Feltartóztatták Varsóban a Kijevbe tartó dél-afrikai elnök testőreinek egy részét, akik rasszizmussal vádolják a lengyeleket

2023. június 16. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Diplomáciai adok-kapok lett abból, hogy feltartóztatták Varsóban a Kijevbe utazó dél-afrikai elnök testőreinek egy részét, nagyjából 120 ember rekedt a Chopin repülőtéren egy gépen csütörtök estétől. Cyril Ramaphosa a terveknek megfelelően vonattal érkezett meg Lengyelországból Kijevbe pénteken, ahol az afrikai békemissziója keretében találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az afrikai vezetők látogatása alatt is légiriadó volt a városban, a légvédelem az oroszok több drónját és rakétáját is hatástalanította.

Volodimir Zelenszkij és Cyril Ramaphosa Kijevben – Fotó: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Volodimir Zelenszkij és Cyril Ramaphosa Kijevben – Fotó: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A dél-afrikai elnök másik gépen utazott, viszont Kijevben így nélkülöznie kellett a biztonsági személyzetének egy részét. A fennakadás miatt kifakadt az elnök biztonságáért felelő Wally Rhoode vezérőrnagy, aki szerint Ramaphosa életét kockáztatják, és rasszizmust kiáltott.

Lengyelország visszautasította a rasszizmus vádját. A kormány és a határőrség részéről is jelezték, hogy az érintett dél-afrikai testőröknek nem voltak megfelelő engedélyeik a náluk lévő fegyverekhez, amelyeket így nem vihettek be az országba. Azt is hozzátették, hogy a fegyverek nélkül elhagyhatják a feltartóztatott repülőt.

A dél-afrikai elnök egyik szóvivője sajnálatosnak nevezte a történteket, és jelezte, hogy megpróbálják elérni, hogy a gépen utazók legalább az útjuk orosz felére továbbmehessenek. A varsói repülőtér szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a gépet vasárnap ott tartják. Ramaphosa és a delegációjának többi tagja szombaton Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!