Az Európai Unió bejelentette az Oroszország elleni szankciók negyedik körét

2022. március 15. – 00:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét sem telt el azóta, hogy Ursula von der Leyen bejelentette, hivatalosan is érvénybe lépett az EU-s szankciók újabb köre, máris itt van a következő kör, amely elsősorban az orosz agresszióhoz köthető személyeket és entitásokat, illetve az orosz gazdaságot érinti. Von der Leyen hétfő délután Twitteren jelezte, hogy már Zelenszkijt is értesítette az újabb szankciókról, hozzátéve, hogy az EU Ukrajna mellett áll, és egy 1,2 milliárd eurós makrogazdasági csomaggal és 500 millió eurónyi humanitárius segéllyel támogatják az országot.

A Szabad Európa Rádió cikke szerint a francia elnökség azt közölte, hogy a szankciók részeként megfosztanák Oroszországot az egyenlő kereskedelmi státuszától. Erről korábban már volt szó, nagyon röviden azt jelenti, hogy az oroszok a továbbiakban nem tudnának a lehető legjobb feltételek mellett kereskedni az EU-val. Ez a lépés megnyithatja az ajtót a büntetővámok és az orosz javak importálásának teljes betiltása előtt, és nagyjából egy szintre helyezné az oroszokat Észak-Koreával és Iránnal.

Diplomaták szerint emellett terítéken lehet az orosz vas és acél importjának betiltása, a luxuscikkek, köztük az 50 ezer eurónál drágább autók exportjának leállítása és olajcégek, illetve energiaipari cégek elleni korlátozások. Ezzel egybevágnak a Reuters értesülései is, melyek szerint az EU tagállamai hamarosan új szankciókat fogadhatnak el három orosz olajipari óriás, a Rosneft, a Transneft és a Gazprom Neft ellen.

Ezen felül pedig szankciókat vezethetnek be tizenöt ember, köztük a Chelsea-t éppen áruló Roman Abramovics ellen is, aki ellen a brit kormány már fellépett a múlt héten. Von der Leyen korábban közölte, hogy egy múlt héten elfogadott csomag értelmében az oroszok az IMF-nél és a Világbanknál tárolt pénzekhez sem férhetnek majd hozzá. A szankciókat ezúttal is az Európai Unió hivatalos lapjában részletezik majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!