Zelenszkij: Moszkvában mosolyogva fogadnak minden olyan új szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat

2022. április 12. – 01:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este is közzétett egy rövid beszédet a Facebook-oldalán. Ebben többek között arról beszélt, hogy Észak-Ukrajnában, azokon a területeken, ahonnan az orosz hadsereg nemrég visszavonult, biztonsági munkálatok folynak. „Mindenekelőtt aknamentesítés. Az orosz csapatok több tíz-, ha nem százezer veszélyes tárgyat hagytak hátra. Ezek többnyire fel nem robbant lövedékek és aknák. Naponta több ezer ilyen tárgyat ártalmatlanítunk.

A megszállók mindenhol aknákat hagytak hátra: még a házakban, az utcákon és a mezőkön is.

(…) Mindent megtettek azért, hogy a megszállás utáni visszatérés a lehető legveszélyesebb legyen. Az orosz hadsereg akcióinak köszönhetően jelenleg a mi országunk az egyik legjobban aknákkal szennyezett a világon. Úgy gondolom, hogy ezt is az orosz csapatok háborús bűnének kell tekinteni. Szándékosan mindent megtettek azért, hogy minél több emberünket megöljék vagy megcsonkítsák, még akkor is, amikor kénytelenek voltak kivonulni a földünkről. Parancs nélkül ezt nem tették volna” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy hétfőn találkozott egy szakértői csoporttal, akik a háborús bűnöket elkövetők bíróság elé állításának jogi módján dolgoznak. „Annak érdekében, hogy ne várjunk évtizedeket, amíg minden nemzetközi jogi eljárás lezárul, hanem felgyorsítsuk az igazságszolgáltatást. Arra számítok, hogy a közeljövőben bemutatják a speciális mechanizmus létrehozásának lehetőségeit” – mondta.

Zelenszkij beszélt arról, hogy a Kreml egyik szócsöve kijelentette, hogy vegyi fegyvereket vethetnek be Mariupol védői ellen. „Ezt a lehető legkomolyabban vesszük. Szeretném emlékeztetni a világ vezetőit, hogy orosz vegyi fegyverek esetleges bevetéséről már korábban is volt szó. Ez már akkor is azt jelentette, hogy sokkal keményebben és gyorsabban kell reagálni az orosz agresszióra. Az Európai Unió most kezdte el az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag megvitatását.

Itt az ideje, hogy ez a csomag olyan legyen, hogy az orosz fél részéről többé egy szót se lehessen hallani a tömegpusztító fegyverek bevetéséről. Az Oroszország elleni olajembargó kötelező. Moszkvában mosolyogva fogadnak minden olyan új szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat”

– mondta Zelenszkij. Arról is szót ejtett, hogy Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök hétfőn Ukrajnába látogatott. Az ukrán elnök köszönetet mondott neki, valamint az egész litván népnek a támogatásért.

Zelenszkij ismét elmondta, hogy több fegyverre lenne szükségük ahhoz, hogy jobban vissza tudják verni az orosz csapatok támadásait. „Amikor a szükséges fegyverekről van szó, még mindig a partnereinkre vagyunk utalva. Sajnos nem kapunk annyit, amennyire szükségünk lenne ahhoz, hogy hamarabb véget vessünk ennek a háborúnak. (…) Ha kapnánk repülőgépeket és elég nehézpáncélos járművet, a szükséges tüzérséget, akkor képesek lennénk erre” – tette hozzá.

Az ukrán elnök azt mondta, hálás azoknak az államoknak és politikusoknak, akik valóban segítettek nekik a háborúban. „Akik nem vesztegették az időt. Akik nem alkudoztak, amikor életek múltak a segítségen” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!