Gasztro

RSS

Házi szaloncukor-hekkelés: a vajkaramella, a fondant és a csokiba mártás trükkjei
Házi szaloncukor-hekkelés: a vajkaramella, a fondant és a csokiba mártás trükkjei

Milyen volt a szaloncukrok őse, megéri-e helyette inkább vajkaramellát gyártani, illetve szaloncukor-e minden, amit csoki borít? Ha drága a boltban, csináljuk otthon!

Annyira megijedtünk a Mozart-golyó eltűnésétől, hogy legyártottuk otthon
Annyira megijedtünk a Mozart-golyó eltűnésétől, hogy legyártottuk otthon

Kell-e Mozart-golyó nélkül élnünk mostantól, muszáj-e házi golyógyárat nyitnunk, és mennyire bonyolult kézzel marcipánt készíteni? Precíz alkatoknak valódi örömmunka, de lehet, hogy valaki a közepén falhoz fogja vágni az egészet.

Tócsni és fánk: miért annyira ismerősek a hanukai ételek?
Tócsni és fánk: miért annyira ismerősek a hanukai ételek?

A hanukai fogásoknak mind szimbolikus jelentésük van, semmi sem véletlen, az viszont meglepő, hogy a legfontosabb ételek a régi magyar konyhának is alapelemei.

A curry egyáltalán nem indiai, hanem angol intézmény, mégis zseniális
A curry egyáltalán nem indiai, hanem angol intézmény, mégis zseniális

A világ indiai ételeket nevez meg vele, holott Indiában nem létezik, a britek viszont nemzeti eledelükként hivatkoznak rá, de igazán senki nem tudja, mi az? Visszafejtjük a curry utazását a gyarmatoktól Európába majd onnan Keletre, és azt is, hogyan készül az éttermi Csirke Tikka Masala.

Mit főzzünk a kínai negyed mágikus szószaival? Mi Mao Ce-tung kedvencével indítottunk
Mit főzzünk a kínai negyed mágikus szószaival? Mi Mao Ce-tung kedvencével indítottunk

Mit kezdjünk a szójaszószokkal, főzőborral, ecetekkel, pasztákkal és olajokkal, amiket beszereztünk a kínai negyedben? Milyen kínai klasszikus ételek sülnek ki belőlük, és milyen hétköznapi fogásokhoz passzolnak?

Édes szappan, csípős kartonpapír: hogyan lehet átvészelni az ízlelés elvesztését, ha az ember koronavírusos?
Édes szappan, csípős kartonpapír: hogyan lehet átvészelni az ízlelés elvesztését, ha az ember koronavírusos?

Csirkeszárnyra kentem fermentált habaneroszószt, kanálszámra ettem vajas pirítóson és tojáson a csiliropogóst, és egyik sem csalt könnyeket a szemembe, miután koronavírusos lettem. Hogyan érdemes ilyenkor főzni, minek érezzük az ízét, és mi az a szaglástréning?

A rossz kenyér is egyre drágább, süssünk inkább otthon olcsóbbat, jobbat, egyszerűen!
A rossz kenyér is egyre drágább, süssünk inkább otthon olcsóbbat, jobbat, egyszerűen!

Szakemberek segítségével fejtjük meg, miért olyan rossz a bolti kenyerek nagy része, és miért kerülnek egyre többe. Aztán megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben a legjobb házi kenyeret készíteni arra az esetre, ha minden kötél szakad.

A karfiolt odaégetni, gőzölni, és vad dolgokkal enni nem kell félnetek
A karfiolt odaégetni, gőzölni, és vad dolgokkal enni nem kell félnetek

Az ősz legvagányabb zöldségéről még mindig sokan nem tudják, milyen hihetetlen ízeket és állagokat képes produkálni. Ehhez csak picit kell másképp hozzányúlni, mint amit a gyerekkorunk klasszikus karfiolos ételeiben megszokhattunk.

Szószok, paszták, ízesítők a kínai negyedből, amiktől megváltozik az életed
Szószok, paszták, ízesítők a kínai negyedből, amiktől megváltozik az életed

Mit és hogyan érdemes vásárolni az ázsiai boltokban, hogyan válasszunk ecetet, szójaszószt, mire valók a mágikus porok, paszták? És hogyan főzzünk velük, ha megvettük, pedig csak sejtjük, mi van bennük?

