A Fidesz háborús pszichózissal vádolja az Európai Néppártot, aminek a KDNP még mindig lelkes tagja

2024. június 4. – 04:47

A Fidesz háborús pszichózissal vádolja az Európai Néppártot, aminek a KDNP még mindig lelkes tagja
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke beszél a párt bukaresti kongresszusán, miután Ursula von der Leyent, az EPP jelöltjeként a második ciklusra is az Európai Bizottság elnökének választották 2024. március 7-én – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a kormánypárti kommunikáció talál egy célpontot, akkor addig nem engedi el, amíg csak témában tudja tartani. Jelenleg az egyik ilyen a háborúpárti Manfred Weber és az általa vezetett Európai Néppárt. Napok óta vezető politikusok és kormánytagok emlegetik nyilatkozatokban, politikai hirdetésekben, hogy Manfred Weber elküldené az ukrán frontra a magyarokat.

Ezt állította Gulyás Gergely és Szijjártó Péter is, annak ellenére, hogy a hír nem igaz. Röviden arról van szó, hogy a Magyar Nemzet direkt vagy véletlenül félrefordította Weber egyik nyilatkozatát, és bár a német politikus a saját országa seregéről beszélt, a lap úgy hozta le, mintha Európában vezetne be sorkatonaságot. Az EU-nak nincs is arra eszköze, hogy ilyen döntést hozzon, de ez már csak apróság.

Ehhez képest a Fidesz Facebook-oldalán naponta többször posztolnak arról képeket, videókat, hogy márpedig nem engedik, hogy magyarokat küldjön a frontra az EU. Mondjuk, tökéletes taktika, mert egy olyan lépés ellen kampányolnak, ami tervben sincs, így lehet majd mutogatni, hogy tessék nézni, mi felszólaltunk, nem is lett európai sorkatonaság.

Weber az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, és 2021-ig a Fidesz is a pártcsalád tagja volt. Akkor azonban hoztak egy döntést, amivel akár egy egész csoport frakciójogait is felfüggeszthették volna, emiatt Orbán Viktor azonnal kiléptette pártját a családból. Azóta az EPP ellenséggé vált a kormánykommunikációban, ahogy Manfred Weber és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki szintén az EPP tagja.

A pártcsaládot kereszténydemokrata pártok alapították az 1970-es években, és azóta is alapvetően jobboldali és konzervatív pártok csatlakoztak hozzá. Ehhez képest Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője két hete arról beszélt az ATV-ben, hogy

„a Néppárt egy baloldali párt, és sajnálatos módon erősen háborúpárti”.

Azonban a Fidesz kormánypárti szövetségese, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a mai napig az EPP tagja. Menczer szerint hamarosan ki is fogják zárni őket a Néppártból, mert békepárti álláspontot képviselnek.

Semjén Zsolt az ATV kérdéseire azt válaszolta, hogy a KDNP jelenléte a Néppártban nemzeti érdek, és mivel mind a két elődszervezetének a tagjai voltak, a miniszterelnök-helyettes szerint történelmi joguk a tagság. Menczer azon felvetésére, hogy a Néppárt háborúpárti lenne, Semjén azt válaszolta, hogy a pártcsaládban többféle álláspont is létezik, és ők a békepártit erősítik.

Május közepe óta csak az MTI-ben tíz olyan hír jelent meg, ami arról szól, hogy Manfred Weber a vérszivattyúba küldené a magyarokat. Ebből hatban Menczer Tamást idézik, aki mindegyik esetben arról beszélt, hogy az EPP frakcióvezetője háborúpárti, de megjelenik egy Szijjártó-, egy Orbán Viktor- és egy Gulyás Gergely-idézet is valamint a Századvég felmérése arról, hogy Európában senki nem szeretné, hogy az EU katonákat küldjön Ukrajnába. Mondjuk, ebbe szerintük Weber nem tartozik bele, pedig egyelőre minden jel arra mutat, hogy ő sem erre vágyik.

Ha már MTI és Századvég: a témát természetesen a kormányközeli média sajtótermékei is felkapták (vagy a Magyar Nemzet esetében inkább kirobbantották). Naponta több ilyen cikk is lejön ezeken a felületeken, legyen szó a közmédia oldaláról, a Pesti Srácokról, a Demokratáról, a Magyar Nemzetről (szerző nélkül), a KESMA megyei kiadványairól, vagy az Origóról.

Ezeknek az üzenete minden esetben ugyanaz: a háborúpárti Manfred Weber magyar fiatalokat küldene meghalni Ukrajnába, az EPP is háborúpárti, és látszik, hogy rossz, mert Magyar Péter pártja is csatlakozna hozzá, és különben is, egy helyes választás van június 9-én. Ezek a témák különböző koktélokként jelennek meg a cikkekben.

Tehát az Európai Néppárt és tagjai háborúpártiak, kivéve a KDNP-t, ami békepárti, úgyhogy úgysem marad még sokáig tag – bár erről Semjén nem így gondolkozik –, de majd Magyar Péter Tisza Pártja is csatlakozik, ami csak még háborúpártibbá teszi majd a jobboldali pártcsaládot.

Az ügyben küldtünk kérdéseket az érintetteknek, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!