Volodimir Zelenszkij: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa létezik, a világ biztonsága pedig nem

2022. április 5. – 06:28

frissítve

Volodimir Zelenszkij: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa létezik, a világ biztonsága pedig nem
Lerombolt házak Borogyanka településen 2022. április 5-én – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Késő esti beszédet tartott az ukrán elnök, amelyben kifejtette, hogy szerinte az ENSZ jelenleg képtelen ellátni azokat a feladatokat, amelyek miatt létrehozták.
  • Egy nap alatt 120 orosz diplomatát és kémet utasítottak ki az EU országaiból, Magyarországról nullát. Románia 10 orosz diplomatát utasított ki kedden.
  • Zelenszkij kedd délután az ENSZ előtt beszélt, ahol azt mondta, az oroszok tettei nem különböznek az Iszlám Állam terrorcselekményeitől, és felszólított arra, hogy az oroszokat háborús bűnök miatt állítsák bíróság elé.
  • Az izraeli külügyminiszter, Jaír Lapid is háborús bűnökkel vádolta meg Oroszországot.
  • Az ENSZ szerint a háborúnak már 1480 civil halottja van.
  • 3846 civilt evakuáltak kedden ukrán városokból.
  • Zelenszkij szerint Orbán Viktornak választania kell Moszkva és a „másik világ”, azaz a Nyugat között.
  • Keletre nyomulnak orosz csapatok, a Donbaszra koncentrálják az erőiket.
  • Az orosz parlament elnöke provokációnak tartja a bucsai mészárlás képeit.
  • Varsó kész nyomozókat küldeni a bucsai vérengzés helyszínére.
  • Új szankciókról dönthet szerdán az EU a bucsai, és más Kijev környéki városok civiljeinek feltételezett lemészárlása miatt.
  • Az oroszok elleni védekezés egyik kulcsfegyveréről neveznek el ukrán újszülötteket. Egy ukrán kisfiú a Javelin, egy kislány pedig a Javelina keresztnevet kapta a napokban.

Az orosz állami kommunikációs felügyelet, a Roszkomnadzor kedden közölte, hogy felszólította a Wikipédiát, hogy távolítsa el azokat az anyagokat, amik „pontatlan és hamis információkat tartalmaznak Oroszország különleges ukrajnai műveletéről”.

Az orosz hírközlést szabályozó felügyelet akár 4 millió rubel bírsággal is sújthatja a Wikipédiát, ha nem törlik az általuk hamisnak megítélt információkat.

(Reuters)

Az ukrán főváros, Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko arra kérte az európai politikusokat, hogy szakítsanak meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával, mondván a kifizetésekhez vér tapad, és hozzájárulnak az orosz hadsereg finanszírozásához – olvasható a BBC-n.

„Minden euró, minden cent, amit Oroszországtól kapnak vagy Oroszországnak adnak, mind véres pénz, amihez az ukrán nép vére tapad” – mondta a kijevi polgármester.

Klicsko ukrán népirtásáról is beszélt a Kijev melletti Bucsában tett látogatása után, ahol nagyjából 350-400 holttestet találtak a oroszok elvonulása után, de az áldozatok pontos száma még nem ismert. Az MTI azt írja, hogy a lengyel külügyminiszter helyettes, Pawel Jablonski kedden közölte, hogy Lengyelország készen áll, hogy nemzetközi együttműködés keretében még ezen a héten elküldje nyomozóit a Bucsában történt vérengzés helyszínére.

Az orosz Match TV megszakította szombati közvetítését a Borussia Dortmund-RB Leipzig mérkőzésről, miután a német labdarúgó-bajnokság rangadóján Ukrajnát támogató feliratok voltak láthatók a stadionban.

„Sajnálatos módon meg kell szakítanunk közvetítésünket rajtunk kívül álló okok miatt” – fogalmazott a az MTI híre szerint a kommentátor, Igor Kitmanov a 4-1-es lipcsei sikerrel zárult találkozó szünete előtt. – „Általában a labdarúgásnak és a politikának külön kellene válnia, ez a szabály azonban nem mindig figyelhető meg a Bundesligában.”

