Megérkezett a Dél-afrikai Köztársaság elnöke Ukrajnába

2023. június 16. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken Ukrajnába érkezett egy afrikai békemisszió részeként – közölte a Dél-afrikai Köztársaság elnöksége a Twitteren.

Ramaphosa várhatóan pénteken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd szombaton Oroszországba utazik, hogy Szentpéterváron tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Dél-afrikai Köztársaság elnöke már június 8-án telefonon tárgyalt Putyinnal, az afrikai országok vezetőinek oroszországi és ukrajnai békemissziója kapcsán. Ramaphosa szerint Putyin üdvözölte az afrikai államfők kezdeményezését, és kifejezte óhaját a békemisszió fogadására.

Macky Sall szenegáli elnökkel együtt Ramaphosa vezeti a küldöttséget, amelyben Zambia és a Comore-szigetek vezetői, valamint Egyiptom miniszterelnöke is helyet kapott.

A békeküldöttség tervei között szerepelhet, hogy egy sor „bizalomépítő intézkedésre” tegyen javaslatot a feleknek, és elérje, hogy diplomáciai úton kezdjenek béketárgyalásokba.

A Reuters által látott keretdokumentumban az szerepel, hogy a küldöttség a békítés érdekében javasolná az orosz csapatok visszavonását Ukrajnából, a taktikai atomfegyverek kivonását Belaruszból, a Putyin ellen irányuló nemzetközi büntetőbírósági elfogatóparancs végrehajtásának felfüggesztését és a szankciók enyhítését.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!