Világhírű lett egy magyar túrógombócrecept, éppen csak megfőzni nem lehet
Világhírű lett egy magyar túrógombócrecept, éppen csak megfőzni nem lehet

Magyar túrógombóc receptje jelent meg a gasztrovilág legmagasabb csúcsán, a Michelin oldalán, de teljesen használhatatlan formában. Utánajártunk, és ki is próbáltuk, hogyan működik a saját módszerünkhöz és a szokásos, bevett receptekhez képest.

A legmenőbb séfek szerint jó mikróban főzni, úgyhogy mi is kipróbáltuk
A legmenőbb séfek szerint jó mikróban főzni, úgyhogy mi is kipróbáltuk

Jó egyáltalán valamire a mikró, lehet benne ebédet főzni, vagy csak kakaómelegítésre való? Leteszteltük, hogy lehet-e vele krumplit, rizst, tojást és sok mást készíteni értelmesen. Íme a korábbi mikrógyűlölő átfordulása.

Egy évtized kísérletei a tökéletes humusz nyomában
Egy évtized kísérletei a tökéletes humusz nyomában

Egyszerű, pár alapanyagos fogás, aminek sikere mégis nüansznyi különbségeken áll vagy bukik. Biztos recept nincs, empirikus módszerekkel kell eljutni a nyerő trükkökig és a selymes, krémes állagig.

Citrushínár, wontoncsipsz, fésűkagyló-wakame – dekódoltuk a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjét
Citrushínár, wontoncsipsz, fésűkagyló-wakame – dekódoltuk a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjét

A világ legdrágább alapanyagai gyűltek össze a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjén, ahol egyetlen falat egy tízezres. Szakértővel elemeztük az ételsort, majd meg is főztük a legemblematikusabb fogást.

Hogyan lehet megfőzni egy kétezer éves receptet, víz, cukor és só nélkül?
Hogyan lehet megfőzni egy kétezer éves receptet, víz, cukor és só nélkül?

Hogyan lehet só nélkül ízeket fokozni? Mit tudott Apicius az ókorban, amit aztán kétezer évre elfelejtettünk? Finom-e a szardellaízű dinnye és a borban főtt uborka? Ókori ételeket főzni egy mai konyhában őrületesen jó móka.

A Michelin egy évtized késéssel ismerte el a világ legjobb éttermét
A Michelin egy évtized késéssel ismerte el a világ legjobb éttermét

Mitől számít a legnagyobb befolyású étteremnek a Noma, milyen hatással van a világ gasztronómiájára? Magyar pincér és szakács mesélt a dán fine dining étterem egyedülálló különlegességéről.

A habos, könnyű szilvás gombóc létezik, csak épp receptje nincs
A habos, könnyű szilvás gombóc létezik, csak épp receptje nincs

Egy tészta, három alapanyag, legalább négyféle étel: hetekig kísérleteztem a legkönnyebb gombóc és gnocchi tésztájának receptjén. A titok a megfelelő krumpli és a türelem.

Egy Michelin-csillagos fogás receptje tulajdonképpen egészen egyszerű
Egy Michelin-csillagos fogás receptje tulajdonképpen egészen egyszerű

A titok: ízemlék, érzelmek, plusz világszínvonalú technológia. A friss Michelin-csillagos Salt Budapest csapatával arról beszélgettünk, hogyan jöhet létre olyan éttermi élmény, ami otthonos, de mégis új, izgalmas tapasztalatokkal teli.

Kipróbáltuk a világ legfurcsább szendvicseit
Kipróbáltuk a világ legfurcsább szendvicseit

A nagy tízórai-csomagolási dilemmák szezonjának kezdetén végigpróbáltam a világ legfurcsább szendvicseit, és megpróbáltam eldönteni, salátát, szórócukrot, csipszet vagy mogyoróvajat érdemes-e inkább két kenyérszelet közé szorítani.

Mi a mágikusan fröccsenő házi ketchup titka?
Mi a mágikusan fröccsenő házi ketchup titka?

Volt-e paradicsom a ketchupban 2300 évvel ezelőtt, készülhet-e akármiből, és mi annak a klasszikus íznek és állagnak a titka, amit megszoktunk, és amit annyira szeretünk?

A paprikás krumpli lelke a tökéletes szaft, de mitől lesz az?
A paprikás krumpli lelke a tökéletes szaft, de mitől lesz az?

