Oroszország szerint semmi esély a gabonamegállapodás meghosszabbítására

2023. június 17. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint semmi esély nincs arra, hogy meghosszabbítsák a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló vizeken keresztül biztonságosan exportálhasson gabonát. „Aligha lehet megjósolni bármilyen végleges döntést, de azt mondhatom, hogy a jelenlegi status quo alapján ítélve, ennek az alkunak nincs esélye” – mondta Peszkov.

Vlagyimi Putyin orosz elnök szombaton fogadta az afrikai békemisszió tagjait Szentpéterváron. Putyin azt mondta nekik, hogy szerinte a gabonamegállapodás nem segít megoldani Afrika magas élelmiszerárakkal kapcsolatos problémáit, mivel az ukrán gabona csupán 3 százaléka jutott el a legszegényebb országokba. Putyin szerint az élelmiszerválságot a nyugati országok fellépése okozta, nem pedig a háború.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. A megállapodást legutóbb május 17-én hosszabbították meg 60 nappal.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!