Ezer ember még mindig a lebombázott színházban lehet Mariupolban, az oroszok az ukrán felet hibáztatták az eseményért az ENSZ-ülésen

Legfontosabb

2022. március 17. – 09:12

frissítve

Ezer ember még mindig a lebombázott színházban lehet Mariupolban, az oroszok az ukrán felet hibáztatták az eseményért az ENSZ-ülésen
A lebombázott színház Mariupolban – Fotó: Ukraine Azov Battalion / EYEPRESS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtökön is folytatódtak a tárgyalások az ukránok és az oroszok között, de jelentések szerint továbbra is jelentős a szakadék.
  • A szerdán lebombázott mariupoli színházból csütörtök estig 130 embert sikerült biztosan élve kihozni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Oroszország az ukrán Azov milíciát tette felelőssé a történtekért.
  • Legalább egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután egy lelőtt rakéta maradványai egy lakóépületet találtak el Kijevben.
  • Már ötvenhárom halottja van a szerda délelőtti csernyihivi támadásnak, amikor egy bomba csapódott egy épületbe, ahol emberek épp kenyérért álltak sorban.
  • Marafában 21-en meghaltak a városi iskolát és művházat ért rakétázásban. Rubizsne városát egész nap és éjjel lőtték, a helyi kormányzó szerint ezekben egy ember meghalt, és öt megsebesült.
  • Ukrajna kilenc humanitárius folyosót nyit csütörtökön, de mindössze 3800 embert sikerült kihozni ezeken keresztül.
  • Az ukránok szerint eddig 107 gyerek halt meg, az amerikai hírszerzés szerint pedig hétezer orosz katona.
  • Volodimir Zelenszkij arról beszélt a Bundestagnak, a szavak semmit sem érnek, „Európában egy népet pusztítanak el”.
  • Putyin beszédében Oroszország „öntisztulásáról” beszélt, ami szerinte megerősíti az országot.
  • Este elkezdődött az ENSZ BT sürgősségi ülése, amit az ukrajnai humanitárius helyzet romlása miatt hívtak össze.
  • Az USA száz kamikazedrónt és nagy hatótávolságú légelhárító rakétákat is küld Ukrajnának.
  • Már a lengyelek is azt mondták, Putyin háborús bűnös.

A háborúban eddig 107 gyerek meghalt, 120 pedig megsebesült Ukrajnában, állítja az ukrán főügyészség.

A legtöbb halálos áldozatot Kijev, Harkiv, Donyeck, Csernyihiv, Szumi, Herszon, Mikolajiv és Zsitomir régiókból jelentették. A főügyészség közleménye szerint legalább 11 kórházat, több mint 410 oktatási intézményt rongáltak meg a lövések, 63 pedig teljesen megsemmisült. (BBC)

Nagy volt rá a kereslet, ezért még több Zelenszkij LEGO-figurát ad ki az egyedi LEGO termékeket készítő Citizen Brick. Az ukrán elnökről mintázott játékokat egy a háború elől menekülőket segítő jótékonysági kampány keretében értékesítik. 100 dollárba (kb. 33 ezer forintba) kerül egy ilyen figura, a Molotov-koktél LEGO-k pedig ennek tizedébe.

A Kreml szerint Oroszország „kolosszális” energiát fektet a tárgyalásokba, ám ugyanez nem mondható el a másik félről, írja a Guardian.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő megismételte Moszkva álláspontját, miszerint az orosz követelések elfogadásával az ukránok azonnal véget vethetnének a háborúnak. „Egy ilyen dokumentum elfogadása, annak minden feltételének betartása és végrehajtása nagyon gyorsan véget vethet annak, ami történik.”

A Financial Times azon értesülésével kapcsolatban, amely szerint Ukrajna és Oroszország jelentős előrelépést ért el egy előzetes béketervvel kapcsolatban, Peszkov a Reutersnek azt mondta: „Ez nem igaz – vannak benne olyan elemek, amelyek helyesek, de az egészét tekintve nem az.”

A két fél közötti tárgyalások csütörtökön tovább folytatódnak.

Oroszország nem fogja figyelembe venni a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét, miszerint azonnali hatállyal be kell szüntetniük a háborút, mert nem találtak bizonyítékot arra az orosz állításra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajlana az orosz nemzetiségű lakossággal szemben, mondta csütörtökön a Kreml.

