Reuters: Újabb EU-s szankciók jönnek az orosz olajcégek ellen

2022. március 14. – 23:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Reuters egy uniós forrásától úgy értesült, hogy az EU tagállamai hamarosan új szankciókat fogadhatnak el három orosz olajipari óriás, a Rosneft, a Transneft és a Gazprom Neft ellen, de magát az uniós olajvásárlást ezek sem fogják érinteni.

A három cég ellen már most is vannak érvényben EU-s korlátozások a hitelek és az adósságfinanszírozás terén, ezek egészülhetnek ki az újabb körben a befektetéseket érintő szankciókkal, amelyek értelmében uniós forrásból nem lehet majd befektetni új feltárási és kitermelési projektekbe.

Ahhoz azonban a megugró olajáraktól és az ellátási problémáktól tartó tagállami kormányok ragaszkodtak, hogy az újabb szankciók ellenére is lehessen a továbbiakban is vásárolni a három cégtől olajat – tette hozzá a Reuters forrása, aki szerint az uniós diplomaták hétfő este vitathatják meg a részleteket.

Az Egyesült Államok egy hete bejelentette, hogy betiltja az orosz olaj és földgáz importját, és ugyanazon a napon az Egyesült Királyság is közölte, hogy 2022 végére teljesen megszabadul az oroszoktól importált olajtól. Az Európai Unió országai azonban ezt nem léphetik meg ilyen rövid távon, mert jóval nagyobb az Oroszországtól való energiafüggőségük, bár hosszabb távú tervek már készülnek.

Ahogy korábbi elemzésünkben írtuk, évtizedes távlatban el lehet képzelni olyan forgatókönyveket, amelyekkel az EU megszabadulna az orosz függéstől, igaz, a földgázpiacon ezt részben csak hasonlóan kétes rezsimeknek való kitettség árán lehetne megvalósítani. Az olajjal jobb a helyzet, de a jelentős drágulás ott sem megúszható.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!