Putyin: Oroszország nyitott a konstruktív párbeszédre

2023. június 17. – 09:04

frissítve

Putyin: Oroszország nyitott a konstruktív párbeszédre
Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épületek Herszonban 2023. június 16-án – Fotó: Svitlana Horieva / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint átvették a kezdeményezést a harctéren az oroszoktól.
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felszólította az orosz hadiipart, hogy fokozzák a tankok és tüzérségi eszközök gyártását.
  • A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország megerősíti a harci helikopteres erőit Dél-Ukrajnában.
  • A harkivi kormányzó arról számolt be, hogy két civil meghalt egy kelet-ukrajnai falut ért orosz rakétacsapásban.
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint semmi esély nincs arra, hogy meghosszabbítsák a fekete-tengeri gabonamegállapodást.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az afrikai békedelegációval való találkozásán azt mondta, hogy Oroszország kész „az építő jellegű párbeszédre”.

Nem sikerült kapcsolatba lépni a magyar ombudsmannal a Magyarországra szállított 11 kárpátaljai hadifogoly ügyében – mondta Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa a Jedini Novini című televíziós műsorban. „A magyar fél nem vette fel a kapcsolatot a hivatalunkkal. Személyesen én kezdeményeztem a kommunikációt Magyarország ombudsmanjával. Még az ukrajnai útját is megszerveztük, mindhiába” – idézte Lubinec szavait az Ukrinform ukrán állami hírügynökség.

Lubinec szerint Magyarország célja ebben a kérdésben, hogy összejátsszon Oroszországgal. „Bemutatandó, hogy az oroszok készek Magyarországra küldeni ukrán állampolgárságú hadifoglyokat” – magyarázta az ukrán emberi jogi biztos. Hozzátette: a Magyarországnak átadott összes hadifoglyot azonosították, de a személyazonosságuk nem hozható nyilvánosságra. Lubinec azt mondta, a magyarok továbbra sem engedik, hogy az ukrán nagykövet meglátogassa őket, a magyar hatóságok nem veszik fel a kapcsolatot Ukrajnával az ügyben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Orosz Ortodox Egyház június 8-án bejelentette, hogy tizenegy, Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló kárpátaljai katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette. A Szabad Európa kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a foglyok Magyarországra szállítása Semjén magánakciója lehetett.

Oleh Kotenko, az eltűnt személyekért felelős ukrán biztos pénteken azt közölte, hogy az ukrán hatóságok azonosították a katonákat, és felderítették azt az útvonalat is, amin Magyarországra szállították őket.

A hadifoglyok Magyarországra szállítása rengeteg kérdést hagyott nyitva: ezeket ebben a cikkünkben próbáltuk megválaszolni.

„Készek vagyunk az építő jellegű párbeszédre mindenkivel, aki az igazság elvein és a felek legitim érdekeinek figyelembe vételén alapuló békét akar” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szombaton találkozott az orosz–ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel.

Putyin közölte: Oroszország nyitott a konstruktív párbeszédre.

Az orosz elnök megismételte azt az álláspontját, amely szerint Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban Ukrajnába vezényelte volna a csapatait. Állítása szerint Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat az ukrán féllel, azokat Kijev blokkolta.

Az afrikai béketerv egyebek mellett felszólítja a feleket, hogy a konfliktusban elfogott valamennyi gyereket vissza kell szállítani a származási helyére. Ezzel kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy Oroszország nem akadályozza meg az ukrán gyerekeket a hazatérésben. „Konfliktusövezetből vittük ki őket, megmentve az életüket” – mondta.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kifejtette tízpontos béketervét. Közölte, hogy azért utaztak Oroszországba, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák.

(MTI)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint semmi esély nincs arra, hogy meghosszabbítsák a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló vizeken keresztül biztonságosan exportálhasson gabonát. „Aligha lehet megjósolni bármilyen végleges döntést, de azt mondhatom, hogy a jelenlegi status quo alapján ítélve, ennek az alkunak nincs esélye” – mondta Peszkov.

Vlagyimi Putyin orosz elnök szombaton fogadta az afrikai békemisszió tagjait Szentpéterváron. Putyin azt mondta nekik, hogy szerinte a gabonamegállapodás nem segít megoldani Afrika magas élelmiszerárakkal kapcsolatos problémáit, mivel az ukrán gabona csupán 3 százaléka jutott el a legszegényebb országokba. Putyin szerint az élelmiszerválságot a nyugati országok fellépése okozta, nem pedig a háború.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. A megállapodást legutóbb május 17-én hosszabbították meg 60 nappal.

