Ha felveszik a Tisza Pártot, a KDNP kilép az Európai Néppártból

2024. június 14. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

A KDNP elnöke, Semjén Zsolt Manfred Weberrel, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnökével és európai parlamenti frakcióvezetőjével találkozott pénteken Budapesten. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Semjén Zsolt kijelentette: ha a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan – írja a Magyar Nemzet.

Semjén Zsolt a pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:

„Világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban”.

Semjén Zsolt arról beszélt, érzelmileg is nehéz ez a szituáció, szerinte ugyanis nagyon fontos, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak, Ukrajna vonatkozásában pedig különösen a kárpátaljai magyar kisebbség miatt fontos ez. Mint mondta, erről is hosszan beszélgettek Manfred Weberrel.

Ugyanakkor Semjén nyilatkozata arra utalt, hogy külön kezelik a néppárti európai parlamenti frakciót és az amögött álló európai pártcsaládot. Előbbi esetében pedig kifejezetten Magyar Péter személyét nevezte elfogadhatatlannak. Később Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője is azt írta a Facebookján: „A KDNP számára fontos az Európai Néppárt. Magyar Péter személye ugyanakkor elfogadhatatlan számunka az EPP-frakcióban, úgy ahogy a Tisza Párt felvétele az ernyőpártba is.”

Az Európai Néppárt néven egyszerre létezik

  • egy európai pártcsalád (EU-n kívüli tagokkal is);
  • és ennek van egy európai parlamenti „képviselőcsoportja” (frakciója), de nem csak a pártcsalád tagjaitól ülhetnek benne képviselők.

A tiszások egyelőre utóbbihoz csatlakoznának. A Népszava cikke alapján erre jó okuk lehet: előbbiben a tagpártok élhetnek a vétójogukkal, ha ellenzik újak felvételét. A frakció kommunikációs igazgatója, Pedro López de Pablo ugyanakkor a Telexnek is megerősítette: a frakcióban a leadott szavazatok többségével döntenek. (Magyarul nem lehet vétózni és még csak azon se bukhat a kérés, hogy abszolút többség kellene).

Semjén pénteki nyilatkozata utalhat arra, hogy a frakcióban maradna a KDNP, ha Magyar Péter listavezetőként személyesen nem ülne be az EP-frakcióba. Magyar a választás után nem zárta ki, hogy EP-képviselő lesz, sőt, azt sem, hogy a fővárosi közgyűlésbe és az EP-be is beüljön. Mint mondta, a napokban beszélik meg, hogy ki hova üljön be. A Tisza Párt felvétele pártcsaládba pedig egy következő folyamat lenne, amiben viszont tehát van vétójoga a tagpártoknak, így a KDNP-nek.

Ezzel kapcsolatban küldtünk kérdéseket a KDNP-nek, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pénteken Budapestre látogatott Manfred Weber, aki Semjén Zsolt mellett Magyar Péterrel is találkozik, hogy a párt csatlakozásáról tárgyaljanak. Magyar szerdán jelentette be Weber érkezését. „Elnök úrral egyeztetni fogjuk a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének csatlakozását a néppárti frakcióhoz” – írta. Korábban a Telexnek is azt nyilatkozta, hogy az Európai Néppárthoz szeretnének csatlakozni.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló EP-ben. A csoport 189 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után. Ehhez hozzátartozik, hogy az EP az adatokban már a Néppárthoz számolja a Tisza Párt 7 EP-képviselőjét is.

Manfred Weber néhány napja arról beszélt, hogy „nagyon szívesen” együttműködik Magyar Péterrel. „Az ajtónk nyitva áll”, örül Magyar érdeklődésének, mondta.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó Néppárt európai parlamenti frakciójából, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a Kereszténydemokrata Néppártból (KDNP) Hölvényi György bent maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listájáról is ő áll egyedüli bejutó helyen KDNP-sként.

Semjén Zsolt korábban azt mondta, nem merült fel, hogy elhagyják a Néppártot, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”. Nemrég egy interjúban is beszélt arról, miért vannak a kormányközelből leháborúpártizott csoportban. Az ATV-nek viszont csütörtökön már azt mondta, a pénteki találkozón „tiszta vizet öntünk a pohárba”.

Arról, hogy mi történne, ha a Tisza Párt belépne, a KDNP pedig kilépne a Néppárt frakciójából, illetve milyen következményei lennének annak, ha mindkét párt helyet kapna a frakcióban, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!