A nép egyszerű bográcsétele, lenézett menzakaja vagy puccos éttermi fogás? Létezik-e külföldi paprikás krumpli, és különben is, mi a lényege, a krumpli, a zsír, a kolbász vagy a paprika?

A paradicsom a szezonjában tényleg gyümölcs
A paradicsom a szezonjában tényleg gyümölcs

Két mítosz mentén közelítjük meg a paradicsomi almát: gyümölcsként tekintünk rá, így gyümölccsel is esszük, vagy pitébe sütjük, illetve a legősibb fogyasztási formájában, kenyérrel, de úgy sem akárhogyan.

Az igazán jó, otthon is elkészíthető hamburger nyomában
Az igazán jó, otthon is elkészíthető hamburger nyomában

Kicsi vagy nagy, magas vagy lapos, paradicsom vagy saláta kell-e bele, ketchup vagy majonéz? Milyen a legjobb buci, és hogyan készítsük otthon? Néhány szakértőt is megkértünk, hogy adjanak tippeket.

Zöldségeket és gyümölcsöket dobtunk a grillre, és nem bántuk meg
Zöldségeket és gyümölcsöket dobtunk a grillre, és nem bántuk meg

Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillezés, akkor a húsokon túl is van élet – például ha van otthon padlizsán, kukorica, eper vagy éppen görögdinnye.

Felejtsen el mindent, amit a görögdinnyéről gondolt!
Felejtsen el mindent, amit a görögdinnyéről gondolt!

Semmi nem úgy van, ahogy gondolta: nem pisil bele Lőrinc, főleg nem akkor, amikor a néphagyomány tartja. Nincs értelme paskolni és kopogtatni, a hang semmit nem árul el a minőségéről. Érdemes sósan enni, sőt, még a héja is finom. Na és a magok? Kiköpni vagy lenyelni?

Se nem ősi, se nem magyar találmány, mégis imádjuk: a lecsó
Se nem ősi, se nem magyar találmány, mégis imádjuk: a lecsó

Hányféleképpen lehet megfőzni egy lecsót? Kell-e hámozni a paradicsomot, és hazaárulás-e olívaolajat használni füstölt szalonna helyett? Kísérlet a lecsó sokszínűségének meghatározására, mindannak számbevételére, miért szeretjük saját lecsóinkon túl a világ minden lecsóját is.

Strandkaják: csak akkor lesz jó a lángos és a hekk, ha magunknak sütjük
Strandkaják: csak akkor lesz jó a lángos és a hekk, ha magunknak sütjük

Ha a strandon nem kapunk jót, muszáj otthon elkészíteni. Milyen a jó házi lángos, hogyan lesz finom a sült hekk, és mi a roppanós-spriccelős kukorica titka?

Ezek 2021 legjobb magyar éttermei a Dining Guide szerint
Ezek 2021 legjobb magyar éttermei a Dining Guide szerint

A világjárvány a rangsoron is nyomot hagyott, az idei díjazottak között több új név is feltűnik. Az év étterme viszont harmadszor is a Stand.

Hogyan tesztel éttermet egy igazi profi?
Hogyan tesztel éttermet egy igazi profi?

Elkísértük a legjobb magyar éttermeket kereső Dining Guide tesztelőjét a budapesti Spagóba, és menet közben igyekeztünk minél többet megtudni arról, hogyan dolgozik, mi mindenre kell figyelnie. A rántott hús is lehet fine dining, de a jó étel önmagában nem elég: a vendégnek kell a középpontban állnia.

Nem krumpli, és nem is kenyér kell a tökéletes kovászos uborkához
Nem krumpli, és nem is kenyér kell a tökéletes kovászos uborkához

A kovászos uborka olyan szent dolog a magyar népléleknek nyáron, mint a bejgli karácsonykor. Na de meggylevéllel vagy kaporral? Vágva vagy szúrva? Fokhagymával, vagy anélkül? Mi a roppanás és az igazán intenzíven savanykás íz titka?

Körbefagyiztuk Budapestet, hogy megtudjuk, mitől is olyan drága a fagylalt
Körbefagyiztuk Budapestet, hogy megtudjuk, mitől is olyan drága a fagylalt

Csavart, gombóc, kenős – Budapesten rendkívüli végleteket találni, ha az ember fagyizni indul. Fagyikörkép fontos tanulságokkal: a jó fagylalt messze van, a nosztalgia virágzik, a lélektani határ pedig 300 forint körül van adagonként, ha igazán finomat akarunk nyalni.