Két hónappal meghosszabbították a fekete-tengeri gabonamegállapodást

2023. május 17. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónappal meghosszabbították a fekete-tengeri gabonamegállapodást – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán.

„Szeretnék egy jó hírt közölni: országunk erőfeszítései, orosz barátaink támogatása és ukrán barátaink hozzájárulása révén a fekete-tengeri gabonamegállapodás további két hónappal meghosszabbításra került” – mondta Erdoğan.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szintén megerősítette, hogy a megállapodást 60 nappal meghosszabbították. Az előző megállapodás csütörtökön ért volna véget.

Ukrajna üdvözölte a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását, de figyelmeztetettek, hogy Oroszország nem szabotálhatja a megállapodást. Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, Oroszországnak fel kell hagynia azzal, hogy az élelmiszert „fegyverként és zsarolásként” használja.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország tavaly júliusban hozta létre a megállapodást, hogy segítsen a globális élelmiszerválság kezelésében. Az alku értelmében az ukrajnai kikötőkből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!