Magyar Péter: Semmilyen feltételt nem állítottak a Tisza néppárti csatlakozásához

2024. június 15. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter a Facebookon árult el újabb részleteket az Európai Néppárt frakcióvezetőjével és elnökével, Manfred Weberrel folytatott pénteki találkozójáról. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Magyarországon járt az Európai Néppárt delegációja, és találkoztak a frakcióba felvételt kérő, az EP-választás után hét képviselőt adó Tisza Párt alelnökével. Magyar szerint a több mint egyórás négyszemközti tárgyalásukon rögtön megtalálták a közös hangot.

Magyar többek között azt írja, hogy

  • a kormánypropagandával ellentétben a Néppárt és annak frakcióvezetője, Manfred Weber nem háborúpárti;
  • illetve Weber álhírnek tartja, hogy a Fidesz rá hivatkozva beszélt arról, hogy bevezetnék a kötelező európai sorkatonaságot;
  • Weber semmilyen feltételt nem támasztott a Tisza néppárti csatlakozásához, amelyről jövő hét kedden szavaznak az alakulóülésen;
  • a Tisza pedig konstruktív, a magyar emberek érdekeit képviselő módon azért fog dolgozni a néppárti frakcióban és az EP-ben, hogy minél előbb lezárulhassanak azok az eljárások, amelyeket akadályozzák az uniós támogatások megérkezését Magyarországra.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével egyeztetett, miután a kisebbik kormánypárt EP-képviselője, Hölvényi György azóta is tagja az Európai Néppártnak, hogy a Fidesz kilépett onnan.

Semjén a találkozó után kijelentette: „világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.”

Kedden a frakcióról lesz döntés, a Néppárt pártcsaládjáról most nincs szó. Ezért akkor a KDNP kilépése szempontjából az lehet a kérdés, hogy Magyar Péter is felveszi-e az európai parlamenti mandátumát. Magyar a korábbi állítása szerint nem venné fel az európai parlamenti mandátumát, bár ezt később a Telexnek nem zárta ki. A Tisza Párttól pénteken megerősítették, hogy erről akkor még nem volt hivatalos döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!