Gasztro

RSS

Drága az olaj: tudunk-e rántott dolgokat enni olajban sütés nélkül?
Drága az olaj: tudunk-e rántott dolgokat enni olajban sütés nélkül?

Májustól nemcsak gyűlöletes, de drága tevékenység is lesz bő olajban sütni: megspórolhatjuk-e furfangos trükkökkel? Lehet ropogós rántott húst készíteni a sütőben?

Szalonnával, juhtúróval vagy éppen szilvalekvárral – hogyan fedezzük fel magunknak a puliszkát
Szalonnával, juhtúróval vagy éppen szilvalekvárral – hogyan fedezzük fel magunknak a puliszkát

Hogyan lehetséges, hogy ma alig ismerünk egy ételt, amit az újkorban még naponta többször ettek elődeink? Megnéztük, hányféleképpen és milyen trükkökkel lehet igazán finom a puliszka.

A varázshatású növény, amitől félünk, pedig ingyen van, és finom: miért együnk csalánt?
A varázshatású növény, amitől félünk, pedig ingyen van, és finom: miért együnk csalánt?

A legfinomabb gyomnövény a legrosszabb reklámmal. Ideje újraértelmezni a csalánt: ingyen van, egészséges, és ezekkel a receptekkel gasztronómiai értelemben is igen értékes.

Valójában senki nem tudja, hogyan kell megfőzni egy tojást
Valójában senki nem tudja, hogyan kell megfőzni egy tojást

Adható egyáltalán tuti recept főtt tojásra, tükörtojásra vagy buggyantottra? Nem biztos, de működő módszerek igen – ezek váltak be nekünk.

Mind másképp esszük a húsvéti kalácsot, de melyik formában, ízben, recepttel lesz a legjobb?
Mind másképp esszük a húsvéti kalácsot, de melyik formában, ízben, recepttel lesz a legjobb?

Sósan, édesen, mazsolásan, fonottan, téglában, kereken, buciban: hogyan a legfinomabb a húsvéti kalács, és miért érdemes kitekinteni más népek receptjeire?

Mitől megy mennybe a malac, ami egész éjjel sül a parázson?
Mitől megy mennybe a malac, ami egész éjjel sül a parázson?

A DP BBQ-ban a zöldségek legalább olyan gondos odafigyelést kapnak, mint a húsok, együtt pedig olyan emlékezetes élményt adnak, ami sokakhoz eljut. Sajben Csaba szakáccsal beszélgettünk.

Kirándulás a bakonyi medvehagyma-mennyországba
Kirándulás a bakonyi medvehagyma-mennyországba

Különleges gasztro- és túraajánlónk a Burok-völgy őserdejébe és környékére vezet, majd recepteket kínálunk az úton szedett növény elkészítésére is.

Rántással sűrített víz, némi zöldséggel: mik az iskolai menzaebédek főzési hibái?
Rántással sűrített víz, némi zöldséggel: mik az iskolai menzaebédek főzési hibái?

Menzákról kapott ebédmintákat elemeztünk, majd megfőztünk pár tipikus közétkeztetési alapételt otthon, hogy lássuk a konkrét bajokat.

Sok pénzből rendeztünk szakácsversenyt: a siker szép, de van-e gyakorlati haszna a Bocuse D'Ornak?
Sok pénzből rendeztünk szakácsversenyt: a siker szép, de van-e gyakorlati haszna a Bocuse D'Ornak?

Megpróbáltuk megérteni, miről szól a fényűző Bocuse D'Or, és mi a jelentősége.

Hogyan lehet egy iskolai menza igazán jó? Lehet egyáltalán?
Hogyan lehet egy iskolai menza igazán jó? Lehet egyáltalán?

A válasz mindenképpen igen. Csak pénz kell hozzá, jó nyersanyagok, meg az, hogy bevonják a gyerekeket az ételek alakításába. Egy ingyenes és egy fizetős iskola jó hírű menzáit néztük meg közelről az ország két pontján, és meglepő hasonlóságokkal találkoztunk.

Második lett Magyarország a Bocuse D’Or szakácsverseny európai döntőjén
Második lett Magyarország a Bocuse D’Or szakácsverseny európai döntőjén

A magyar csapat a Budapesten megrendezett döntőn Dánia mögött és Norvégia előtt végzett „Magyar Tavasz” és „Őz Budapest” tányérjaikkal.

