Ukrajna azt állítja, hogy meghiúsítottak egy orosz kibertámadást, amely az ország elektromos hálózatát célozta

2022. április 12. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán tisztviselők szerint orosz hekkerek múlt héten kibertámadást kíséreltek meg indítani az ukrán villamosenergia-hálózat ellen. Az ukrán nemzeti hálózati vészhelyzeteket elhárító csoport, a CERT-UA szerint az orosz hekkercsoport először februárban próbálta meg kompromittálni a rendszert, majd múlt pénteken egy meg nem nevezett energetikai vállalatot támadtak meg. „A céljuk az volt, hogy számos létesítményt, köztük villamosenergia-alállomásokat tegyenek működésképtelenné” –mondta Viktor Zhora kormányszóvivő.

Kijev a „Sandworm” nevű orosz hekkercsoportot tette felelőssé a támadásért. A támadást valószínűleg a kelet-ukrajnai orosz katonai tevékenységek támogatásaként hajtották végre – mondta Zhora. Moszkva következetesen tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint kibertámadásokat indítottak volna Ukrajna ellen.

Az ESET szlovák kiberbiztonsági cég – amely a CERT-UA-val együttműködve hiúsították meg a támadást – azt közölte, hogy a hekkerek által használt szoftver célja az volt, hogy átvegye az irányítást az energiaszolgáltató számítógépes hálózata fölött, hogy aztán „lekapcsolják az áramot”. Egy másik programot pedig az adatok törlésére vetettek be, hogy lassítsák az áramszolgáltatás helyreállítására irányuló kísérleteket.

A beszámolók szerint az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) köthető Sandworm csoport 2015-ben és 2016-ban is okozott már áramkimaradásokat Kijev környékén.

(Sky News, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!