Zelenszkij: Órák kérdése, és már húszezerre nő az orosz halálos áldozatok száma

2022. április 13. – 01:45

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékeznek arra, amikor Oroszország azzal kérkedett, hogy 48 óra alatt beveszi Kijevet? Nos, Ukrajna már 48 napja ellen tud állni az orosz erők támadásainak.

– vezette be Volodimir Zelenszkij kedden a szokásos esti videóüzenetét, melyben azt mondta, akár órák kérdése, hogy Oroszország elérje az 20 ezredik háborús áldozatát. Ezzel kapcsolatban költői kérdések özönét zúdította a (Zelenszkij beszédétől nyilván elszigetelt) orosz közvéleményre:

Hogyan születhetett meg olyan terv, mely alig több mint egy hónap alatt több tízezer halottat eredményezett? Ki engedélyezhet egy ilyen tervet? És mi a halottak számára még elfogadható száma? Tízezernyi vagy százezernyi halott orosz?

Az ukrán elnök megismételte, hogy az Európai Unió hatodik szankciós csomagjának Ukrajna szerint mindenképpen tartalmaznia kell az orosz energiahordozók importjának teljes leállítását, és az összes orosz pénzintézet elszigetelését a nemzetközi pénzpiacoktól. „Csak ezek a lépések kényszeríthetik Moszkvát valamilyen megegyezésre, ezek nélkül továbbra is a katonai megoldást fogja keresni”.

Zelenszkij óvatosan nyilatkozott arról a híresztelésről, miszerint Mariupolban vegyi fegyvert vetettek volna be, azt mondta, hogy „egy ostromlott városban értelemszerűen lehetetlen 100 százalékig megbizonyosodni” a gyanúról, de az orosz propagandisták állandóan fenyegetnek pusztító vegyi fegyverekkel, ezért a világnak „preventív” módon kéne cselekednie, mert ha Oroszország valóban bevet tömegpusztító fegyvert, akkor már késő lesz.

Az elnök fogolycserét ajánlott Vlagymir Putyinnak; leszögezte, hogy kész az Ukrán Biztonsági Szolgálat által kedden letartóztatott Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát, parlamenti képviselőt kicserélni az orosz erők által foglyul ejtett „ukrán fiúkért és lányokért”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!