Az Ukrán Biztonsági Szolgálat elfogta Putyin komáját

2022. április 12. – 21:58

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát, parlamenti képviselőt, akit családi kapcsolat is fűz Vlagyimir Putyinhoz.

– közölte kedden este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon. Az államfő fotót is közzétett, amelyen a megbilincselt Medvedcsuk látható, de a „különleges műveletről” csak későbbre ígért részleteket. A Kijev és Washington által is gazdasági szankciókkal sújtott oroszbarát oligarchát, az „Ellenzéki Platform – Az Életért” elnevezésű párt parlamenti képviselőjét 2021 őszén hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az orosz invázió február 24-i kezdete óta nem tartózkodott a házi őrizetre kijelölt lakásában, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását.

Viktor Medvedcsuk elfogása után – Fotó: Ukrán Biztonsági Szolgálat via AFP
Viktor Medvedcsuk elfogása után – Fotó: Ukrán Biztonsági Szolgálat via AFP

A 67 éves Medvedcsukot Vlagyimir Putyin komájaként is emlegetik, miután az orosz elnök az ukrajnai oligarcha 17 éves lányának keresztapja. A Time magazinnak erről így nyilatkozott:

Az elmúlt 20 évben elmélyült a kapcsolatunk. Nem állítanám, hogy kihasználtam a viszonyunkat, de mondhatni, politikai arzenálom részévé vált.

Az ukrán hatóságok egyfelől azért emeltek vádat Medvedcsuk ellen, mert a politikus a Krím félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére kapott koncessziójának érvényesítéséről 2015-ben Oroszországgal is tárgyalásokat folytatott. Másfelől pedig felmerült a gyanú, miszerint az oligarcha 2020-ban titkos katonai információkat adott át egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!