A NATO főtitkára szerint nincs kizárva, hogy az oroszok vegyi fegyvert vessenek be, aztán az ukránokra kenjék az akciót

2022. március 15. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg kedden arról beszélt, hogy Moszkva abszurd állításai biolaborokról és vegyi fegyverekről – melyeket korábban itt foglaltunk össze, itt pedig fact-checkeltük is őket – újabb elemei az oroszok hazugságait összesítő hosszú listának, és éppen emiatt felmerül annak veszélye is, hogy ők fognak vegyi fegyvereket bevetni. A CNN beszámolója szerint Stoltenberg arról beszélt, hogy

  • az oroszok korábban állították, hogy nem fognak támadást indítani Ukrajna ellen, aztán mégis megtették,
  • azt mondták, hogy visszavonják a katonáikat a határ közeléből, de még több egységet küldtek oda
  • és azt is állították, hogy megvédik a civileket, mégis ölik őket.

A főtitkár hozzátette azt is, hogy „Putyin brutális inváziója Ukrajna ellen minden nap halált és pusztulást hoz az országra”. Arról is beszélt, hogy az orosz invázió új dimenziót nyitott az európai biztonságpolitikában, a NATO-nak pedig ehhez mérten kell módosítania a saját hozzáállását. Ennek érdekében konkrét tervekkel fognak majd előállni, melyek között akár jóval nagyobb, magasabb készültségben lévő haderőt is küldhetnek a szövetség keleti országaiba. Emellett általánosan is nagyobb haderőt, megerősített légvédelmet és kibervédelmet és több hadgyakorlatot tervezhetnek.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára múlt szerdán „összeesküvés-elméletként” utasította el az amerikai biolaborokról szóló vádakat és ő is beszélt arról, hogy az oroszok vegyi fegyvereket vethetnek be – bár erre egyelőre semmilyen bizonyíték nem utal. A Szovjetunió felbomlását követően egyébként tényleg létrehoztak Ukrajnában amerikai finanszírozású biolaborokat, főként azért, hogy az országban maradt szovjet fegyvereket biztonságban tudják tartani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!