Az ukrán védelmi minisztérium szerint átvették a kezdeményezést a harctéren az oroszoktól

2023. június 17. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Ukrajna magához ragadta a kezdeményezést a harctéren, de hozzátették, a győzelemhez további nagy hatótávolságú fegyverekre van szükségük, írja az Unian.

Volodimir Gavrilov védelmi-miniszterhelyettes arról beszélt, az ukrán hadsereg minden katonai tervét a tervek szerint hajtják végre, de 200 km feletti hatótávolságú fegyverekre van szükségük a nagy pontosságú csapások végrehajtásához.

„A modern hadviselésben az a legfontosabb, hogy uraljuk a helyzetet, ismerjük az ellenség helyzetét, és képesek legyünk nagy távolságból nagy pontosságú csapásokat mérni. Vagyis olyan fegyverekkel rendelkezni, amelyek akár 200 km-es távolságból is képesek eltalálni az ellenséget” – mondta.

Gavrilov kifejtette, Ukrajna most már jó úton halad afelé, hogy olyan repülőgépeket kapjon (amerikai gyártmányú F-16-osokat), amelyek elsősorban az orosz ballisztikus és egyéb rakétáktól védik majd az eget a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra védelme érdekében.

Ukrajna egyébként kapott már a nyugati partnereitől olyan nagy pontosságú rakétákat (storm shadow), amivel mélyen a frontvonalak mögött, 250 km-es hatótávolságban is nagyon pontos csapásokat tudnak mérni. De sajtóértesülések szerint már hetekkel ezelőtt arra kérték a német kormányt, hogy Németország adjon Ukrajnának a honvédő háborújához német-svéd fejlesztésű Taurus cirkálórakétákat. Ennek még nagyobb, 350-500 km-es hatótávja van, nagyon pontos fegyver, és erős bunkerromboló képessége van, tehát földalatti erődök – de akár masszív hidak – elpusztítására is alkalmas.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!