Az angol és francia élvonallal ellentétben a Bundesliga mérkőzéseit eddig közvetítették Oroszországban az ukrajnai háború ellenére is. A német liga március elején úgy határozott, hogy nem szakítja meg együttműködését a Match TV-vel, részben azért, hogy háborúellenes üzeneteket mutathassanak az orosz nézőknek. Az ebből származó bevételeket humanitárius segítségnyújtásra fordítják a háború sújtotta Ukrajnában.

Felfüggesztette működését az Airbnb Belaruszban és Oroszországban, írja a Reuters. A cég közleményében az áll, hogy április 4-től nem lehet szállást foglalni, illetve törlik az összes, már meglévő foglalást ebben a két országban.

A Reuters cikke szerint az Airbnb már korábban is jelezte, hogy a Oroszországot sújtó nyugati szankciók miatt a vállalat nem tudja feldolgozni az orosz és belarusz tranzakciókat. A vállalat vezérigazgatója, Brian Chesky már március 4-én posztolt arról Twitteren, hogy felfüggesztik az Airbnb szolgáltatásait Belaruszban és Oroszországban.

Visszafordítottak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának Mariupol felé tartó buszait – közölte kedden Irina Verescsuk, az ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) három buszát állították meg az oroszok Manhusnál, a bizottság kilenc munkatársát pedig elfogták. A CNN-nek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság egyik sajtóreferense azt nyilatkozta, hogy a buszok múlt szombaton indultak útnak Zaporizzsjából Mariupolba.

Irina Verescsuk a Telegramon közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy az orosz erők senkit nem engednek Mariupolba, a hétfő esti tárgyalások után visszafordították a Nemzetközi Bizottság buszait Zaporizzsjába. Verescsuk elmondta, hogy kedden tovább folytatják a humanitárius mentőakciókat, a Nemzetközi Vöröskereszt hét autóbuszból álló konvoja már úton van Manhusból a közeli Berdgyanszkba.

(CNN)

Volodimir Zelenszkij az ukrán köztévében arról beszélt, könnyen előfordulhat, hogy nem lesznek személyes tárgyalások közte és Putyin orosz elnök között. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna fel fogja kutatni az esetleges orosz háborús bűnösöket.

Az ukrán elnök szerint „nagyon nehéz” a katonai helyzet Mariupolban, nem igazán tudják visszaszorítani a nagy erejű orosz támadást.

Zelenszkij azt is mondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választania kell Moszkva és a „másik világ” között (ezzel vélhetően a Nyugatra gondolt). Azt is mondta, szerinte Magyarország miniszterelnöke fél az orosz befolyástól.

Orbán a vasárnap esti győzelmi beszédében Zelenszkijt lényegében a legyőzött ellenfelek listájára tette fel.

(Guardian)

A Reuters úgy értesült, hogy Dánia kiutasít 15 orosz diplomatát. A magyar kormány részéről hivatalosan még nem merült fel ilyesmi. Itt írtunk arról, hogy sorra utasítják ki az európai országok az orosz diplomatákat. Többek között az alábbi országok döntöttek már hasonló intézkedésekről:

  • Belgium 21 orosz diplomatát utasított ki állítólagos kémkedés és biztonsági fenyegetést veszélye miatt.
  • A holland külügyminisztérium kiutasított 17 diplomataként akkreditált orosz hírszerzőt.
  • Csehország nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította a prágai orosz nagykövetség egyik diplomatáját.
  • Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát.
  • Észtország és Lettország három-három, Litvánia négy orosz diplomatát utasított ki a hónap elején – mire az oroszok is kitették a balti országok összesen tíz diplomatáját Oroszországból.
  • Bulgária tíz orosz diplomatát utasított ki, kémkedéssel vádolják őket.
  • Az írek négy magas rangú tisztviselőt kértek fel az ország elhagyására, mert „tevékenységük nem felelt meg a diplomáciai magatartás nemzetközi normáinak”.
  • Észak-Macedónia öt orosz diplomata kiutasítását rendelte el.
  • Orosz diplomatákat utasít ki Németország és Franciaország is a bucsai mészárlás miatt: a német kormány 40 diplomatát utasított ki hétfő este, órákkal később pedig a francia külügyminiszter is bejelentette, 35 orosz diplomatának kell távoznia Franciaországból.