(Guardian)

Megérkezett Szentpétervárra az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat szorgalmazó afrikai küldöttség. A francia AFP hírügynökség jelentése szerint a küldöttség szombat délután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A küldöttségben négy elnök is részt vesz: a dél-afrikai Cyril Ramaphosa, a szenegáli Macky Sall, a zambiai Hakainde Hichilema és a Comore-szigeteki Azali Assoumani, aki jelenleg az Afrikai Uniót is vezeti. A televíziós felvételeken látható volt, amint kezet ráznak Putyinnal, majd egy kör alakú tárgyalóasztalnál helyet foglaltak. Putyin beszéddel nyitotta meg a találkozót, amelyben üdvözölte az afrikai országok „kiegyensúlyozott álláspontját” a háborúval kapcsolatban.

Ramaphosa az egy nappal korábban, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy mindkét oldalon deeszkalációra van szükség, és a tárgyalások útján történő békét sürgette. Zelenszkij azonban a közös sajtótájékoztatón kizárta ennek a lehetőségét: „A találkozónkon többször is világosan elmondtam, hogy most bármilyen tárgyalást kezdeményezni Oroszországgal azt jelentené, hogy befagyasztjuk a fájdalmat és a szenvedést” – mondta az ukrán elnök.

Stoltenbergnek kilenc év után, szeptemberben kellene lemondania a posztjáról. Utód nélkül azonban esélyes, hogy a Biden-kormány őt kéri fel a következő évre is – erről bővebben itt olvashatnak.

Harkiv megye ukrán kormányzója, Oleh Szinyehubov arról számolt be a Telegram-csatornáján, hogy szombaton két civil meghalt egy kelet-ukrajnai kis falut ért orosz rakétacsapásban. Azt írta, hogy egy orosz páncéltörő rakéta eltalált egy autót, amely az orosz határ közelében fekvő Huriv Kozacsok falu felé tartott.

Az első beszámolók még négy halálos áldozatról szóltak, később a kormányzó pontosított, és azt közölte, hogy egy 53 éves nő és egy 42 éves férfi halt meg a csapásban.

Tavaly ősszel az ukrán hadsereg számos falut és várost felszabadított a Harkivi régióban, de azóta az orosz hadsereg gyakran lövi a területet.

(Sky News)

23 ember sebesült meg, mikor az orosz haderő a dél-ukrajnai Herszon városára mért légicsapást – írja a Sky News az ukrán belügyminisztérium közleménye alapján. A sebesültek között van egy 15 és egy 16 éves fiú, valamint egy 11 éves kislány is.

A Telegramon megosztott információk szerint a rakéták több városrészben is nagy kárt okoztak, több épület és infrastrukturális létesítmény is megrongálódott. A támadás sérültjei orvosi ellátást kaptak.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin egy olyan autót ajándékozott egy elesett Wagner-katona családjának, amire közel 500 közlekedési büntetést szabtak ki – írja a Meduza a Holod független orosz hírportál cikke alapján.

Prigozsin kedden látogatott el az elesett katona sírjához, amiről egy rövid videót is megosztott a Telegramon. A sír mellett állva a Wagner-vezér megkérdezte az elesett katona feleségét, hogy szüksége van-e bármilyen segítségre, mire az özvegy azt válaszolta, hogy a család autóját kellene megjavítani. Ekkor Prigozsin azt válaszolta, hogy a javítás helyett inkább odaajándékozza azt a kocsit, amivel ő maga érkezett a temetőbe.

Ezután a Holod újságírói kiderítették, hogy az ajándékba adott autóra 2022 augusztusa és 2023 márciusa között 470 közlekedési büntetést szabtak ki, ebből 340-et gyorshajtás miatt. A büntetés mértéke több mint 400 000 rubel (vagyis több mint másfél millió forint). Június 15-ig a bírságok közül hármat nem fizettek be, az egyik büntetést – szintén gyorshajtás miatt – pont azon a napon szabták ki, mikor a Wagner-vezér a temetőben volt, ahova ezek szerint túl gyorsan igyekezett. Az orosz törvények szerint egyébként a ki nem fizetett bírságok nem szállnak át a jármű új tulajdonosára.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes közölte, az ukrán csapatok „aktív lépéseket tesznek” az ország déli részén zajló ellentámadás előrehaladása érdekében.

„Gyakorlatilag minden olyan szektorban, ahol egységeink támadnak délen, taktikai sikereket könyvelhettek el. Fokozatosan haladnak előre.” Eddig minden irányban legfeljebb 2 km-t haladtak előre csapataink – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij elnök méltatta a fejleményeket, szerinte „minden egyes katona, minden egyes újabb lépés, minden egyes méter ukrán föld, amelyet felszabadítunk az ellenségtől, rendkívül fontos”.

(Guardian)

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szombaton is közzétette friss hírszerzési jelentését, amelyben az áll, hogy Oroszország az ellentámadás kezdete óta megerősítette harci helikopteres erőit Dél-Ukrajnában.

Több mint 20 további orosz helikopter települt az Azovi-tenger partjától nem messze lévő bergyanszki repülőtérre, mintegy 100 km-re a frontvonal mögött.