Az orosz elnöki hivatal azzal is vádolta a nyugati médiát, hogy „szörnyű álhíreket” terjeszt a konfliktusról. Majd az Egyesült Államokat támadták, mert Joe Biden amerikai elnök „háborús bűnösnek” nevezte Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök szóvivője szerint Putyin „nagyon bölcs és művelt nemzetközi személyiség”.

Azt is mondták, hogy az USA régóta bombázott civileket és használt nukleáris fegyvereket Japánban a második világháború végén, így Bidennek „nincs joga kioktatni Oroszországot”.

Az orosz delegáció üres székei a hágai Nemzetközi Bíróságon, mikor ítéletet hoztak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban 2022. március 16-án – Fotó: Phil Nijhuis / Netherlands OUT / AFP
Az orosz delegáció üres székei a hágai Nemzetközi Bíróságon, mikor ítéletet hoztak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban 2022. március 16-án – Fotó: Phil Nijhuis / Netherlands OUT / AFP

Kilenc ukrán városból, köztük az ostromlott Mariupolból kivezető evakuációs útvonalról állapodtak meg a felek csütörtökre – közölte az ukrán kormány. A folyosók célja, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a megtámadott városokba, a távozni akaró lakosok pedig ki tudjanak jutni onnan.

Az elmúlt napokban egyre több magánjármű jutott ki Mariupolból, bár ez nagy kockázattal járhatott, mert a hivatalos útvonalak az ukránok szerint nem voltak biztonságosak. Egy a városba tartó humanitárius konvoj azonban napok óta a várostól 80 kilométerre nyugatra fekvő Berdjanszkban rekedt.

Zelenszkij ukrán elnök pár órával ezelőtt arról beszélt, hogy az oroszok nem kímélték az evakuációs folyosókat sem, azok felé sem hagyták abba az ágyúzást.

Több ponton leállt a vasúti közlekedés csütörtökön Lengyelországban, mert meghibásodott a forgalomirányító rendszer, írja a Guardian. Ezzel viszont zavar keletkezett az Ukrajnából érkező menekültek fontos közlekedési útvonalában.

A lengyel infrastrukturális miniszter szerint a vasúti dolgozók kezelik a helyzetet, és a lehető leghamarabb vissza fog állni a normális közlekedés.

A forgalomirányító rendszert működtető cég minderről azt mondta, a menekültek szállítása volt az elmúlt napokban a vasút legfontosabb feladata, ezt pedig zökkenőmentesen kell folytatni. „Az infrastrukturális minisztériummal együtt teljes mértékben koordináljuk a folyamatot... hogy a (menekültek szállítása) ne álljon le, és a lehető legnagyobb mértékben végrehajtható legyen.”

Azt is mondta, a meghibásodás kiterjedt az egész országra, mintegy 820 km vasúti útvonalat érintve.

A háború kitörése óta több mint 1,9 millió menekült érkezett Lengyelországba. Az ENSZ Menekültügyi Hivatala szerint ez idő alatt 3 milliónál is többen menekültek el Ukrajnából.

Az óvóhelyként használt mariupoli színházat felrobbantó pilóta egy „szörnyeteg”, mondta az ukrán védelmi miniszter az Európai Parlamentnek.

Oleksii Reznikov itt azt mondta: a pilóta annak ellenére dobta le a bombát, hogy az épület két oldalán nagy betűkkel a „gyerekek” szó volt felírva oroszul.

A színházat, amiben körülbelül ezer civil keresett menedéket, szerdán érte találat. C csütörtöki hírek szerint viszont a civilek élve jönnek elő, bár arról egyelőre nincsenek hírek, hogy hallottak vagy sebesültek vannak-e köztük.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán tagadta, hogy légicsapást hajtott volna végre egy mariupoli színház ellen, írta a RIA orosz állami hírügynökség.

Így nézett ki a színház korábban és a bombázás után:

Fotó: EyePress News / AFP
Fotó: EyePress News / AFP

Ukrajna jó minőségű műholdfelvételeket kér Japántól, hogy azokat is felhasználják az orosz csapatok elleni harcokban. A tokiói kormány és japán magáncégek olyan műholdakat üzemeltetnek, amik éjjel-nappal működnek, és a felhőkön, valamint más légköri akadályokon keresztül is képesek részletes felvételeket készíteni.

A japán kormány „alaposan megfontolja”, hogy az ilyen adatok átadásával járó politikai kockázat vállalható-e. A Reuters szerint a japán hadsereg azt állítja, hogy négy nagyméretű orosz kétéltű szállítóhajót észlelt az ázsiai ország partjainál, amelyek Oroszország felől nyugat felé, valószínűleg Európa felé tartottak, fedélzetükön különféle katonai járművekkel. Ilyen hajókat jellemzően partraszálláshoz használnak.

