Az oroszok robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat az ügyet vizsgáló nemzetközi kutatócsoport szerint

2023. június 16. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon magas a valószínűsége, hogy a gátat az orosz erők rongálták meg, szándékosan” – áll a Nova Kahovka gát felrobbantását vizsgáló nemzetközi kutatócsoport frissen kiadott jelentésében. A háborús jog szakértőiből és haditechnkikai specialistákból álló csapat arra jutott, hogy gondosan megtervezett, a gát struktúrájának kulcsfontosságú pontjain végrehajtott robbantás okozta a katasztrófát. Ezzel gyakorlatilag háborús bűn elkövetésével vádolják a megszálló orosz hadsereget.

A gátak különleges védelmet élveznek a nemzetközi jogban, mivel a katonai támadás okozta esetleges sérülésük óriási civil áldozat és környezeti katasztrófa kockázatát hordozza. Még háború esetén is, az amúgy támadható katonai egységek és létesítmények is tiltott célpontnak minősülnek, ha azok egy gát közelében vannak (ebben hasonlítanak például az atomerőművekre).

Az oroszok és ukránok kölcsönösen a másikat vádolják a robbantással.

A gát átszakadása Csernobil óta a legrosszabb környezeti katasztrófa Ukrajnában, 80 település került víz alá, a következmények egyelőre beláthatatlanok a környék vízellátására, és az árvizekkel gyakran együtt járó járványokra. Az áradásnak egyelőre 27 civil áldozatáról lehet tudni. A zaporizzsjai atomerőmű is abból a tározóból kapja a hűtővize egy részét, aminek a vize kiárad a megrongált gáton keresztül.

A hatás várhatóan évtizedekre nyúlik majd, mivel teljes települések pusztultak el, rengeteg termőföld és infrastruktúra lett használhatatlan. A kutatócsoport jelentése megjegyzi, hogy az oroszok az áradás elől menekülő civileket is támadtak, ami szintén háborús bűncselekmény.

A jelentést az Atrocity Crimes Advisory Group nevű nemzetközi szervezet készítette, amit az amerikai külügyminisztérium, az EU, és Nagy-Britannia közösen finanszíroz. Az oroszok továbbra is tagadják, hogy ők állnának a gát felrobbantása mögött.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!