Öt holttestet találtak egy gyermektáborban Bucsában, eddig 300 civil halottról tudnak

2022. április 4. – 19:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt férfi holttestét találták meg egy bucsai gyermektábor épületének pincéjében az ukránok, írja a Sky News. A hatóságok szerint a megszálló orosz katonák meg is kínozták a férfiakat, mielőtt kivégezték volna őket.

Egyelőre nem azonosították, kikről lehet szó, viszont az egyik férfi iratait megtalálták a holttestek közelében. A Sky szerint két napja fedezték fel őket a pincében, mielőtt hétfőn a felszínre hozták volna a holttesteket. Az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója, Anton Gerascsenko szerint az egyik férfit ötször lőtték mellkason, egy másik férfit pedig puskával lőttek fejbe.

Ukrán katonák megsemmisített orosz harci járművek mellett Bucsában – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via Reuters
Ukrán katonák megsemmisített orosz harci járművek mellett Bucsában – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via Reuters

Mintegy 300 civil holttestét gyűjtötték össze az ukránok Bucsa felszabadítása óta, mondta egy ukrán tisztviselő. Szergej Matijk szerint bár az áldozatok többsége férfi volt, közel 30 százaléknyi nő- és gyermekáldozata is van a népirtásnak.

„A harcok intenzitása miatt eddig tömegsírokba kellett temetni a halottakat, de most, hogy csendesebb a helyzet, lehetővé kell tenni az egyéni temetéseket”

– mondta Matijk. A Kijev környékén fekvő települést néhány napja szabadították fel ellentámadással az ukrán erők, az oroszok kivonulása után hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is a helyszínre látogatott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!