Hogyan élik meg a háborút Lvivben, amelynek közelében az oroszok lebombáztak egy kiképzőbázist? Pánikolnak-e az emberek a 35 halálos áldozattal járó támadás után, egyáltalán mennyire veszik komolyan a légvédelmi riadókat? Itt olvashatja el a helyszíni riportunkat a nyugat-ukrajnai városból, ahová több mint 200 ezren menekültek a háború kitörése óta.

Közparkban kialakított óvóhely és egy fiatal pár légvédelmi riadó idején a mélygarázsban – Fotó: Bődey János / Telex
Közparkban kialakított óvóhely és egy fiatal pár légvédelmi riadó idején a mélygarázsban – Fotó: Bődey János / Telex

A Kyiv Independent arról írt a Center for Transport Strategies alapján, hogy már az Air Serbia sem fog járatokat indítani Oroszországba.

Miután a legtöbb nyugati ország lezárta a légterét az orosz járatok előtt, Oroszország pedig kitiltotta a brit és EU-s gépeket, sok orosz az Air Serbia gépeivel, Szerbián keresztül jött az EU-ba Oroszországból. Pár napja még arról jött hír, hogy a légitársaság megduplázta a Moszkvából Belgrádba tartó járatainak számát.

A Moszkva–Belgrád-járatokra eladott jegyek száma az elmúlt időszakban 50%-kal megnőtt, a legtöbben Belgrádból aztán Ciprusra, Franciaországba, Svájcba utaznak, de sok orosz választja úti célnak Nagy-Britanniát, Ausztriát, Németországot, Szlovéniát és Spanyolországot is.

Az Air Serbia részvényeinek 51 százaléka a szerb állam, 49 százaléka pedig az Egyesült Arab Emírségek Etihad nevű légi közlekedési vállalatának tulajdonában van. Az oroszbarátságáról ismert Aleksandar Vučić szerb kormányfő korábban arról beszélt, „lincselési kampány” folyik Szerbia ellen, amiért nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben.

Jelenleg az Air Serbia oldalán még lehet foglalni jegyet Oroszországba.

Élve kerülnek elő az emberek abból az óvóhelyként használt színházból, amit szerdán ért találat Mariupolban.

„Egy szörnyű éjszaka után, amikor semmiről sem tudtunk, most végre jó híreket kaptunk Mariupolból, a háború 22. napjának reggelén. A bombabiztos óvóhely képes volt kitartani. A romokat kezdik eltakarítani. Az emberek élve jönnek ki”, írta a Facebookon a régió vezetője, Szergej Taruta.

Az egyelőre viszont nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy az épületben mindenki túlélte a találatot, és vannak-e sérültek. A színházban a hírek szerint körülbelül ezren kerestek menedéket. Két nappal ezelőtt készült műholdképek szerint még az is fel volt írva a színházra nagy betűkkel, oroszul, hogy gyerekek is vannak az épületben.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán tagadta, hogy légicsapást hajtott volna végre egy mariupoli színház ellen, írta a RIA orosz állami hírügynökség. (CNN, BBC, Guardian)

A mariupoli színház március 16-án – Fotó: pavlokyrylenko_donoda / Telegram / AFP
A mariupoli színház március 16-án – Fotó: pavlokyrylenko_donoda / Telegram / AFP

Az orosz kormányzati oldalakat példátlan kibertámadások érik, közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség az orosz digitális minisztériumra hivatkozva. Az oroszok próbálják szűrni a külföldi internetes forgalmat. A Kreml, az Aeroflot légitársaság és a Sberbank oldalait is célba vették a hekkerek.

Mivel Oroszország egyre inkább elszigetelődik a globális pénzügyi rendszerektől és ellátási láncoktól, a kormány egy sor intézkedést javasolt az IT-szektor támogatására. A technológiai cégek kedvezményes adó- és hitelfeltételekhez juthatnak majd hozzá, és a digitális minisztérium korábban azt javasolta, hogy az orosz IT-cégek tárgyaljanak a műszaki támogató rendszerek fokozatos átvételéről a külföldi cégekkel.

Az egyik meghekkelt orosz minisztériumi honlapon a háborúról kezdtek el valós híreket közölni a hekkerek, nem sokkal később elérhetetlenné vált az oldal.

