Egyre nagyobb a nézeteltérés a német kormánykoalícióban az ukrajnai fegyverszállítások miatt

2022. április 12. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormánykoalíciót alkotó három párt között egyre nagyobb a nézeteltérés az az ukrajnai fegyverszállítások miatt, pontosabban ennek gyorsaságát és esetleges következményeit illetően.

A Zöldek politikusa, Annalena Baerbock külügyminiszter hétfőn azt mondta, Ukrajnának „nehézfegyverekre” van szüksége, és bírálta Olaf Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártját (SPD), mondván, most „nem a kifogások”, hanem a „gyakorlati lépések ideje” van.

Christiane Lambrecht SPD-s védelmi miniszter a hétvégén kijelentette, hogy Németország „elérte a határát” annak, hogy saját arzenáljából fegyverekkel lássa el Ukrajnát anélkül, hogy saját biztonsági pozícióját veszélyeztetné. Itt energetikai okok is lehetnek a szocdemek óvatossága mögött, ugyanis Németország – Olaszország és Magyarország mellett – súlyosan ki van szolgáltatva az orosz olajnak és földgáznak.

A német parlament védelmi bizottságának vezetője, Marie-Agnes Strack-Zimmermann a liberálisok (FDP) részéről sürgette a kormányt, hogy vállaljon nagyobb szerepet az ukrajnai fegyverszállításokban.

Olaf Scholz és Annalena Baerbock – Fotó: Michele Tantussi / AFP
Olaf Scholz és Annalena Baerbock – Fotó: Michele Tantussi / AFP

Norbert Röttgen, a hosszú idő után ellenzékbe került Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai szóvivője azzal vádolta Scholz kancellárt, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállítások késlekedésével „kudarcos politikát folytat” Oroszországgal szemben.

Február 27-én Scholz történelmi fordulatot jelentett be a német külpolitikában: Németország több évtized után először szállít fegyvereket konfliktusövezetbe azzal, hogy rakétákat küldtek az oroszok ellen harcoló ukránoknak. Valamint egy gigantikus, 100 milliárd eurós alapot is létrehoztak a német hadsereg gyorsabb ütemű modernizálására, katonai költségvetésüket pedig a NATO által elvárt módon a GDP 2 százalékára emelik.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!