Bebizonyítjuk, hogy az alma egész évben megunhatatlan
Bebizonyítjuk, hogy az alma egész évben megunhatatlan

A leghétköznapibb magyar gyümölcs, mégis annyira sokoldalú, hogy minden létező vádat, ami unalmasnak csúfolja, simán megcáfol. Például ha ketchup, almatorta vagy éppen saláta lesz belőle.

Kipróbáltuk, meg lehet-e főzni háromnapnyi menüt három óra alatt
Kipróbáltuk, meg lehet-e főzni háromnapnyi menüt három óra alatt

Pénzt, időt és energiát spórolnak annak a mozgalomnak a hívei, akik előkészítenek vagy megfőznek több fogást pár óra alatt – kipróbáltuk, működik-e.

A kézművesség iparosítása: működik az első kovászos kenyérüzem
A kézművesség iparosítása: működik az első kovászos kenyérüzem

Megépült az első olyan kenyérüzem, ami élesztőmentes, hosszú érlelésű kovászos kenyereket képes óriási mennyiségben előállítani. Mester Miklós és Juhász Mihály, az üzem alapítói megmutatták nekünk, hogyan valósították meg.

Lehet-e 30 perc alatt hamburgert, pizzát, pad thait készíteni olcsón és gyorsan, ha már rendelni sokba kerül?
Lehet-e 30 perc alatt hamburgert, pizzát, pad thait készíteni olcsón és gyorsan, ha már rendelni sokba kerül?

Lerövidítettük négy olyan étel elkészítési idejét, amit a leggyakrabban szoktunk rendelni, és ebédenként megspóroltuk egy mozijegy árát.

Nulla forintból, munkaerő nélkül főzni egészségeset – miért nehéz a közétkeztetők helyzete?
Nulla forintból, munkaerő nélkül főzni egészségeset – miért nehéz a közétkeztetők helyzete?

Menzasorozatunk új részében megnéztük, hogyan készül több ezer adag rizs és ragu egyszerre, majd több szempontból vizsgáltuk meg, miért olyan nehéz ma itthon közétkeztetőnek lenni, menzakaját főzni. Egy érintett cég vezetője szerint a közétkeztetésben szinte csak olyanok dolgoznak, akik máshová nem kellenek.

A bevándorlás csodákra képes – bemutatjuk a Super Bowl-csapatok ikonikus ételeit
A bevándorlás csodákra képes – bemutatjuk a Super Bowl-csapatok ikonikus ételeit

Amerika legfurább chilije kulturális határokat mos el, vagy épp olvaszt egybe már száz éve Cincinnatiben, és ha a mi székelykáposztánk működik, akkor ez is. A street food- és food truck-forradalom úttörője, a taco mexikói ezüstbányászok hagyománya, ami még a szegregációt is túlélte. Ha NFL-meccsről és Super Bowlról van szó, bőven van élet a csirkeszárnyon, hot dogon és hamburgeren túl is.

Egy hónapig (szinte) csak növényeken éltem, de nem lettem vegán a végére
Egy hónapig (szinte) csak növényeken éltem, de nem lettem vegán a végére

A kihívás: milyen állati eredetű alapanyagok nélkül főzni, húsevők között, januárban, amikor alig van szezonális zöldség? Létezik-e a vegán kajakóma? Érdemes-e mindenáron helyettesítő trükköket keresni húsra, tejre, vajra? Levonom egyhavi vegán élet tanulságait.

Megfőztük az átnevezett Uncle Ben’s édes savanyú szószt – majd megkerestük kifinomultabb rokonait
Megfőztük az átnevezett Uncle Ben’s édes savanyú szószt – majd megkerestük kifinomultabb rokonait

Egy generáció számára volt fontos ízlésfejlődési lépcső az üveges édes-savanyú szósz: most megnéztük, hogyan lehet meghekkelni otthon, és mik a kifinomultabb változatai.

Pártot hamarabb változtatnak az emberek, mint az étkezési szokásaikat
Pártot hamarabb változtatnak az emberek, mint az étkezési szokásaikat

Miért zárt be annyi étterem, mit mond ez a gasztroforradalom alakulásáról, fejlődik-e a hazai vendéglátás, közízlés, és hihetünk-e még a Michelin-csillag hitelében? Interjú a Bűvös Szakáccsal, Molnár B. Tamással.

