Zelenszkij: Olyan dolgokat műveltek az orosz megszállók, amiket a helyiek még a nácik idején se láttak

2022. április 5. – 02:50

frissítve

Zelenszkij: Olyan dolgokat műveltek az orosz megszállók, amiket a helyiek még a nácik idején se láttak
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti beszéde – Fotó: President of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Mint a náci háborús bűnösöket, úgy fogják felelősségre vonni az Ukrajnát megszálló oroszokat – erről beszélt hétfő éjjel közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök hétfőn ellátogatott az oroszok alól felszabadított Kijev környéki városokba, ahol „már elvitték az utcákról a holttesteket, de az udvarokban, a házakban még ott vannak a halottak”.

„Egyszerűen romokban hevernek az utcák. Kigyulladt katonai eszközök az utakon az összetört kocsik mellett. Szívszorító érzés látni a golyónyomokat azokon az autókon, amikre rá volt írva: »Gyerekek«.”

Zelenszkij beszédében is elmondta, hogy az eddigi 300 holttestnél még többet is találhatnak Bucsában, és még ennél is több áldozatról számoltak be több másik ukrán városban. „A kijevi, a csernyihivi és a szumi régiók falvaiban olyan dolgokat műveltek a megszállók, amiket a helybeliek még a 80 évvel ezelőtti náci megszállás során sem láttak.”

Az elnök egyeztetett hétfőn Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, valamint Andrzej Duda lengyel elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral is – utóbbi a tervek szerint nemsokára Ukrajnába látogat. Zelenszkij ezután az újságírókat szólította meg: „Teljes hozzáférést biztosítunk a riportereknek Bucsába és Ukrajna többi felszabadított városába. Százak jönnek a világ minden pontjáról, és örülnénk neki, ha több ezernyi újságíró eljönne hozzánk. Ahány csak tud! A világnak látnia kell, mit művelt Oroszország.”

Szerinte idővel az orosz lakosság is meg fogja ismerni az igazságot – még úgy is, hogy az orosz propaganda ellentámadásba lendült. „Minden normális ember a világon érti, hogy ki hozott háborút és tömeggyilkosságokat Ukrajna földjére. Egyértelmű evidencia van arra, hogy az orosz csapatok tettek tönkre békés városokat, kínoztak és öltek meg civileket.

Ezért az orosz propagandisták és a vezetőik már csak egy dolgot érhetnek el: hogy munkájuk elegendő legyen egy ítéletre a háborús törvényszék előtt.”

Felhozta a náci propagandalap, a Der Stürmer főszerkesztőjének, Julius Streichernek a példáját is: „Őt kivégezték antiszemita propaganda és népirtásra való felbujtás miatt. Manapság már nem végeznek ki embereket. De tudnia kell minden Szkabejevának [orosz sztárműsorvezető – a szerző], esti szájhősnek, élvonalbeli hazudozónak és a főnökeiknek, hogy életük végéig rácsok mögött fognak maradni. A legjobb esetben.”

Zelenszkij megszólította a nyugati vezetőket is, akik felé szemrehányást is tett: „Erőteljes szankciókkal kell reagálni az Oroszország által elkövetett mészárlásra a civilek ellen. De vajon tényleg szükséges volt ezt kivárni?

Tényleg több száz embernek kellett kínok között meghalnia ahhoz, hogy néhány európai vezető végre megértse: az orosz állam megérdemli a legkeményebb nyomást? Minden ukrán szív megszakad emiatt. Az én szívem is megszakad.”

Az ukrán elnök nyomatékosította, hogy az oroszok által még megszállt városok felszabadításához újabb fegyverekre van szüksége az országának: „Ha már megszereztük volna, amire szükségünk van – repülőgépekre, tankokra, tüzérségi, rakéta- és hajóelhárító fegyverekre –, akkor emberek ezreit menthettük volna meg.”

Zelenszkij szerint igyekeznek minél hamarabb normális életkörülményeket teremteni a felszabadított területeken, és ígérte: újjáépítenek minden lerombolt utat, hidat és infrastruktúrát. Azonban az ukrán elnök arra számít, hogy az orosz megszállók déli és keleti irányból készülnek brutális előrenyomulásra és akciókra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!