Putyin: Ukrajnának hamarosan elfogynak a saját katonai eszközei

2023. június 16. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnának hamarosan elfogynak a saját katonai eszközei, és teljesen a nyugati országok által biztosított katonai támogatásokra szorul majd, többek között erről beszélt a BBC beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon elhangzott beszédében. Ehhez azt is mondta, hogy Oroszország inváziója Ukrajna demilitarizálásához vezetett. Szerinte Ukrajna nem ért el sikereket az ellentámadásával, és „nincs esélye” az orosz hadsereggel szemben.

Putyin szerint annak komoly kockázata van, hogy a NATO még jobban bevonódik az ukrajnai háborúba. Elméletileg Oroszország bevethetne atomfegyvert, de nincs erre szüksége, mert az ellenség a fronton sikertelen, mondta. Atomfegyvereket abban az esetben használnának, ha „az orosz állam” léte kerülne veszélybe. Az orosz taktikai atomfegyverek Belaruszba telepítését elrettentő lépésnek nevezte. Azt is mondta, hogy növelniük kellett a védelmi kiadásokat, hogy „megvédjék az ország szuverenitását.”

Szerinte Oroszországnak semmibe se telne akármelyik épületet megsemmisíteni Kijev központjában, de ezt számos megfontolásból nem teszi meg.

Fotó: Ramil Sitdikov / Host Photo Agency Ria Novosti / AFP
Fotó: Ramil Sitdikov / Host Photo Agency Ria Novosti / AFP

Szerinte a nyugati szankciók nem tudták elszigetelni Oroszországot, szerinte az ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai piacok jelentik a jövőt. Azt jósolta, hogy az orosz gazdaság 2 százalékkal fog bővülni 2023-ban. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2024-es előrejelzését 2,1 százalékról 1,3 százalékra csökkentette áprilisban.

Putyin azt is mondta, hogy nem zárják be az ajtót azok előtt a cégek előtt, amelyek kivonultak vagy felfüggesztették tevékenységüket Oroszországban, amennyiben vissza akarnának térni. Az ukrajnai agresszió miatt több mint ezer nemzetközi cég vonult ki Oroszországból 2022. február 24. óta.

A Szentpétervári Gazdasági Fórumot 1997 óta tartják meg, célja, hogy népszerűsítése az orosz gazdaságot és annak eredményeit a nemzetközi befektetők körében. A fórumon néhány éve még nyugati országok és intézmények vezetői is részt vettek, de a BBC szerint ezúttal az Európai Unióból és az Egyesült Államokból nincsenek ott. Június elején pedig a Kreml bejelentette, hogy a Moszkva által „barátságtalan országoknak” minősített helyekről érkező újságírók nem vehetnek részt a rendezvényen. (BBC, Guardian, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!