Ukrajna állítja, hogy azonosították az Oroszországból Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyokat

2023. június 16. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna megállapította annak a tizenegy ukrán katonának a tartózkodási helyét és személyazonosságát, akiket Oroszország fogott el Ukrajnában, majd adott át Magyarországnak – írja az Ukrainska Pravda.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Orosz Ortodox Egyház június 8-án közölte, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló kárpátaljai katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette. Ukrajna állította, hogy Magyarország nem egyeztetett vele a foglyok Magyarországra szállítása előtt.

Semjén később azt mondta, „a tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember”.

A Szabad Európa kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a foglyok Magyarországra szállítása Semján Zsolt magánakciója lehetett.

Oleh Kotenko, az eltűnt személyekért felelős ukrán biztos pénteken közölte, hogy az ukrán hatóságok azonosították a katonákat, és felderítették azt az útvonalat is, amin Magyarországra szállították őket. Hozzátette, hét katonáról eddig semmilyen információjuk nem volt. Értesítették a katonát családtagjait és az illetékes hatóságokat is.

Kotenko hangsúlyozta, amíg nem térnek vissza Ukrajnába, eltűnt személyként tartják nyilán a katonákat.

Az ukrán értesülésekkel kapcsolatban kérdéseket küldtönk a Honvédelmi Minisztériumnak, a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak és Semjén Zsoltnak is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A hadifoglyok Oroszországról Magyarországra szállítása rengeteg kérdést hagyott nyitva: ezeket ebben a cikkünkben válaszoltuk meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!