Magyarországig érő dízelvezetéket vehet ki az ukrán állam Putyin komájának kezéből

2021. február 21. – 13:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítást adott egy olyan kőolajvezeték újraállamosításának megoldására, amely a terrorizmusért szankcióval sújtott Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető, és Magyarországra szállít dízelüzemanyagot – írta az MTI.

Putyin komája Magyarországra tartó dízelcsövön

A 66 éves Medvedcsukot Vlagyimir Putyin komájaként is emlegetik, miután az orosz elnök az ukrajnai oligarcha 17 éves lányának keresztapja is. A Moszkva emberének tekintett milliárdos jelenleg az Ellenzéki Platform – Életért ellenzéki parlamenti párt egyik vezető politikusa, aki szerint az ellene – és felesége, Okszana Marcsenko televíziós műsorvezető és egykori szépségkirálynő – ellen pénteken hozott ukrajnai szankciók törvénytelenek. Azzal érvel, hogy a terrorizmus finanszírozására hivatkozó ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) nem hozhat ilyen jellegű döntést bírósági ítélet nélkül – írta az orosz Kommerszant napilap, amellyel Medvedcsuk azt is közölte, hogy nem ijed meg az elnök akciójától és nem készül arra, hogy elhagyja Ukrajnát.

A szankciós listára a Medvedcsuk házaspáron kívül további hat magán- és 19 jogi személyt tettek fel. Önmagában a szankciók nem lennének szokatlanok Medvedcsuknak, miután a Krím orosz elcsatolása után az Egyesült Államok már 2014-ben korlátozásokat vezetett be vele szemben.

Az RNBO azonban ezúttal határozott arról is, hogy sürgős intézkedéseket kell tenni az ukrán állam tulajdonjogának helyreállítására a „Szamara – Nyugati irányú” elnevezésű olajvezeték Ukrajna területén keresztül haladó 1433 kilométernyi, teljes hosszúsága fölött. Ez tehát a Medvedcsuk számára jelentős hasznot hajtó vezeték államosítását vetíti előre.

A vezeték áthalad Zsitomir, Rivne, Ternopil, Lviv és Kárpátalja megyéken Magyarország irányába. Orosz olajfinomítók által előállított dízelüzemanyag szállítására hozták létre, tervezett kapacitása évi 3,5 millió tonna.

A vezeték 1100 kilométeres szakaszának üzemeltetője az oligarcha érdekkörébe tartozó PrikarpatZahidtransz nevű vállalat. Zelenszkij elnöki rendeletben utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, milyen körülmények között került az említett csővezeték magánkézbe.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!