A Néppárt vezetője támogatja, hogy felvegyék a Tisza Pártot az EP-frakciójukba

2024. június 18. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához – írja az MTI.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója kedd délután, zárt ülésen szavaz a Tisza Párt csatlakozási kéreleméről a néppárti EP-frakcióhoz. Weber az ülést megelőzően gratulált a Tisza Pártnak ahhoz, hogy az európai parlamenti választásokon megszerezte a leadott szavazatok közel 30 százalékát. Kijelentette: a Tisza Párt hét képviselőjének európai parlamenti mandátuma „erős eredmény”, ami egyértelmű üzenetet hordoz a magyar polgároktól arra vonatkozóan, hogy a Fidesz mellett másokat is szeretnének látni az Európai Parlamentben a magyar érdekek képviseletében.

„A Tisza Párttal a magyar érdekek képviseletében és védelmében sok képzett ember került az Európai Parlamentbe, a párt képviselői a munka elvégzésére alkalmasak”

– mondta.

Weber arról is beszélt, hogy aggodalmak vetődnek fel a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban, amikor a jogállamiságról vagy a korrupció elleni harcról van szó. Jó látni, hogy az a párt, amelyik felteszi a szükséges kérdéseket Magyarországon, most csatlakozik az Európai Néppárt korrupcióellenes és jogállamisággal kapcsolatos fellépéséhez – tette hozzá.

Ha Magyar beül a frakcióba, a KDNP kilép

Weber és a Tisza Párt részéről Magyar Péter között már korábban elkezdődtek a tárgyalások. Múlt hét pénteken a Néppárt elnök-frakcióvezetője Budapestre látogatott, ahol arról tárgyaltak, hogy a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselője miként tudna csatlakozni a néppárti frakcióhoz.

A Tisza Párt felvételével egy frakcióba tartozna Magyar Péter pártja és a KDNP. A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt múlt héten, hogy kizárt, hogy a Tisza Párt és a KDNP is tagja legyen a Néppártnak.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével egyeztetett. Semjén a találkozó után kijelentette: „Világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.”

Kedden a frakcióról lesz döntés, a Néppárt pártcsaládjáról most nincs szó. Azzal, hogy eldőlt, Magyar Péter beül a néppárti frakcióba, az is eldőlni látszik Semjén és Hölvényi korábbi nyilatkozatai alapján, hogy a KDNP pedig kilép onnan, ha kedden megszavazzák a Tisza képviselőinek felvételét. Magyar szombaton azt írta, Weberék semmilyen feltételt nem támasztottak a Tisza néppárti csatlakozásához.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló Európai Parlamentben. Az előzetes számítások szerint a csoport legalább 190 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 136-tal állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!