Olekszandr Senkevics, a dél-ukrán Mikolajiv polgármestere felszólította a városban élő nőket és gyerekeket, hogy azonnal hagyják el a települést, miután kazettás bombákat dobtak az oroszok a város civil lakta területeire, írja a BBC.

A polgármester szerint azért bombázzák Mikolajiv civil területeit, hogy pánikot keltsenek, és előkészítsék a terepet az orosz szárazföldi hadműveleteknek a fekete-tengeri kikötővárosban.

18

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozni szeretné a korhatáros tartalmak elérését a számítógépén, akkor használjon megfelelő szűrőprogramot!

A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az Európai Unió nagy valószínűséggel szerdán elfogadja az Oroszország elleni szankciók újabb körét, miután észak-ukrajnai civilek meggyilkolásáról érkeztek jelentések – mondta Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter. Szerinte az EU-nak az Oroszországból származó gáz- és szénimporttal kapcsolatban is „gyorsan lépnie kell.”

Oroszország szerint hamisak a bucsai civilek meggyilkolásával kapcsolatos vádak. Oroszország ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja szerint Oroszország kedden bizonyítékokat fog bemutatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról, hogy nem ők követték el a mészárlást.

Hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról, melyek szerint hetek óta heverhettek Bucsa utcáin a civil holttestek, a várost viszont csak néhány napja foglalták vissza az ukrán erők a visszavonuló oroszoktól.

(BBC)

A legfrissebb ukrán jelentések szerint az ukrán haderő 29 harckocsit és három repülőgépet semmisített meg az elmúlt napokban, írja a Sky News. A cikk azt írja, hogy nem tudja ellenőrizni az információk hitelességét.

Az ukrán ország védelmi minisztériuma azt állítja, hogy az orosz hadsereg 14 páncélozott harckocsit és több drónt is veszített az elmúlt 24 órában, valamint az ukrán hadseregnek sikerült kiiktatnia egy orosz légvédelmi rendszert, valamint két tüzérségi rendszert is.

Egy, az ukrán kormányhoz tartozó Twitter-fiók egy posztban írt arról, hogy 18 500-ra teszik az orosz hadsereg veszteségeinek számát.

Újabb képek kerültek elő az oroszok által hetekre megszállt, majd hátrahagyott Hosztomeli repülőtérről, ezek alapján még inkább meg lehet arról bizonyosodni, hogy a világ legnagyobb repülőgépe szinte teljesen megsemmisült, írja a Sky.

Antonov An-225 Mriját, amely az egyetlen ilyen típusú repülőgép a világon, a koronavírus-járvány elején arra használták, hogy orvosi felszereléseket szállítsanak vele a világ minden tájára.

A háború legelején a repülőtér ellen indított támadás után felmerült, hogy a gép megsemmisült, majd egy műholdkép alapján mégis volt némi remény arra, hogy megmenekülhetett, aztán hétfőn az orosz állami tévé által készített felvételeken is látható volt, hogy súlyos károkat szenvedett.

Fotók: ukrán védelmi minisztérium / Reuters
Fotók: ukrán védelmi minisztérium / Reuters

Dmitro Zsivitszkij, a Szumi régió kormányzója arról számolt be, hogy a terület Konotop körzetében az ukrán hadsereg legalább három megkínzott civil holttestét találta meg. A Kyiv Independent jelentése szerint olyan helyeken találták meg őket, ahol orosz erők állomásoztak. Az oroszok április 3-án, vasárnap vonultak ki Szumi területéről.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament elnöke is csatlakozott azon orosz vezetők táborához, akik hamis provokációnak, megrendezett színjátéknak tartják a Bucsa utcáin tucatszámra heverő holttestekről készült képeket.

