Szabad Európa: Semjén magánakciója lehetett a kárpátaljai hadifoglyok kiszabadítása

2023. június 15. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a Külügyminisztériumban, sem a Miniszterelnökségen nem tudtak – de lehet, még Orbán Viktor sem lett beavatva – annak a 11 kárpátaljai magyar hadifogolynak kiszabadításáról és Magyarországra hozataláról, amit Semjén Zsolt az Orosz Ortodox Egyházzal(PCR) közösen szervezett meg – írja négy forrásra hivatkozva a Szabad Európa.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az RPC azt állította június 8-án, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette. Később Oleg Nikolenko, az ukrán külügy szóvivőjének posztjából az is kiderült, hogy az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról. Hozzátette, hogy az ukrán katonák szabadon bocsátása jó hír, az azonban nem, hogy Ukrajnát ebbe nem avatták be. Nikolenka kijelentésére Semjén később a Mandineren annyit reagált, hogy „a tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember”. Arra, hogy Magyarország nem egyeztetett az ügyben Ukrajnával, csak annyit mondott: „Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!”

A Szabad Európának nyilatkozó források szerint mindez

a PCR magyarországi vezetőjétől, Hilarion Alfejev metropolita, Kirill orosz pátriárkának bizalmasától indult, aki először Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházügyi államtitkárát értesítette a lehetőségről. A KDNP-s képviselő ezután szólt Semjének, aki maga vette kézbe a kiszabadítás megszervezését.

A források azt is hangsúlyozták, hogy az orosz egyházi vezető orosz kormányzati jóváhagyás nélkül biztosan nem járhatott el ebben az ügyben.

A lap azt írja, hogy az érintett felelős kormánytagok részéről igen komoly a felháborodás a történtek miatt. Egyrészről azért, mert ez egy három országot is érintő, diplomáciailag rendkívül kényes ügy, és a magánakciózás a NATO-beli megítélésünket is tovább rombolhatja. Másrészről azért is, mert egy megfelelően előkészített fogolyszabadítás pozitív PR-értékkel bírt volna a kormánynak, így azonban ez a lehetőség elúszott.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és a Külügyminisztériumot is, amennyiben válaszokat kapunk, cikkünket frissítjük.

A hadifoglyokat érintő hír rengeteg kérdést hagyott nyitva: ezeket ebben a cikkünkben válaszoltuk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!