Ez történt az orosz–ukrán háborúban péntekre virradó éjjel

Legfontosabb

2022. március 11. – 06:16

frissítve

Ez történt az orosz–ukrán háborúban péntekre virradó éjjel
Egy lakos sírva elhagyja a Kijevtől északra fekvő Irpiny városát március 10-én – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki percről percre tudósításunkat az egész napról itt pörgetheti vissza. És ezek a dolgok történtek csütörtök este 21 és péntek reggel 6 óra között:

Oroszország biológiai fegyvergyártással vádolta meg Ukrajnát

  • A következő napokat nagy eséllyel uraló fejlemény, hogy éjjel Oroszország közölte: Ukrajna az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állít elő. Az USA szerint mindez dezinformáció, Oroszország ezzel akarja igazolni a saját maga által kirobbantott háború létjogosultságát.
  • Az ENSZ pénteken rendkívüli ülésen vitatja meg Oroszország állításait.
  • Kína is beszállt az oroszok oldalán, Cao Li-csien, a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az USA-nak el kellene fogadnia a „többoldalú ellenőrzést” az állítólagos amerikai irányítású biofegyver-laboratóriummal kapcsolatban. Cao szerint ezt nem lehet azzal lesöpörni, hogy ez csak propaganda.
  • Az ukrán elnök egyébként azonnal reagált. „Az én földemen nem fejlesztettek ki sem vegyi, sem más tömegpusztító fegyvert” – mondta Zelenszkij. Szerinte az oroszok gyakran azzal vádolnak másokat, amit valójában ők maguk terveznek megcsinálni.
  • Érdekes fordulatként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is beszállt még éjjel, és azt tanácsolta Ukrajnának péntek hajnalban, hogy semmisítse meg a közegészségügyi laboratóriumokban tárolt veszélyes kórokozókat, nehogy a laborok megsérüljenek az orosz támadásban, és esetleg kiszabaduljon egy lakosságra is veszélyes kórokozó. A WHO képviselői elmondták, hogy évek óta együttműködnek az ukrán közegészségügyi laboratóriumokkal olyan biztonsági gyakorlatok miatt, amik segítenek megelőzni a kórokozók véletlen vagy szándékos kiszabadulását. Azt nem árulták el, hogy pontosan milyen kórokozókat tárolnak az érintett ukrajnai laborokban.
  • Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerdán „összeesküvés-elméletként” utasította el a vádakat. A Szovjetunió felbomlását követően egyébként tényleg létrehoztak Ukrajnában amerikai finanszírozású biolaborokat, főként azért, hogy az országban maradt szovjet fegyvereket biztonságban tudják, írta a CNN.

Hírek a hadszíntérről

  • A CNN feljutott egy légtérellenőrző repülőgépre, és azt írják, egyértelműen az a kép rajzolódik ki, hogy az orosz repülőgépek döntő többsége Belaruszból tör be Ukrajnába.
  • Az ukrán légierő közölte, csütörtökön tíz orosz harci repülőt lőttek le és két nagy fegyveres konvojt semmisítettek meg. A jelentés hitelességét nem igazán lehet bizonyítani, az orosz hadsereg nem kommentálta az állításokat.
  • Ukrajna több mint 300 békefenntartó katonájának kivonását kérte több különböző ENSZ-misszióból. Maliból, Ciprusról, Koszovóból és Dél-Szudánból hívják haza a katonáikat, vélhetően azért, mert a honvédő háborújukban minden képzett fegyveresre szükségük van.
  • Ukrajnába érkezhetett a világ egyik legjobb mesterlövésze: A kanadai CBC információi szerint a Wali kódnevű 40 éves mesterlövész akár több mint 3 kilométerről is képes eltalálni az ellenséges katonákat. Itt írtunk arról, hogy mit lehet várni az Ukrajna megmentésére induló külföldi légiótól.
  • Az ukrán belügyminiszter szerint megközelíti a 400 ezret azoknak az embereknek a száma, akiket eddig evakuáltak a háború által súlyosan sújtott ukrán városokból. Viszont Mariupolból például, ahol az oroszok egy szülészeti klinikát is lebombáztak, a miniszterelnök-helyettes szerint csütörtökön senkit sem sikerült kimenekíteni.

Hírek az esetleges tűzszünetről

  • Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy naponta moszkvai idő szerint délelőtt tízkor megnyitja a humanitárius folyosókat, hogy az ukrajnai civilek el tudják hagyni a háborús övezetet. Az ukránok szerint azonban az oroszok eddig csak ígérték, de végül nem tartották be a belengetett tűzszüneteket.

Hírek arról, mit lehet írni az orosz katonákról

  • A Facebook és az Instagram ideiglenesen engedélyezi az orosz katonákra vonatkozó erőszakos kifejezéseket. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”, illetve nem tiltják le a Putyin vagy Lukasenko számára halált kívánó tartalmakat sem, amik normál esetben fennakadnának a szűrőn. Nem engedélyezik ugyanakkor az orosz civilek elleni erőszakra felhívó tartalmakat. Az orosz katonák elleni erőszakra való felhívásokat lehetővé tevő ideiglenes irányelv-módosítás Magyarországon is érvényes.

Még csütörtökön történt

  • Mariupolban már több mint 1200 ember halt meg. Az oroszok korábban egy szülészeti klinikát támadtak meg: ezt az ukrán elnök, Zelenszkij háborús bűnnek minősítette. Csütörtök délután az Európai Unió is elítélte a történteket.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!