Az ukrán főügyész szerint emberiség elleni bűncselekmények történtek Bucsában

2022. április 11. – 23:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irina Venediktova ukrán főügyész a CNN-nek adott hétfői interjújában azt mondta, hogy hivatala több mint 5800, háborús bűnökkel kapcsolatos ügyet vizsgál és dolgoz fel, amelyekbe még nem számolták bele a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló helyeken, például Mariupolban történt incidenseket. Venediktova azt mondta, hogy az elmúlt napokban többször járt a Kijevhez közeli Bucsában, és kedden is oda tervez utazni. „Még mindig exhumáljuk a holttesteket a tömegsírból. Valójában nem csak háborús bűnökről van szó, most már azt mondhatjuk, hogy itt emberiség elleni bűncselekmények történtek” – mondta.

Venediktova azt mondta, az esetleges háborús bűnösöket ukrán bíróságok előtt szeretnék felelősségre vonni. Elmondta, hogy jelenleg több mint 500 gyanúsítottjuk van, köztük magas rangú katonatisztek és vezető orosz propagandisták.

Az ukrán főügyészség hétfői közleménye szerint a háború kezdete óta legkevesebb 183 gyerek halt meg, 342 gyerek pedig megsebesült Ukrajnában. Venediktova hozzátette, hogy a valós szám még ennél is magasabb lehet, mivel az oroszok által megszállt területekről nincsenek pontos adataik.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!