Mennyivel lesz olcsóbb és unalmasabb a vacsora a fixáras sertéscombtól?
Mennyivel lesz olcsóbb és unalmasabb a vacsora a fixáras sertéscombtól?

Jön az élelmiszerárstop, dübörög a sikerpropaganda – de ezzel együtt is nagyon drága minden a boltokban. Mennyit fog segíteni a gyakorlatban a pénztárcánkon, hogy hat termék árát befagyasztják? Hogyan spóroljak, ha izgalmas és finom dolgokat akarok főzni?

A világ legaddiktívabb nassolnivalója egy savanyúság – így készül a kimchi
A világ legaddiktívabb nassolnivalója egy savanyúság – így készül a kimchi

Egy csípős, savanykás ízbomba, ami egyből az agyat lobbantja lángra, és egyben a legjobb válasz a minden januárban aktuális immunerősítő és fogyókúrás kérdésre.

Mekis sültkrumpli-élmény otthon – megpróbáltuk megfejteni a híres krumpli titkát
Mekis sültkrumpli-élmény otthon – megpróbáltuk megfejteni a híres krumpli titkát

Mi van a mekis sült krumpliban, miért a legnépszerűbb hasáb a világon, és el lehet-e készíteni otthon? Kipróbáltunk több receptet és módszert is, hogy megközelítsük ugyanazt az élményt.

Egy képlet, amivel több száz izgalmas, olcsó, egyszerű téli saláta összeállítható
Egy képlet, amivel több száz izgalmas, olcsó, egyszerű téli saláta összeállítható

Nem kell vízízű, drága és unalmas salátákkal nyűglődni az újévi fogadalmak miatt, a téli saláta is lehet színes, teljes, észbontó gasztronómiai élmény.

Egy kis zsírtól minden jobb lesz – karácsonyi zsírmaradékokból szilveszteri borkorcsolyák
Egy kis zsírtól minden jobb lesz – karácsonyi zsírmaradékokból szilveszteri borkorcsolyák

Az omlós tészta rétegesebb, a krumpli ropogósabb, a pástétomok elegánsabbak lesznek tőle, a szilvalekvár pedig egyenesen imádja a kacsazsírt. Segítő zsírok szilveszter elé és közben.

Miért zár be az Olimpia? A legendás étterem története két szemszögből
Miért zár be az Olimpia? A legendás étterem története két szemszögből

Takács Lajos és Ádám Csaba, a budapesti étterem két korszakának vezetői külön-külön meséltek konyhai kreativitásról, izgalomról és monotonitásról, hazai ízlésről a hely történetével kapcsolatban. Az Olimpia az év végén zár be, ennek oka és a munkaerőválság is szóba került. Interjú.

Semmit nem dobunk ki: hús, krumpli-, és sütimaradékok újjászületése karácsony után
Semmit nem dobunk ki: hús, krumpli-, és sütimaradékok újjászületése karácsony után

A krumplimaradékból gofri, a mézeskalácsból szuperkeksz, a húsból saláta lesz, de még a másnapos rántott hús is új ruhát kap.

Hányféle töltött káposzta létezik a világon, és kié az igazi?
Hányféle töltött káposzta létezik a világon, és kié az igazi?

A töltött káposzta nem magyar találmány, a fél világnak van ilyen étele, a miénk mégis különbözik a többiekétől. Nemcsak elkészítésében, de az életünkben betöltött szerepében is.

Karácsonyi menü csúcstechnológiával, 5000 forintból
Karácsonyi menü csúcstechnológiával, 5000 forintból

Ki lehet-e hozni a jelenlegi drágulások közepette ennyi pénzből egy négy fős családi menüt, amiben van négy fogás, és bár a hagyományoktól kicsit eltér, maximálisan ünnepi? Kipróbáltuk!

Izzadtságszag, gargalizálószer és pézsmaszag: mi a legjobb szó egy mézaromára?
Izzadtságszag, gargalizálószer és pézsmaszag: mi a legjobb szó egy mézaromára?

Eltökélt sommelier-k, méhészek és séfek döntöttek úgy, megtalálják a megfelelő szavakat a méz ezerféle aromájának és illatának leírására, hogy megmutassák: a méz legalább olyan izgalmas dolog, akár a bor.