Felvették a Tisza EP-képviselőit az Európai Néppárt frakciójába

2024. június 18. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Felvették a Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Pétert az Európai Néppárt frakciójába – közölte a csoport a honlapján. A jobbközép frakció kedd délután tartotta az alakulóülését.

A csoport vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek és nem is kérte a felvételét ide, a kisebbik magyar kormánypárt, a Fidesszel közös listán induló Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) viszont mindkettőben benne van. A közlemény külön hangsúlyozza: „a frakciótagsággal és a párttagsággal kapcsolatos döntések függetlenek egymástól”, és csak a képviselők csatlakoztak, „de pártjaik nem”.

Semjén: Ha Magyart is felveszik a frakcióba, a KDNP kilép

A szabályok szerint ha új tagokat vesznek fel a frakcióba, először az elnökség vizsgálja meg a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”. Magyarul először a KDNP-vel kellett egyeztetni. Ezután szavazhattak a frakció tagjai arról, hogy elfogadják vagy elutasítják-e a kérelmet, ami a leadott szavazatok többségével mehetett át.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével és Hölvényi Györggyel, a párt EP-képviselőjével egyeztetett. A találkozó után Semjén kijelentette: „világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy

ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan.

Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza Párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.” Hölvényi is egyértelművé tette: akkor lépnének ki, ha a Tisza a pártcsaládhoz csatlakozna (amit nem kért, és amit a KDNP vétózhatna) vagy Magyar is bekerülne a frakcióba.

Semjén korábban azt mondta, nem merült fel, hogy elhagyják a Néppártot, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”. Nemrég egy interjúban is beszélt arról, miért vannak a kormányközelből leháborúpártizott csoportban.

Weber pénteken a KDNP-sek után Magyarral is találkozott, és megismételte, hogy nyitva az ajtajuk, a Tisza alelnöke pedig kijelentette: „reméljük, ez egy gyönyörű európai barátság kezdete”. Bár eredetileg nem akarta felvenni a mandátumát, később ezt nem zárta ki a Telexnek. Hétfőre egy szavazást írt ki, hogy menjen-e az EP-be, a bejegyzésében pedig főleg a képviselősége mellett érvelt (részben épp a KDNP róla szóló feltételével) és végül az igenek kaptak többséget. A néppárti közleményben is szerepel a neve, így teljesült az egyik feltétel, amihez a KDNP a kilépését kötötte.

A Telex megkereste a KDNP-t a néppárti bejelentés után, amint válaszolunk, beszámolunk róla.

Frissítés: A KDNP nem sokkal a néppárti frakció közleménye után bejelentette, hogy a képviselőcsoportból és pártcsaládból is kilép.

A KDNP a Fidesz távozása után is maradt

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó Néppárt európai parlamenti frakciójából, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-ből Hölvényi György bent maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listájáról is ő áll egyedüli bejutó helyen KDNP-sként.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló EP-ben. A csoport 190 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

A hét tiszás mellett hét másik képviselőről is döntöttek, akiket az EP már mind beleszámolt a 190 néppárti képviselőbe. Hollandok, csehek, egy dán és egy német is van köztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!