Ugyanakkor hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról, melyek szerint hetek óta heverhettek Bucsa utcáin a civil holttestek, a várost viszont csak néhány napja foglalták vissza az ukrán erők a visszavonuló oroszoktól.

Az ukrán külügyminiszter szerint „az a horror, amit Bucsában láttunk, az csak a jéghegy csúcsa azon bűntettek között, amelyeket az orosz hadsereg elkövetett” Ukrajnában.

Németország és Franciaország is orosz diplomatákat utasít ki a bucsai mészárlás miatt: a német kormány 40 diplomatát utasított ki hétfő este, órákkal később pedig a francia külügyminiszter is bejelentette, 35 orosz diplomatának kell távoznia Franciaországból.

(Guardian)

Vang Ji kínai külügyminiszter kedden Dmitro Kulebával tárgyalt. Ez volt az első beszélgetés a két külügyminiszter között március elseje óta, amikor Kuleba az ukrán külügyminisztérium szerint arra kérte Pekinget, bírja rá Moszkvát az invázió megállítására.

„A háborúk egyszer véget érnek. A kulcs az, hogy miként lehet reflektálni a fájdalomra, hogyan lehet tartósan fenntartani a biztonságot Európában, és létrehozni egy kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági mechanizmust” – mondta Ji.

Moszkva közeli szövetségeseként Kína nem volt hajlandó elítélni Oroszország ukrajnai háborúját. Peking ugyanakkor „rendíthetetlenül támogatja” Ukrajna szuverenitását. Emellett békére szólított fel, és kijelentette, hogy kész diplomáciai úton elősegíteni a háború befejezését.

(BBC)

Az Egyesült Államok március közepén sikeresen tesztelt egy hiperszonikus rakétát, de két hétig nem számolt be róla, hogy elkerülje a háborús feszültség eszkalálódását, amikor Joe Biden elnök Európába készült utazni – közölte egy, az ügyet ismerő amerikai védelmi tisztviselő.

A Lockheed Martin amerikai hadiipari óriásvállalat által kifejlesztett hiperszonikus rakétát egy B-52-es bombázóról indították az USA nyugati partjánál, és körülbelül 400-500 kilométert tett meg a levegőben kevesebb mint 5 perc alatt – mondta a tisztviselő. A teszt néhány nappal azután történt, hogy az oroszok bevetettek egy hasonló fegyvert, a Kindzsal nevű rakétát Ukrajnában.

(CNN)

Az orosz csapatok egy jelentős része a kelet-ukrajnai Szlovjanszk elleni offenzívára készül, hogy folytathassák előrenyomulásukat a keletukrajnai térség felé, ahol várhatóan összevonják őket a már most is a Donbaszban lévő csapatokkal – derül ki az Institute for the Study of War agytröszt legfrissebb értékeléséből.

A Szlovjanszk elleni orosz támadás lehet az ukrajnai háború következő kulcsfontosságú csatája – áll a jelentésben.

Ha Szlovjanszkot nem tudják elfoglalni az oroszok, akkor a keleti Donyeck és Luhanszk régiók elfoglalására irányuló törekvéseik „valószínűleg kudarcot vallanak”. Az orosz erők továbbra is alig vagy egyáltalán nem haladnak előre ezeken a területeken – állítja az agytröszt.

Az ukrán csapatok továbbra is tartják Mariupolt is, és valószínűleg súlyos veszteségeket okoznak az oroszoknak. Az orosz csapatok elhagyták az északi Csernyihiv és Szumi körüli területeket, és „valószínűleg a következő napokban teljesen kiürítik ezeket a régiókat” – írták.


Az ukrán média beszámolói szerint az elmúlt napokban Ukrajnában született két olyan gyerek, akiket az orosz invázió elleni védekezés egyik kulcsfontosságú fegyveréről, az orosz páncélosok százait megsemmisítő nyugati szuperfegyverről, a Javelin páncéltörő rakétavetőről neveztek el. Egy ukrán kisfiú a Javelin, egy kislány pedig a Javelina keresztnevet kapta a napokban. Az orosz-ukrán háború meghatározó fegyvereiről, köztük a Javelinről itt és itt írtunk korábban.

