Semjén: Reggel jön hozzám Weber úr, akkor tiszta vizet öntünk a pohárba

2024. június 13. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Holnap reggel jön hozzám Weber úr, akkor tiszta vizet öntünk a pohárba” – mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke az ATV-nek csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője nemcsak Magyar Péterrel és a Tisza Párttal tárgyal pénteken, de a KDNP vezetésével is.

2021-ig a Fidesz is a jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagja volt, képviselőik pedig a Néppárt frakciójában ültek az Európai Parlamentben. Az egyre komolyabb konfliktusok miatt azonban megpróbálták őket kizárni onnan, ami miatt végül kiléptek. A KDNP azonban az EPP tagja maradt, európai parlamenti képviselőjük, Hölvényi György pedig máig az EPP frakciójában ül.

Magyar Péter még az európai parlamenti választások előtt jelentette be, hogy ha mandátumot szereznek, akkor képviselőik az Európai Néppárt frakciójába ülnének be az EP-ben. Manfred Weber frakcióvezető a választások előtt néhány nappal azt mondta: „nagyon szívesen” együttműködik Magyarékkal, majd hozzátette: „Az ajtónk nyitva áll.”

Magyar Péter szerdán jelentette be, hogy pénteken Budapesten tárgyalnak a felvételükről az EPP-be. Szerinte azt a KDNP-t leszámítva mindenki támogatja az EPP-ben.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP és a Tisza Párt képviselői ugyanabban a frakcióban üljenek az EP-ben. Szerinte két lehetőség van ennek elkerülésére: vagy nem veszik fel a Tiszát, vagy kilép a KDNP.

Hölvényi György KDNP-s képviselő viszont az Euronewsnak azt mondta: nem okozna változást a tagságukban, ha az EPP frakciójába ülne be a Tisza hét képviselője. Hölvényi kiemelte: egyelőre arról van szó, hogy a Tisza képviselői a Néppárt frakciójába üljenek be, a pártcsaládba csatlakozni jóval hosszabb folyamat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!