Világbank: Ukrajna gazdasága a felére zsugorodik idén

2022. április 11. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Világbank vasárnapi jelentésében azt közölte, hogy Ukrajna gazdasága idén várhatóan 45,1 százalékkal zsugorodik, „bár a zsugorodás mértéke a háború időtartamától és intenzitásától függ”.

Anna Bjerde, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke szerint „a háború által kirobbantott humanitárius válság nagyságrendje megdöbbentő. Az orosz invázió hatalmas csapást mér Ukrajna gazdaságára, és óriási károkat okozott az infrastruktúrában”.

Bjerde szerint az ukrán gazdaság és kormány csak akkor marad működőképes, ha az ország masszív pénzügyi támogatáshoz jut, amelyből a háborút elszenvedő lakosságnak is juttatnak pénzt.

Tűzoltók dolgoznak egy kijevi üzemnél, ami kigyulladt és leégett egy légitámadás után március 24-én – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP
Tűzoltók dolgoznak egy kijevi üzemnél, ami kigyulladt és leégett egy légitámadás után március 24-én – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

Az orosz gazdaságnak szankciók ellenére sem kell ekkora mélyrepülésre számítania a Világbank elemzése szerint. 2022-re 11,2 százalékos csökkenést jeleznek előre neki.

„Oroszországon és Ukrajnán kívül az előrejelzések szerint idén Belarusz, Kirgizisztán, Moldova és Tadzsikisztán is recesszióba kerül, míg a növekedési előrejelzéseket valamennyi gazdaságban lefelé módosították a háború tovagyűrűző hatásai, az euróövezet vártnál gyengébb növekedése, valamint az árupiaci, kereskedelmi és finanszírozási sokkok miatt” – áll a jelentésben.

Külön kitérnek a búzára és más szántóföldi növényekre. Az oroszok és az ukránok is a legnagyobb termelők között, de háború a vetési és betakarítási munkálatokat is megzavarta, – zavarja, termés, raktárak, infrastrukúra is elpuszult, mindez pedig felfelé hajthatja az árakat. Az ukránok tengeren alig tudnak majd szállítani, míg az oroszoknál a biztosítási költségek emelkedtek meg drasztikusan, ami szintén gátolja a transzportot.

(via CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!