Javelin rakétavető egy ukrán katona vállán – Fotó: ANATOLII STEPANOV / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Javelin rakétavető egy ukrán katona vállán – Fotó: ANATOLII STEPANOV / ANADOLU AGENCY VIA AFP

(BBC)

Közösen kell megvédenie az európaiaknak Ukrajnát, mert most dől el Közép-Európa további sorsa és biztonsága – mondta Volodimir Zelenszkij a romániai parlamenthez intézett videóüzenetében. Az ukrán elnök hétfő délután csatlakozott be a parlament ülésére, beszédét pedig a Transtelex szemlézte.

Zelenszkij a beszéd elején képeket mutatott a bucsai mészárlásról, ahol közel 300 civilt öltek meg a megszálló orosz csapatok. Igaz, az elnök szerint a halálos áldozatok száma sokkal magasabb, mint azt korábban becsülték. „Ukrajnát ukrántalanítani és európátlanítani akarják. A RIA Novosztyi cikke azt is megírta, hogy a lakosságot meg kell ölni. Mindez az orosz hivatalos hírügynökség honlapján jelenik meg, ahol semmi sem megy át cenzúra nélkül” – mondta Zelenszkij a cikkről. ami azt fejtegeti, mit kellene kezdenie az oroszoknak Ukrajnával.

„Ha nem álltunk volna ellen, egész Ukrajnában azt tették volna, amit Bucsában tettek.”

Az elnök szerint az orosz vezetés elvesztette a kapcsolatot a valósággal – akárcsak az egykori román kommunista diktátor, Nicolae Ceauşescu. Zelenszkij arról is beszélt, hogy „Románia és román cégek is részt vesznek majd” a háború utáni újjáépítésben, és szeretnék kibővíteni a párbeszédet a nemzeti kisebbségek védelme érdekében. „A jövőnk közös lesz, egy európai családban” – zárta beszédét Ukrajna elnöke.

Volodimir Zelenszkij beszédéről és a bukaresti parlament üléséről bővebben is olvashat a Transtelexen.