Oroszország „átmeneti előnyre” tett szert Dél-Ukrajnában a földi célpontok ellen nagyobb hatótávolságú rakétákat bevető harci helikopterekkel – írták.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Ukrajna magához ragadta a kezdeményezést a harctéren, de hozzátették, a győzelemhez további nagy hatótávolságú fegyverekre van szükségük, írja az Unian.

Volodimir Gavrilov védelmi-miniszterhelyettes arról beszélt, az ukrán hadsereg minden katonai tervét a tervek szerint hajtják végre, de 200 km feletti hatótávolságú fegyverekre van szükségük a nagy pontosságú csapások végrehajtásához.

„A modern hadviselésben az a legfontosabb, hogy uraljuk a helyzetet, ismerjük az ellenség helyzetét, és képesek legyünk nagy távolságból nagy pontosságú csapásokat mérni. Vagyis olyan fegyverekkel rendelkezni, amelyek akár 200 km-es távolságból is képesek eltalálni az ellenséget” – mondta.

Gavrilov kifejtette, Ukrajna most már jó úton halad afelé, hogy olyan repülőgépeket kapjon (amerikai gyártmányú F-16-osokat), amelyek elsősorban az orosz ballisztikus és egyéb rakétáktól védik majd az eget a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra védelme érdekében.

Ukrajna egyébként kapott már a nyugati partnereitől olyan nagy pontosságú rakétákat (storm shadow), amivel mélyen a frontvonalak mögött, 250 km-es hatótávolságban is nagyon pontos csapásokat tudnak mérni. De sajtóértesülések szerint már hetekkel ezelőtt arra kérték a német kormányt, hogy Németország adjon Ukrajnának a honvédő háborújához német-svéd fejlesztésű Taurus cirkálórakétákat. Ennek még nagyobb, 350-500 km-es hatótávja van, nagyon pontos fegyver, és erős bunkerromboló képessége van, tehát földalatti erődök – de akár masszív hidak – elpusztítására is alkalmas.

Szergej Kuzsugetovics Sojgu felszólította azorosz hadiipart, hogy fokozza a tankok és tűzérségi eszközök gyártását – írja a Teletrader, a BBN hírportálra hivatkozva. A miniszter június 17-én kijelentette, hogy az orosz védelmi iparnak szigorúan be kell tartania a gyártási ütemtervet, sőt, bővítenie kell a harckocsik és tűzérségi eszközök gyártási kapacitását, hogy megfeleljen az orosz hadsereg igényeinek.

A védelmi minisztérium közleménye szerint Sojgu hangsúlyozta, hogy javítani kell a harckocsk és a tűzérségi rendszerek biztonságán, miközben egy védelmi gyártót látogatott meg. A beszámoló szerint a miniszter a találkozón közvetlen tájékoztatást kapott a páncélozott járművek és fegyverek karbantartási és javítási munkáiról, valamint ezek szállításáról az orosz erőknek Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a szentpétervári éves orosz gazdasági fórumon elmondta, hogy orosz taktikai nukleáris robbanófejeket már szállítottak a szoros szövetséges Belarusznak, de hangsúlyozta, hogy egyelőre nem látja szükségesnek, hogy Oroszország nukleáris fegyverekhez folyamodjon, bár szerinte a Nyugat mindent megtesz, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára Ukrajnában – írja tudósításában az Al-Jazeera.

Az Egyesült Államok válaszreakciójában bejelentette nem változtatott nukleáris helyzetén, és elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyzéseit, miszerint Moszkva „elméletileg” nukleáris fegyvereket használhatna, ha veszély fenyegeti területi integritását vagy létét.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem változtatott nukleáris álláspontján:


„Nincs okunk a saját nukleáris pozíciónk megváltoztatására. Nem látunk arra utaló jeleket, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne.”

  • Ukrajnának hamarosan elfogynak a saját katonai eszközei, és teljesen a nyugati országok által biztosított katonai támogatásokra szorul majd, mondta többek között Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.
  • Rakétacsapások érték Kijevet, miközben ott volt az afrikai békemisszió delegációja Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezetésével.
  • Feltartóztatták Varsóban a Kijevbe tartó dél-afrikai elnök testőreinek egy részét, akik rasszizmussal vádolják a lengyeleket. Ők elutasították a vádakat, a hiányzó fegyverengedélyekre hivatkoztak.
  • Nagy valószínűséggel az oroszok robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat az ügyet vizsgáló nemzetközi kutatócsoport szerint is.
  • Ukrajna állítja, hogy azonosították az Oroszországból Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyokat.
  • Az ukránok szerint az oroszok 150 gyereket hurcoltak el illegálisan Luhanszkból.
  • Jelentős pénzjutalmat kaphatnak az orosz katonák a nyugati tankok megsemmisítéséért.

A pénteki híreket itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!