Folytatódnak a tárgyalások, mindkét fél katonai, politikai és humanitárius kérdésekről tárgyal, mondta az az orosz külügyminisztérium csütörtökön.

A tárgyalások továbbra is videón keresztül zajlanak. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy „komolyan tárgyalnak” Ukrajna semleges státuszáról, és „vannak teljesen konkrét megfogalmazások, amelyek véleményem szerint közel állnak a megállapodáshoz”.

Az ukrán békedelegáció egy 15 pontból álló előzetes béketervvel állt elő az oroszoknak, amelynek értelmében az orosz csapatok kivonásáért cserébe semlegességet vállal Ukrajna, és elfogadják a fegyveres erőik korlátozását.

A Kreml külön azt is mondta, hogy az Ausztriához hasonló demilitarizált Ukrajna létrehozásának gondolata kompromisszumnak tekinthető ahhoz, hogy befejeződjön a háború. Ausztriának saját hadserege van, de az 1955-ös osztrák államszerződés és az alkotmány semlegességre kötelezi, ami tiltja a katonai szövetségekbe való belépést és külföldi katonai bázisok létesítését osztrák területen. Egy hasonló megállapodás értelmében Ukrajna valószínűleg nem tudna csatlakozni a NATO-hoz. (Sky News)

„Titeket csak a gazdaság érdekelt”, mondta a nyugati országok vezetőinek Volodimir Zelenszkij csütörtöki beszédében a német Bundestag előtt.

Az ukrán elnök itt arról beszélt, miközben az orosz erők az ukrán határon gyülekeztek az invázió előtt, a nyugati vezetők túl lassan cselekedtek, és nem mentek elég messzire abban, hogy elrettentsék Oroszországot. Zelenszkij azt is bírálta, hogy egyelőre vonakodnak Ukrajna NATO csatlakozásától, és erre úgy reagált: „nekünk ennél az asztalnál nincs helyünk”.

Zelenszkij azt is mondta a német parlamenti képviselőknek, hogy „láthattuk, hogy önök továbbra is hajlandóak üzletelni Oroszországgal, és most a hidegháború közepén vagyunk. Még mindig egy fal mögött védekeztek, amitől nem látjátok, hogy mi min megyünk keresztül”.

Ezután arra sürgette Németországot, hogy vállaljon vezető szerepet, és vessen véget a háborúnak, majd a holokausztról is beszélt. „A politikusok minden évben azt mondják, hogy soha többé. Most látom, hogy ezek a szavak semmit sem érnek. Európában egy népet pusztítanak el”. (CNN, BBC, Sky News)

A Guardian katonai forrásai szerint az Ukrajnának küldött amerikai katonai szállítmányban lesz

  • több ezer géppuska és gránátvető,
  • 20 millió darab kézifegyverekbe tölthető lőszer,
  • 25 ezer darab testpáncél és sisak,
  • 2 ezer db Javelin tankelhárító fegyver,
  • 7 ezer db egyéb páncéltörő fegyver,
  • 800 db Stinger vállról indítható légvédelmi rakétavető,
  • szovjet-orosz S-300-as, nagy hatótávolságú légelhárító rakétarendszerek,
  • 100 db „Switchblade 300” típusú drón.

Az S-300-as alkalmas ballisztikus rakéták elfogására. A Switchblade-et pedig kamikazedrónnak is nevezik, mert egy kicsi, gyalogsági fegyverként használható eszközről van szó, ami lényegében egy kamerával felszerelt, távirányítású repülőbomba.

orosz S-300-asok egy hadgyakorlaton az oroszországi Asulukban 2019. júniusában – Fotó: Sergey Pivovarov / Sputnik / AFP
orosz S-300-asok egy hadgyakorlaton az oroszországi Asulukban 2019. júniusában – Fotó: Sergey Pivovarov / Sputnik / AFP

Már több mint 1,9 millió menekült érkezett Lengyelországba Ukrajnából, állítják a lengyel határőrök.

Ezek 31 százaléka autóval érkezett, 23 százalékuk busszal, 11 százalékuk vonattal, 21 százalékuk – körülbelül 402 ezren – pedig gyalogosan.

