Hölvényi: Nem okoz változást a tagságunkban, hogy a Tisza Pártból idejön hét EP-képviselő

2024. június 13. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

„A KDNP több mint 30 éve tagja az EPP-nek” – mondta Hölvényi György KDNP-s képviselő az Euronewsnak arra a kérdésre, hogyan reagálna, ha a frakció felvenné a Tisza Párt tagjait.

Ahogy arról korábban írtunk, a Tisza megválasztott európai parlamenti képviselői jelentkeztek, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakciójának tagjai legyenek. A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó európai parlamenti frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a Kereszténydemokrata Néppártot képviselő Hölvényi György bent maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listájáról is ő áll egyedüli bejutó helyen KDNP-sként.

„Az, hogy a Tisza pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban”

– jelentette ki a politikus az Euronews-nak.

Hölvényi hangsúlyozta: a közelgő szavazás arról szól, hogy a Tisza Párt tagjait felvegyék az európai parlamenti frakcióba, nem pedig az azonos nevű páneurópai politikai családba (amelynek maguk a pártok a tagjai és nem csak az EU-ból). „A párthoz való csatlakozás egy másfajta és lényegesen hosszabb folyamat” – mondta.

A Népszava korábbi cikke alapján a néppárti pártcsaládnál vétózhatnak a tagok, ha ellenzik újak felvételét. A frakció kommunikációs igazgatója, Pedro López de Pablo viszont megerősítette a Telexnek, hogy a frakcióban többségi szavazással döntenek, miután a csoport elnöksége megvizsgálja a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”. A kommunikációs igazgató az Euronews-nak mindezt úgy foglalta össze, hogy a KDNP-nek ugyan nincs vétójoga, de „biztosan van befolyásuk”.

Ahogy azt a hírcsatorna cikke is megjegyzi, a csütörtöki kormányinfón a fideszes Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartotta, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióba üljön majd az EP-ben. Szerinte kétféle lehetőség akadályozhatja ezt meg: „nem veszik fel a Tisza Pártot vagy kilép a KDNP”.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke korábban azt mondta, nem merült fel, hogy elhagyják a Néppártot, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”. Nemrég egy interjúban is beszélt arról, miért vannak a kormányközelben háborúpártizott csoportban.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció a június 6-9. közötti EP-választás után. A csoport 189 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. Ahogy az a részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

Címlapkép: Michel Christen / Európai Parlament / Európai Unió



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!