Megérkeztek az első orosz atomfegyverek Belaruszba

2023. június 14. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek az első orosz taktikai atomfegyverek Belaruszba, amelyek egy része háromszor erősebb annál, mint amilyeneket az Egyesült Államok 1945-ben ledobott Hirosimára és Nagaszakira – jelentette be Alekszandr Lukasenko belarusz vezető kedden egy késő esti televíziós interjúban.

A rövid hatótávolságú, korlátozott erejű, akár az ukrajnai fronton is bevethető atomfegyvereket hordozó rakéták Oroszországon kívüli telepítése Moszkva első ilyen lépése a Szovjetunió felbomlása óta.

Az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Kína szoros figyelemmel követi a mostani orosz katonai lépéseket. Peking már többször óva intett az atomfegyverek használatától az ukrajnai háborúban.

„Olyan rakéták és bombák vannak nálunk, amelyeket Oroszországtól kaptunk” – fogalmazott Lukasenko a Rosszija-1 orosz állami televíziós csatornának adott interjújában, amelyet a Belta belarusz állami hírügynökség Telegram-oldalán is közzétettek. Lukasenko elmondta, az atomfegyvereket több napon keresztül szállítják Belarusz területére, és ha szükséges, országának megvannak a létesítményei és képességei ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétákat is tárolni tudjon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt pénteken közölte, hogy Oroszország megtartja a Belaruszba telepített taktikai atomfegyverek feletti rendelkezés jogát, és csak azután kezdi leszállítani az orosz katonai eszközöket, hogy Minszk befejezte a különleges rakétatároló létesítmények előkészítését. Az orosz államfő márciusban jelentette be: hozzájárult ahhoz, hogy taktikai atomfegyvereket telepítsenek Belaruszba, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok is hasonló fegyvereket telepített az évtizedek során egy sor európai országba. (MTI)

Itt írtunk arról, milyen hatással lehet a háborúra az atomfegyverek Belaruszba telepítése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!