Semjén Zsoltnak megvan a receptje a háborúpárti Európai Néppárt átszabására

2024. június 8. – 16:36

Semjén Zsoltnak megvan a receptje a háborúpárti Európai Néppárt átszabására
Semjén Zsolt (középen) a Békemeneten – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Két kérdésből álló interjút közölt Semjén Zsolttal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökével, miniszterelnök-helyettessel a párthoz kötődő Vasárnap.hu még csütörtökön. Az első kérdés azt firtatta, miben volt más a mostani Békemenet, mint az eddigiek.

Ugyan a kormánypártok politikusai jelentek meg és a kormányhoz közel álló szervezetek szervezték, Semjén szerint „a mostani Békemenet fölötte állt a párthovatartozásnak”. Ezután hamar eljutott az orosz-ukrán háborútól, az orosz-NATO háborúig és a nukleáris konfliktusig, majd levonta a következtetést: „most kell megállítani a háborús logikát, és váltani a béke irányába”. Szerinte ez akkor lehetséges, ha a kormány mögött „elsöprő erő” áll.

Semjén szerint Ferenc pápa és a szlovák kormány is támogatja a magyar álláspontot. Itt merész megállapítást tett azok után, hogy Magyarországora egyre-másra jönnek a hadiipari beruházások: „a polgárok többsége nem a fegyvergyárak érdekeit képviseli, hanem az emberek érdekét”. Hogy ezt ki lehessen fejezni, ahhoz „monumentális erődemonstráció” szükséges.

A második kérdésben leháborúpártizta a lap a Fidesz egykori pártcsaládját, az Európai Néppártot, aminek viszont a KDNP még mindig tagja. A kérdés árnyalt, arra utal, hogyan lehet elérni, hogy a Néppárton belül fordulat állon be. Semjén megjegyzi válaszul, a Néppárt a legnagyobb párt az Európai Parlamentben, a KDNP pedig már előbb tagja volt, mint létezett volna (mivel a két, összeolvadt elődszervezet tagja volt).

Semjén árnyalta a képet, miszerint az egész Néppárt háborúpárti lenne: „Van kétségkívül háborús álláspont, de van békepárti álláspont is, és mi azért vagyunk az Európai Néppártban, hogy a béke álláspontját erősítsük.” Semjén hisz benne, hogy a tömörülés még visszavezethető az alapító atyák örökségéhez, ami nem könnyű, mert nincsenek többségben a Néppártban, „de vannak békepárti erők, a mi dolgunk pedig az, hogy a békepárti erőket erősítsük”.

Semjén egyébként már korábban is jelezte, nem merült fel, hogy a KDNP elhagyná a Néppártot, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!