Ukrajna behívatta a kijevi magyar ügyvivőt a hadifoglyok miatt, Semjén szerint inkább köszönjék meg az ukránok

2023. június 9. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról”

– írja Facebook-oldalán Oleg Nikolenko, az ukrán külügy szóvivője. Nikolenko hozzáteszi, először a médiából, majd később a magyar politikusok nyilatkozataiból hallottak először arról, hogy Magyarország ukrán hadifoglyokról tárgyalt Oroszországgal, illetve a hadifoglyokat Magyarországra szállították.

„Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból tudtuk meg, hogy Oroszország tizenegy magyar származású ukránt adott át Budapestnek”

– írta Nikolenko.

Hozzátette, az ukrán katonák szabadon bocsátása jó hír, az azonban nem, hogy Ukrajnát erről nem tájékoztatták. Ukrajna ezért behívatta az ukrajnai magyar ügyvivőt, arra kérve, hogy adjon részletes tájékoztatást az ukrán állampolgárokról, biztosítson hozzáférést az ukrán konzul számára, hogy segíteni tudjanak nekik, és felmérhessék az egészségügyi állapotukat.

„A találkozón kifejezetten erős hangsúlyt kapott az olyan kényes kérdésekben való interakció összehangolásának szükségessége, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása”

– tette hozzá a találkozóról szóló beszámolójában Nikolenko.

Az Orosz Ortodox Egyház (RPC) azt állította csütörtökön, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette: az ukrán állampolgárságú magyarokat Budapest kérésére szállították Magyarországra, Semjén ezt az Orosz Ortodox Egyház gesztusának nevezte.

Az érintettek átadása az RPC közreműködésével „emberbaráti szeretetből gyakorolt gesztus” Magyarország felé, hangsúlyozta Semjén. Tavaly egyébként az RPC-t vezető, az ukrajnai háború tényét tagadó, KGB-s ügynökmúlttal rendelkező Kirill pátriárka Orbán Viktor magyar kormányfő nyomására került le az EU Oroszországot érintő szankciós listájáról. Semjén később a Mandineren reagált Nikolenko posztjára, a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, „a tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember”. Ugyanakkor arra, hogy Magyarország nem egyeztetett az ügyben Ukrajnával, csak annyit mondott:

„Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!”

Hogyan kerültek ukrán foglyok Oroszországból Magyarországra? Mi a státuszuk? Mi lesz a sorsuk? Rengeteg kérdést hagyott nyitva a hadifoglyokat érintő hír: ezeket ebben a cikkünkben válaszoltuk meg.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!