Az ENSZ Menekültügyi Hivatala szerint a háború kitörése óta összesen több mint 3 millió ember menekült el Ukrajnából, a menekültek többsége Lengyelországba, Romániába, Moldovába, Magyarországra és Szlovákiába. Ukrajna lakossága az invázió előtt több mint 43 millió fő volt. (CNN)

Vasárnap bezártak Oroszországban a McDonald's-ok, de az orosz parlament szóvivője már tett is egy javaslatot egy új gyorsétteremlánc létrehozására, amivel pótolnák a nyugati márkát. A védjegyét már be is jegyezték. Nem vicc, ez lenne az:

„Oroszországnak megvan az ereje ahhoz, hogy az Egyesült Államok vezette ellenségeket a helyükre tegye, és Moszkva meghiúsítsa a Nyugat oroszgyűlölő összeesküvését, ami Oroszország szétszakítására irányul” – mondta csütörtökön Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök és miniszterelnök, aki jelenleg az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

Medvegyev szerint az Egyesült Államok „undorító” ruszofóbiát szított, hogy megpróbálja térdre kényszeríteni, majd szétszakítani Oroszországot. De ez szerinte „nem fog működni – Oroszországnak megvan az ereje ahhoz, hogy minden szemtelen ellenségünket a helyére tegye”, mondta. (Guardian)


Kilenc humanitárius folyosó – köztük a súlyosan érintett Mariupol városából – ma ismét megnyílhat, közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A politikus szerint az elmúlt napokban több ezer embert vittek biztonságosabb helyre ezeken az útvonalakon, bár néhány humanitárius folyosót Oroszország célba vett. A helyzet különösen durva Mariupolban, ahol a helyi tisztviselők szerint a rakétacsapásokban több mint 2300 ember meghalt.

Kína „soha nem fogja megtámadni Ukrajnát”, mondta Kína ukrajnai nagykövete Lviv-ben. „Segíteni fogunk, különösen gazdaságilag. Ebben a helyzetben, ami most van, felelősségteljesen fogunk cselekedni. Kína az ukrán nép baráti országa. Nagykövetként felelősségteljesen mondhatom, hogy Kína mindig jót fog tenni Ukrajnának, mind gazdaságilag, mind politikailag”, írja a CNN.

Pár napja a Financial Times írta amerikai tisztségviselőkre hivatkozva, hogy az oroszok kínai katonai segítséget kértek a háborúhoz, ezt viszont Oroszország és Kína is tagadta. Kína azt mondta, mindez „amerikai dezinformáció”, a Kreml meg azt, hogy Oroszország képes lenne átvenni a teljes ellenőrzést az ukrajnai nagyvárosok felett, és elegendő katonai ereje van ahhoz, hogy minden ukrajnai célját teljesítse anélkül, hogy Kína segítségére lenne szüksége.

Lelőtt rakéta maradványai csapódtak egy lakóépületbe Ukrajna fővárosában csütörtök hajnalban.

Fotók: Ukrán Katasztrófavédelem Fotók: Ukrán Katasztrófavédelem
Fotók: Ukrán Katasztrófavédelem Fotók: Ukrán Katasztrófavédelem
Fotók: Ukrán Katasztrófavédelem

Már ötvenhárom halottja van a szerda délelőtti csernyihivi támadásnak, mondta a regionális kormányzó. Szerda délelőtt bomba csapódott egy épületbe, ahol emberek épp kenyérért álltak sorban az észak-ukrajnai Csernyihivben.

Az ukránok szerint egyértelműen orosz támadás volt, az oroszok szerint ez kijevi propaganda.

Csernyihiv február 25-e óta ostrom alatt áll. (Sky News)

A Harkiv melletti Merefában találat ért egy oktatási épületet is, közölte az ukrán katasztrófavédelem. Egy orosz rakéta hajnalban csapódott az épületbe. A helyi média szerint az iskola mellett egy közösségi ház is megrongálódott. Áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat által 2022. március 17-én készített és közzétett képen tűzoltók dolgoznak a tűz oltásán egy iskolánál Merefában – Fotó: tate Emergency Service / AFP
Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat által 2022. március 17-én készített és közzétett képen tűzoltók dolgoznak a tűz oltásán egy iskolánál Merefában – Fotó: tate Emergency Service / AFP

Rubizsne városát egész nap és éjjel lőtték, ezekben egy ember meghalt, és öt megsebesült, állítja a helyi kormányzó. A város a kelet-ukrajnai Luhanszki terület ukrán ellenőrzésű részén található.

Szerhij Haidai szerint a város „lángokban áll”, és több mint 20 házat leromboltak.

