Oroszország kárpátaljai hadifoglyokat szállított Magyarországra

2023. június 9. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orosz Ortodox Egyház azt állítja, Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra – írta meg több sajtóorgánum is az elmúlt órákban (Atv, Index, Hvg)

Az Orosz Ortodox Egyház közleményben ez olvasható: „Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították.”

Legalább tizenegy kárpátaljai származású hadifogolyról van szó, akiket Budapest kérésére hoztak ide. Az Atv értesülései szerint magyarokról van szó, akik mindannyian ukrán állampolgárok. De Ukrajnával nem egyeztettek az ide szállításukról, pedig hadifoglyok esetében ez általában így történik.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”. Magyar részről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre a folyamatokban.

Tavaly az Orosz Ortodox Egyházat vezető, KGB-s ügynökmúlttal rendelkező Kirill pátriárka Orbán Viktor magyar kormányfő nyomására került le az EU Oroszországot érintő szankciós listájáról.

A hírrel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak is. Az egyházi szervezet írásban reagált megkeresésünkre. azt írták: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.”

A minisztérium is csak annyit közölt lapunkkal: nem áll módjukban annál többet közölni, mint amennyi Semjén Zsolttól elhangzott.

Úgy tűnik, Ukrajna nem tudott az egészről

Az ukrán hírszerzés ellenőrzi, hogy az Orosz Ortodox Egyház igazat mondott-e arról, hogy Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Oroszországból Magyarországra, írja a Korreszpondent. Hivatalosan az ukránoknak sem erősítették meg a hírt, legalábbis Andrij Juszov, a hadifoglyokkal való bánásmódért felelős hatóság képviselője erről beszélt.

Az ukrán külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal és Semjén Zsolttal is. Az ukránok szerint a hadifoglyok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt sem tudott.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!