A brit kormány Roman Abramovics és a Chelsea főbb bevételeit is befagyasztotta

2022. március 10. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy újabb orosz üzletembereket helyeztek szankciós listára. Közülük talán Roman Abramovics, a Chelsea futballklub milliárdos tulajdonosa a legismertebb, akinek a szankcionálása már régóta a levegőben lógott. A szankciók lényege, hogy Abramovics semmilyen módon se profitálhasson Nagy-Britanniában. Ennek részeként a teljes nagy-britanniai vagyonát befagyasztották, nem folytathat tranzakciót brit magánszemélyekkel és vállalkozásokkal, és még utazási tilalommal is sújtották.

A kormány szerint Abramovics, akinek becsült nettó vagyona 9,4 milliárd font, „egyike azon kevés oligarcháknak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma alatt is megőrizték kiemelkedő pozíciójukat”. Abramovicsnak részesedése van az Evraz acélóriásban és a Norilsk Nickel bányászati ​​és olvasztóipari vállalatban.

A büntetés nemcsak személyesen Abramovicsra, hanem a Chelsea-re is komoly hatással lesz, mivel a klub is a befagyasztott vagyonelemek közé tartozik. A BBC Sport úgy tudja, hogy az angol első osztályú bajnokság, a Premier League vezetői csupán 15 perccel a kormány bejelentése előtt értesültek a Chelsea nehéz helyzetéről.

A brit kormány külön engedélyt ad a klubnak annak érdekében, hogy le tudja játszani a mérkőzéseit, a személyzet és a játékosok megkapják a fizetésüket, és mint jelentős kulturális érték, továbbra is fennmaradhasson. A Chelsea női csapatára is vonatkozó különleges engedély néhány kulcsfontosságú pontja:

  • A Chelsea képes kifizetni az összes alkalmazott bérét, beleértve a játékosokat és az edzői stábot is.
  • Fizethetik a mérkőzésekre való utazás „észszerű” költségeit legfeljebb 20 ezer fontig mérkőzésenként.
  • Fizethetik a hazai mérkőzéseik megrendezésének „észszerű” költségeit, ami a gyakorlatban legfeljebb 500 ezer fontot jelent meccsenként.
  • Azok a szurkolók, akik 2022. március 10. előtt vásároltak bérletet vagy egyéni meccsjegyet, részt vehetnek a mérkőzéseken.
  • A műsorszolgáltatók a klub bármely mérkőzését közvetíthetik.

Hogy pontosan hány bérletese van a Chelsea-nek, az nem nyilvános adat, de nagyjából 28-30 ezer emberről lehet szól. A Birmingham Mail 2020-ban végzett felmérést a bérlettulajdonosok körében, és eszerint a Chelsea-nek 28 ezer bérlettulajdonosa volt az akkori szezonban. A klub stadionja, a Stamford Bride 41 837 néző befogadására képes.

Roman Abramovics 2016. április 16-án a Chelsea–Fulham mérkőzésen – Fotó: Ben Queenborough / BPI / DPPI
Roman Abramovics 2016. április 16-án a Chelsea–Fulham mérkőzésen – Fotó: Ben Queenborough / BPI / DPPI

A kormányzati engedély ellenére a szankciók így is jelentősen korlátozzák a klub bevételszerzési lehetőségeit:

  • Nem adhatnak el új jegyeket a következő mérkőzéseikre.
  • A szurkolói boltjukat is kénytelenek bezárni, nem árulhatnak Chelsea-logós termékeket.
  • Martyn Ziegler, a Times újságírója szerint a klub nem adhat el játékost, a meglévő játékosokkal pedig nem hosszabbíthatnak szerződést.
  • Az Abramovicsra kivetett szankció megakasztotta a klub eladásának folyamatát is.

Később a kormány külön megerősítette, hogy a tilalom az eladásra is vonatkozik, bár a Sky News arról írt, hogy mégis mehet az eladás.

Roman Abramovics már korábban bejelentette, hogy eladja a Chelsea-t, mert úgy látja, ezzel tesz a legjobbat a klubnak. A hírek szerint az orosz milliárdos legalább 1,5-2 milliárd fontért válna meg a Chelsea-től. Sajtóhírek szerint a lehetséges vevők között van a leggazdagabb brit, Jim Ratcliffe Ineos-vezér, Hansjörg Wyss svájci üzletember, valamint Muhsin Bayrak török üzletember.

Simon Stone, a BBC sportújságírója szerint a Chelsea képviselői csütörtökön találkoztak volna a klub leendő vevőivel, és szándéknyilatkozatot is írtak volna a tulajdonosváltásról. Most azonban úgy tűnik, mindez meghiúsult.

Nadine Dorries kulturális miniszter a Twitter-oldalán azt írta: „Elsődleges feladatunk, hogy felelősségre vonjuk azokat, akik lehetővé tették a Putyin-rezsim kialakulását. A mai szankciók nyilvánvalóan közvetlen hatással vannak a Chelsea-re és a szurkolóira. Keményen dolgoztunk annak érdekében, hogy a klubnak ne okozzanak szükségtelenül kárt ezek a fontos szankciók.”

Frissítés 14:54: A Chelsea csütörtök délután közleményben reagált a történtekre. Ebben többek között azt írták, normális esetben ugyanaz a szankciórendszer vonatkozna a klubra és a kapcsolt vállalkozásokra, mint Abramovicsra, azonban a brit kormány engedélyt adott ki, amely lehetővé teszi a Chelsea FC számára bizonyos tevékenységek folytatását.

„Szándékunkban áll tárgyalásokat folytatni a brit kormánnyal az engedély hatályáról. Ennek keretében engedélyt kérünk ennek módosítására, hogy a klub a lehető legszabályosabban működhessen” – áll a közleményben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!