Ez történt a háborúban hétfő késő este és keddre virradó éjjel

2022. április 5. – 04:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Öt férfi holttestét találták meg egy bucsai gyermektábor épületének pincéjében az ukránok: a hatóságok szerint a megszálló orosz katonák meg is kínozták a férfiakat, mielőtt kivégezték volna őket.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint „az a horror, amit Bucsában láttunk, az csak a jéghegy csúcsa azon bűntettek között, amelyeket az orosz hadsereg elkövetett” Ukrajnában, írja a CNN. Dmitro Kuleba szerint a Kijev környéki városokban történt események miatt „a legsúlyosabb” szankciókra van szükség.
  • Mint a náci háborús bűnösöket, úgy fogják felelősségre vonni az Ukrajnát megszálló oroszokat – erről beszélt hétfő éjjel közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij. Mint mondta, az oroszok alól felszabadított Kijev környéki városokban „már elvitték az utcákról a holttesteket, de az udvarokban, a házakban még ott vannak a halottak”.
  • „Brutális háborús bűnök” nyomait lehet látni a kijevi régió visszafoglalt külvárosaiban, írta hétfői nyilatkozatában Irina Venediktova ukrán legfőbb ügyész.
  • Az EU szerint Oroszországhoz köthetők a visszaélések, más nem követhette el ezeket – mondta Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője. Azt mondta, az EU teljes mértékben támogatni fogja az ügyben a vizsgálatokat, valamint támogatja az ukrán legfőbb ügyészt és civileket, akik a bizonyítékok összegyűjtésére és megőrzésére koncentrálnak.
  • Orosz diplomatákat utasít ki Németország és Franciaország is a bucsai mészárlás miatt: a német kormány 40 diplomatát utasított ki hétfő este, órákkal később pedig a francia külügyminiszter is bejelentette, 35 orosz diplomatának kell távoznia Franciaországból.
  • Közösen kell megvédenie az európaiaknak Ukrajnát, mert most dől el Közép-Európa további sorsa és biztonsága – mondta Volodimir Zelenszkij a romániai parlamenthez intézett videóüzenetében.
  • Még több fegyvert ígér Ukrajnának, és még több szankciót Oroszországnak a brit külügyminiszter, Liz Truss, aki szerint Oroszországnak „nincs helye” az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. Néhány órával később a Reuters jelentette, hogy az Egyesült Államok arra kéri majd az ENSZ közgyűlését, függesszék fel Oroszországot az Emberi Jogi Tanácsban.
  • Rákapcsolt az orosz propaganda a bucsai mészárlás híre után: szerintük „nyugati típusú fake newsról”, „kitervelt provokációról” van szó, a civilek haláláért pedig az „ukrajnai nácik” a felelősek.
  • Hetekig heverhettek Bucsa utcáin a civilek holttestei – írja a Sky News az alapján, hogy hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról.
  • 3376 civilt evakuáltak hétfőn Kelet-Ukrajna nagyvárosaiból a humanitárius folyosókon keresztül, közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Ez a szám magasabb is lehetett volna, ha a Vöröskereszt buszait nem állították volna meg Mariupol előtt.
  • Egy nyugati tisztviselő szerint Oroszország több mint 130 ezer fiatalt vett fel sorkatonának, ami az elmúlt évekhez képest szokatlanul nagy szám. A névtelenséget kérő tisztviselő szerint „valódi esélye van annak, hogy ezeket a sorkatonákat is Ukrajnába küldik”.
Sírok, ahova a bucsai mészárlás áldozatait temették – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters
Sírok, ahova a bucsai mészárlás áldozatait temették – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!