Letartóztatják a hazaárulással vádolt oroszbarát oligarchát Ukrajnában

2021. október 11. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán nyomozó hatóság kezdeményezte a hazaárulással és terrorizmus támogatásával vádolt Viktor Medvedcsuk ellenzéki politikus, oroszbarát oligarcha letartóztatását, írja az MTI.

Az Ellenzéki Platform – Az életért párt vezetőjének és parlamenti képviselőjének hétfőn délben adták át a letartóztatásról szóló indítványt. Egyedül akkor tekintetének el a letartóztatástól a hatóságok, ha kifizetné az egymilliárd hrivnyás, átszámítva 11,5 milliárd forintos óvadékot. Képviselőtársa, Rinat Kuzmin szerint az ellene korábban kiszabott szankciók miatt nem fogja tudni átutalni az összeget. Medvedcsuk lányának egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja.

Kuzmin arról is írt Facebook-bejegyzésében, hogy Medvedcsuk jelenleg házi őrizetben van, amit nem sértett meg, a bíróság ezért nem súlyosbíthatja a korábban kiszabott intézkedést. Medvedcsukot idén májusban helyezte házi őrizetbe egy kijevi bíróság, és nyomjelző viselésére is kötelezték.

Medvedcsukot október 8-án hazaárulás és terrorizmus támogatása címén újabb bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. A hatóságok gyanúja szerint 2014-2015 folyamán törvénytelen szénvásárlási ügyletekben vett részt a Donyec-medencében.

Szeptemberben oligarchaellenes törvényt fogadott el az ukrán parlament. A jogszabály értelmében az oligarchának minősített személyek nem finanszírozhatnak pártokat, nem nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban. Vagyoni helyzet és médiabefolyás alapján határozzák meg, hogy ki számít oligarchának. A hírek szerint 13 oligarchát azonosították ezek alapján, köztük van Medvedcsuk is. Ugyanakkor jogi ellentmondások miatt újra napirendre kellett tűznie a parlamentnek a korábban már elfogadott törvényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!