A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából is

Legfontosabb

2024. június 18. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette a frakcióba – közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette: egyfelől sem az EPP „háborús doktrínájával” nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be.

Az Európai Néppárt néven egyszerre létezik

  • egy európai pártcsalád (EU-n kívüli tagokkal is);
  • és ennek van egy európai parlamenti „képviselőcsoportja” (frakciója), de nem csak a pártcsalád tagjaitól ülhetnek benne képviselők.

A Weberrel tartott pénteki megbeszélés után Semjén még úgy fogalmazott: „ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan”. A „vagy” kitétel miatt ezt a feltételrendszert eddig a legtöbben úgy értelmezték, hogy a KDNP csak a frakcióból tervez kilépni, ha oda bekerül Magyar, a pártcsaládból nem – most mégis onnan is távoznak.

Az EPP kedd este jelentette be, hogy felvették a Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Pétert az Európai Néppárt frakciójába. A csoport vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek, és nem is kérte a felvételét ide, a kisebbik magyar kormánypárt, a Fidesszel közös listán induló Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) viszont mindkettőben benne volt egészen mostanáig.

„Ez az EPP az identitásvesztő balra tolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség. Az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták” – írta Semjén és Hölvényi, akik szerint az EPP és Magyar Péter „morálisan egymást minősítik”.

„A Kereszténydemokrata Néppárt a jövőben is – ahogy ezt immár 80 éve teszi – Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit. Hölvényi György – élve az új mandátum nyújtotta lehetőségekkel – folytatja küzdelmét az üldözött keresztényekért” – írták a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!