Varsó kész nyomozókat küldeni a bucsai vérengzés helyszínére

2022. április 5. – 10:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország készen áll, hogy nemzetközi együttműködés keretében még ezen a héten elküldje nyomozóit Ukrajnába, a Kijev melletti Bucsában történt vérengzés helyszínére – közölte kedden a lengyel közszolgálati rádióban Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az MTI híre szerint a diplomata felidézte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállításának fontosságáról beszélt, amely az Ukrajna orosz megtámadása során elkövetett „népirtás” körülményeivel foglalkozna.

A vizsgálat hatékonysága érdekében minél gyorsabb bizonyítási eljárás szükséges, hiszen a nyomok nagyon gyorsan megsemmisülhetnek, ami megnehezítené például az elkövetők azonosítását és megbüntetését – mondta el Jablonski. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy ügyészekből, orvosokból, kriminológusokból álló nemzetközi csoportok utazzanak Ukrajnába a bűntettek helyszínére.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában legalább 350-400 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után, az áldozatok pontos száma még nem ismert.

A Bucsában előkerült holttestek egy része -Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty
A Bucsában előkerült holttestek egy része -Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!