  • Öt férfi holttestét találták meg egy bucsai gyermektábor épületének pincéjében az ukránok: a hatóságok szerint a megszálló orosz katonák meg is kínozták a férfiakat, mielőtt kivégezték volna őket.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint „az a horror, amit Bucsában láttunk, az csak a jéghegy csúcsa azon bűntettek között, amelyeket az orosz hadsereg elkövetett” Ukrajnában, írja a CNN. Dmitro Kuleba szerint a Kijev környéki városokban történt események miatt „a legsúlyosabb” szankciókra van szükség.
  • Mint a náci háborús bűnösöket, úgy fogják felelősségre vonni az Ukrajnát megszálló oroszokat – erről beszélt hétfő éjjel közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij. Mint mondta, az oroszok alól felszabadított Kijev környéki városokban „már elvitték az utcákról a holttesteket, de az udvarokban, a házakban még ott vannak a halottak”.
  • „Brutális háborús bűnök” nyomait lehet látni a kijevi régió visszafoglalt külvárosaiban, írta hétfői nyilatkozatában Irina Venediktova ukrán legfőbb ügyész.
  • Az EU szerint Oroszországhoz köthetők a visszaélések, más nem követhette el ezeket – mondta Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője. Azt mondta, az EU teljes mértékben támogatni fogja az ügyben a vizsgálatokat, valamint támogatja az ukrán legfőbb ügyészt és civileket, akik a bizonyítékok összegyűjtésére és megőrzésére koncentrálnak.
  • Orosz diplomatákat utasít ki Németország és Franciaország is a bucsai mészárlás miatt: a német kormány 40 diplomatát utasított ki hétfő este, órákkal később pedig a francia külügyminiszter is bejelentette, 35 orosz diplomatának kell távoznia Franciaországból.
  • Közösen kell megvédenie az európaiaknak Ukrajnát, mert most dől el Közép-Európa további sorsa és biztonsága – mondta Volodimir Zelenszkij a romániai parlamenthez intézett videóüzenetében.
  • Még több fegyvert ígér Ukrajnának, és még több szankciót Oroszországnak a brit külügyminiszter, Liz Truss, aki szerint Oroszországnak „nincs helye” az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. Néhány órával később a Reuters jelentette, hogy az Egyesült Államok arra kéri majd az ENSZ közgyűlését, függesszék fel Oroszországot az Emberi Jogi Tanácsban.
  • Rákapcsolt az orosz propaganda a bucsai mészárlás híre után: szerintük „nyugati típusú fake newsról”, „kitervelt provokációról” van szó, a civilek haláláért pedig az „ukrajnai nácik” a felelősek.
  • Hetekig heverhettek Bucsa utcáin a civilek holttestei – írja a Sky News az alapján, hogy hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról.
  • 3376 civilt evakuáltak hétfőn Kelet-Ukrajna nagyvárosaiból a humanitárius folyosókon keresztül, közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Ez a szám magasabb is lehetett volna, ha a Vöröskereszt buszait nem állították volna meg Mariupol előtt.
  • Egy nyugati tisztviselő szerint Oroszország több mint 130 ezer fiatalt vett fel sorkatonának, ami az elmúlt évekhez képest szokatlanul nagy szám. A névtelenséget kérő tisztviselő szerint „valódi esélye van annak, hogy ezeket a sorkatonákat is Ukrajnába küldik”.
Sírok, ahova a bucsai mészárlás áldozatait temették – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters
Sírok, ahova a bucsai mészárlás áldozatait temették – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Kijev külvárosainak környékén fekszik Motizsin, melynek polgármesterét, Olja Szutlilenkót és családjának három tagját egy erdőbe ásott gödörben találták meg részben lefedve, miután az ukrán erők visszavették az ellenőrzést. Nemcsak Bucsán, de a többi, oroszok által megszállt településen is hasonló esetekről számoltak be a helyiek – ezekről mi is beszámoltunk a nap folyamán tudósításainkban.

Ahogyan az ukránok átvették az ellenőrzést az oroszoktól a korábban megszállt területekre, úgy derült fény a Kijev mellett fekvő Bucsa tömegsírjára a háború negyvenedik napján. Képes összefoglalónkat – melyekben megrázó képekkel is találkozhat – itt találja.

Hetekig heverhettek Bucsa utcáin a civilek holttestei – írja a Sky News az alapján, hogy hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról. A lakosok szerint az áldozatokat a megszálló orosz katonák ölték meg, emiatt Oroszországot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyenesen népirtással vádolja.

Az orosz viszontválasz erre az volt, hogy mindez „előre eltervezett provokáció” és „csak egy újabb hoax”. Nos, a műholdfelvételek alapján a bucsai mészárlás legalább 11 halálos áldozata március 11-e óta ott hevert az utcákon – azaz bőven akkor, amikor a terület orosz megszállás alá került.

A fenti, március 10-i képen a bucsai Szent András székesegyház környékén lehet felfedezni tömegsírok nyomait, a lenti képen pedig az orosz megszállók által szétrombolt Vokzalna utca házait – Fotó: Maxar Technologies / Handout via Reuters
A fenti, március 10-i képen a bucsai Szent András székesegyház környékén lehet felfedezni tömegsírok nyomait, a lenti képen pedig az orosz megszállók által szétrombolt Vokzalna utca házait – Fotó: Maxar Technologies / Handout via Reuters

Hétfőn a Pentagon is megerősítette, hogy az orosz erők felelősek a városban elkövetett gyilkosságokért. Joe Biden amerikai elnök szerint pedig Vlagyimir Putyin háborús bűnös, és az orosz elnöknek nemzetközi bíróság előtt van helye.

Indul a Telex percről percre közvetítése a háborús eseményekről. Az előző napi, hétfői közvetítésünket itt tudja visszanézni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!