Putyin szerint zsákutcába jutottak a tárgyalások, kamunak tartja a bucsai mészárlást

2022. április 12. – 06:31

frissítve

Putyin szerint zsákutcába jutottak a tárgyalások, kamunak tartja a bucsai mészárlást
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Vosztocsnij kozmodromban tett látogatása során kedden – Fotó: Yevgeny BIYATOV / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere azt mondta egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a hatóságok eddig 403 olyan ember holttestét találták meg a városban, akiket feltehetően az orosz erők öltek meg a terület megszállása során.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkvában mosolyogva fogadnak minden olyan új szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat. Az ukrán elnök esti videóüzenetében megismételte, az Európai Unió hatodik szankciós csomagjának Ukrajna szerint mindenképpen tartalmaznia kell az orosz energiahordozók importjának teljes leállítását, és az összes orosz pénzintézet elszigetelését a nemzetközi pénzpiacoktól.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy szerinte Oroszországnak „nem volt más választása”, mint hogy katonai műveletet indítson Ukrajna ellen.
  • Putyin szerint a Szovjetuniót is elszigetelték annak idején, mégis elsőként jutott az űrbe. „Oroszországnak nem áll szándékában elszigetelődni” – mondta.
  • Több mint tízezer civil halhatott meg Mariupolban a polgármester, Vadim Bojcsenko szerint, a holttestek beborítják az utcákat – mondta.
  • Franciaország újabb hat orosz diplomatát utasított ki, akiket kémkedéssel gyanúsítanak. Európa már közel 20 országa utasított ki a háború kirobbanása óta ilyen okból orosz kémeket, Magyarországon nincs szó ilyesmiről.
  • A brit külügyminiszter szerint az oroszok vegyi anyagokat használhattak Mariupol lakosai ellen, a Pentagon azonban erre nem talált bizonyítékot.
  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat elfogta a házi őrizetéből meglépett Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát, parlamenti képviselőt, egyben Vlagyimir Putyin komáját.
  • Az amerikai kormányzati szereplők közül Joe Biden volt az első, aki egy iowai beszédében, majd azt követően újságíróknak is a nemzetközi jogi súllyal bíró „népirtás” kifejezést használta az orosz invázióra.
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!