak

Lehetséges-e pusztán ábrázolásokból alkotott következtetések alapján, receptek nélkül megsütni az emberiség legrégebbi kenyereit. És ha igen, mi értelme van?

Miért dobnánk ki a banánhéjat, amikor simán meg is ehetjük?
Miért dobnánk ki a banánhéjat, amikor simán meg is ehetjük?

Felülünk a világméretű környezettudatos-hullámra, és megnézzük, hogyan van valóban értelme annak, ha megesszük a gyümölcs- és zöldséghulladékokat. Banánhéj-szalonna, krumplihéj-karamell, karalábélevél-főzelék.

Gondolta volna, hogy a finomfőzelék lehet tényleg finom?
Gondolta volna, hogy a finomfőzelék lehet tényleg finom?

Az ősfőzeléktől a magyar eredetin át a nyelvújítás korának nagy trükkjén és a szocializmus dúlásán át a francia rokonokon keresztül jutunk el szakértői segítséggel a tökéletesített modern főzelékig. Ebben állag, íz, színharmónia, de mindenekfelett a zöldség uralkodik.

Máig rémálmokat okoz a menzás kaja emléke? Segítünk!
Máig rémálmokat okoz a menzás kaja emléke? Segítünk!

Ki lehet-e, vagy egyáltalán ki kell-e javítani gyerekkorunk iskolás ebédjeinek hibáit, vagy éppen tökéletlenségükben rejlik a varázsuk? Nekimentünk a milánóinak, a tejbegríznek, a meggyszószos főtt marhahúsnak és társainak.

Az autentikus, valódi pho leves titkai
Az autentikus, valódi pho leves titkai

Egy olyan mélyen, lelkében leveses nép, mint a magyar, nem csoda, hogy odáig van a világ egyik legizgalmasabb húsleveséért, a vietnami phóért – de hogyan lehet igazán jót főzni otthon?

A legjobb dolgok, amik a tavasz luxuszöldségével történhetnek
A legjobb dolgok, amik a tavasz luxuszöldségével történhetnek

A spárga olyan kincs, amire sokat várunk, rövid ideig van velünk, és bár megérdemli a körülötte támadó felhajtást, mégsem érdemes túlbonyolítani. Csak pár kiegészítő ízre és egyszerű megbecsülésre vágyik.

Tudtuk, hogyan készül a tökéletes rizskoch, de elfelejtettük
Tudtuk, hogyan készül a tökéletes rizskoch, de elfelejtettük

Az olasz és német nyelvű receptek éppúgy tudják, hogyan kell igazán habos rizsfelfújtat készíteni, mint a régi magyarok, csak nekünk az iskolai menzák purgatóriuma után kell újra feleleveníteni a tökéletes technikát.

Miért sokkal jobb és olcsóbb egész csirkét venni filé helyett?
Miért sokkal jobb és olcsóbb egész csirkét venni filé helyett?

Egy szimpla csellel próbáljuk meg kikerülni a húsok ijesztő áremelkedését: ha van egy éles kés otthon, ideje házi hentesnek állni, és szembenézni azzal a rengeteg ízzel, amit kihozhatunk belőle.

Mihez kezdjünk, ha kezünkbe akad a csodahibrid, a pak choi?
Mihez kezdjünk, ha kezünkbe akad a csodahibrid, a pak choi?

A pak choi egy hibrid, ami magyar földben is remekül megterem, de hogyan együk meg, főzzük-e vagy süssük, ha végre megkaparintottuk?

Kipróbáltam a szakaszos böjtöt: még evés közben is éhes voltam
Kipróbáltam a szakaszos böjtöt: még evés közben is éhes voltam

Egy hétig éltem korunk legnépszerűbb táplálkozási reformja szerint, fogyni nem fogytam, de rájöttem egy csomó mindenre, amit eddig is tudtam. Az utóbbi évek legdivatosabb étrendjének nagy előnye, hogy bármit és bármennyit lehet enni, éppen csak a nap egy meghatározott szakaszán belül.

A mágikus alapanyag, amitől minden étel íze megsokszorozódik
A mágikus alapanyag, amitől minden étel íze megsokszorozódik

Igaz-e a legenda, hogy az alaplé drámai különbséget ad minden étel ízéhez? És ha igen, hogyan csinálja? Szakértői segítséggel értjük meg egy univerzális ízfokozó kémiai, történelmi hátterét és a gyakorlatát.

Hogyan csinálhatunk otthon ropogós bagettet?
Hogyan csinálhatunk otthon ropogós bagettet?

A kenyérhamisítás-para már a franciákat is elérte, a bagett becsületéért is küzdeni kell. De minden hosszú kenyér bagett-e, amit annak hívnak, és lehet-e otthon ilyet készíteni jól?

Mihez kezdjünk a húsvéti maradékokkal?
Mihez kezdjünk a húsvéti maradékokkal?

Már megint túlvállaltuk magunkat a sonka és a kalács mennyiségével, kicsit rá is untunk, mi legyen velük? Van egy csomó ötletünk, hogyan születhetnek a húsvéti maradékok újjá.

Megtaláltuk a legfoszlósabb pogácsa módszerét
Megtaláltuk a legfoszlósabb pogácsa módszerét

Millió receptje és módszere van annak az aprósüteménynek, ami magyar, és valóban az egyik legjobb a világon. Úgyhogy addig sütöttük a pogácsákat míg meg nem lett az elképzelhető legfoszlósabb, legomlósabb, legpuhább verzió.

Unja a húsvéti kajákat? Segítünk!
Unja a húsvéti kajákat? Segítünk!

Oké, a sonka az sonka marad – viszont modern, de egyszerű trükkökkel, ismerős, és mégis más módszerekkel még csodásabb lesz a kalács, és a tojásból is egészen új állagokat hozhatunk ki.

Nem pogácsában a legfinomabb a medvehagyma
Nem pogácsában a legfinomabb a medvehagyma

A tavasz fokhagymaillatú, zöld levelek formájában érkezik a konyhába, ahol legnagyobb ellensége a tartós hő és az idő. Ettől függetlenül okosan kombinálva és formálva csodákat lehet kihozni a medvehagymából.

Amit talán a rántott húsnál is jobban szeretünk: a krumplis ételek
Amit talán a rántott húsnál is jobban szeretünk: a krumplis ételek

Legalább százféleképpen használjuk a krumplit, de mikor és hogyan ismerte meg, milyen formájában szeretett bele a magyar konyha a hirtelen, ufóként idecsöppent alapanyagba?

Amit tudni akartál a pizzasütésről, de sosem merted megkérdezni
Amit tudni akartál a pizzasütésről, de sosem merted megkérdezni

Nápolyi vagy római? Olasz vagy amerikai? Vékony vagy vastag? Nem mind pizza, amit annak hívnak, de sütni mindet jó. Előre figyelmeztetünk mindenkit: elő fog kerülni az ananász kérdése is.

Ha már a bab a jövő étele, akkor játsszunk vele
Ha már a bab a jövő étele, akkor játsszunk vele

A jövő főétele nem a hús, hanem a hüvelyesek lesznek, és ez egyáltalán nem rossz hír, ha megnézzük, hogyan készíti ezeket az alapanyagokat a világ, és ezek alapján kezdünk kísérletezni vele.