Megszavazták a követői, hogy Magyar Péter beüljön az Európai Parlamentbe

2024. június 17. – 21:38

Megszavazták a követői, hogy Magyar Péter beüljön az Európai Parlamentbe
Martin Weber, az Európai Néppárt elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője és Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke tartottak találkozót Budapesten, a Budai Várben lévő Hilton hotelben 2024.06.14-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter hétfő reggel szavazást tett közzé a Tisza Párt honlapján arról, legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ötéves uniós ciklusban. Hétfő este közzétette a szavazás végeredményét az Instagram-oldalán. Eszerint összesen 91 315-en szavaztak a felhívására.

A szavazás eredménye elég egyértelmű lett: 75,6 százalék válaszolt igennel a kérdésre, csupán 24,4 százalék utasította azt el. Ez alapján Magyar Péter kimegy az Európai Parlamentbe a következő ciklusban.

A Tisza Párt alelnöke már hétfőn kiutazott Brüsszelbe. Egy képet tett közzé a Facebook-oldalán, amin az MCC-s diákokkal pózolt, és azt írta hozzá: „Indulás Brüsszelbe a néppárti frakcióülésre. A reptéren, az MCC-s diákok szerint is árad a TISZA.”

A Tisza Párt alelnöke vasárnap jelentette be a Facebook-oldalán, hogy egy fontos kérdésben szeretné kikérni a követői véleményét, de egyéb részletet akkor még nem árult el. Hozzátette, bármi is lesz a szavazás végeredménye, azt ő elfogadja.

Magyar a választás előtt még azt mondta, hogy nem fog beülni az Európai Parlamentbe, csak szimbolikusan lesz listavezetője a Tisza Pártnak. Később Magyar több érvet is felsorolt amellett, hogy szerinte miért érné meg mégis, ha EP-képviselő lenne. Állítása szerint az Európai Néppárton belül könnyebben érhetnének el politikai eredményeket, ha ő vezetné a Tisza Párt delegációját, és a Néppárt részéről is akkor számíthatnak komolyabb pozícióra, például fontos szakbizottsági elnöki posztra, ha azt a Tisza Párt arca pályázza meg. „Nem utolsósorban, Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy én belépek a frakcióba” – tette hozzá.

Magyar Péter és a Néppárt között már korábban elkezdődtek a tárgyalások. Múlt hét pénteken Budapestre látogatott Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője. Weber találkozott Magyar Péterrel, akivel arról tárgyalt, hogy a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselője miként tudna csatlakozni a néppárti frakcióhoz.

A bökkenő csak az, hogy a Tisza Párt felvételével egy frakcióba tartozna Magyar Péter pártja és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP). A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt múlt héten, hogy kizárt, hogy a Tisza Párt és a KDNP is tagja legyen a Néppártnak.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével egyeztetett. Semjén a találkozó után kijelentette: „világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.”

Kedden a frakcióról lesz döntés, a Néppárt pártcsaládjáról most nincs szó. Azzal, hogy eldőlt, Magyar Péter beül a néppárti frakcióba, az is eldőlt Semjén és Hölvényi korábbi nyilatkozatai alapján, hogy a KDNP pedig kilép onnan, ha kedden megszavazzák a Tisza képviselőinek felvételét. Magyar szombaton azt írta, Weberék semmilyen feltételt nem támasztottak a Tisza néppárti csatlakozásához.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló Európai Parlamentben. Az előzetes számítások szerint a csoport legalább 190 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 136-tal állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

Frissítés: Cikkünk első verziójában egy olyan, Magyar Péternek tulajdonított Tiktok-profilt idéztünk, amely ugyanezt a végeredményt osztotta meg, de nem Magyar Péter hivatalos profilja. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!