Luhanszk és Donyeck régió egyes részeit 2014 óta oroszbarát szakadárok ellenőrzik, és a térségben folyamatosak a harcok. Putyin arra hivatkozva indított támadást az ukránok ellen, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajli. az orosz nemzetiségű lakossággal szemben. (Sky News)

A lengyel külügyminiszter-helyettes, Marcin Przydacz a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a mariupoli színházban végrehajtott robbantás újabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin erői egyre brutálisabbak. Przydacz egyetért Joe Biden amerikai elnökkel abban, hogy az orosz vezető „háborús bűnösnek” tekinthető.

„A Kreml azt hitte, hogy az ukrán kormány valahogy el fog párologni. Ez nem így történt. Az ukránok nagyon bátran védik a földjüket és az értékeiket, a demokráciájukat, az országot, amit az elmúlt 30 évben építettek. Ezért most Putyin úgy döntött, hogy a polgári infrastruktúrát támadja.”

A lengyel politikus szerint a mariupoli színháznál ki volt írva, hogy gyerekek vannak az épületben, de „ez nem tántorította el Putyint”. Néhány órával ezelőtt bombatalálat érte a mariupoli színházépületet, ahol nagyjából 1200 ember keresett menedéket. Az áldozatok számáról egyelőre nincs hír.

Műholdfelvétel a mariupoli színházról a támadást megelőzően, az épület előtt és mögött "GYEREK" felirat a járdán- Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters
Műholdfelvétel a mariupoli színházról a támadást megelőzően, az épület előtt és mögött "GYEREK" felirat a járdán- Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters
A színház a támadás után – Fotó: EyePress / AFP
A színház a támadás után – Fotó: EyePress / AFP

A lengyel kormány vezetői a cseh és a szlovén miniszterelnökkel közösen pár nappal ezelőtt Kijevbe látogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkoztak.

A magyar vezetés nem vett részt a találkozón. Orbán Viktor a március 15-i beszédében nem beszélt túl sokat a háborúról, Putyin nevét ki sem ejtette, nem ítélte el az orosz agressziót, lényegében nagyhatalmi ellentétként jellemezte a történéseket.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz invázió minden fronton megfeneklett – írja a BBC.

A közleményük szerint az orosz erők „minimális előrehaladást értek el szárazföldön, tengeren vagy légi úton az elmúlt napokban, és továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek.” Emellett az ukrán ellenállás továbbra is kitartó és jól koordinált. Ukrajna területének túlnyomó többsége, beleértve az összes nagyobb várost is, továbbra is ukrán kézen van – írják.

Ukrajna hadserege azt állítja, hogy Oroszország mostanra légi támadásokra, vagyis a polgári lakosság bombázására és ágyúzására tért át, mert szárazföldi hadműveleteik „sikertelenek” voltak.

Moszkva eddig csak mintegy 500 katona halálát regisztrálta, de az amerikai hírszerzés becslése szerint ez megközelíti a 7000 főt.

Hamisított, úgynevezett deepfake videó kering Zelenszkijről, amelyen felszólítja katonáit, hogy tegyék le a fegyvert – írja a BBC.

A videón jól játszik, hogy az ukrán elnök fejformája valahogy furcsa, és bár szinkronban mozog a szája a szöveggel, mégis hallatszik, hogy az nem az ő hangja. Zelenszkij az Instagramján hamisnak minősítette a videót, nem ő szerepel benne. Hozzátette: „csak azt tudja javasolni, hogy az orosz katonák tegyék le a fegyvert és menjenek haza”.

A videót leadta az Ukrayina 24 nevű tévécsatorna is, a társaság közleménye szerint feltörték a rendszerüket. A weboldaluk korábban elérhetetlen is volt, de azóta helyreállították.

A deepfake technológiával úgy módosítanak videófelvételeket, hogy egy személy arcát átmaszkírozzák egy másik emberére, ami első ránézésre nagyon valósághűen is hathat. A deepfake videók értelemszerűen elég hatékonyak a dezinformáció terjesztésében. A mostani eset az orosz-ukrán háború egyik legelső ilyen kísérlete.

Putyin egyik beszédében Oroszország „öntisztulásáról” beszélt, megcélozva ezzel a háborúellenes oroszokat – írja a Sky News.

Putyin azt mondta, hogy az oroszok „meg tudják különböztetni az igazi hazafiakat a söpredéktől és az árulóktól, és egyszerűen kiköpik őket, mint egy szúnyogot, amely véletlenül a szájukba repült.”

Azzal vádolta a Nyugatot, hogy az áruló oroszok „ötödik oszlopát” használják fel polgári zavargások kiváltására, aminek szerinte Oroszország elpusztítása a célja.

„Meggyőződésem, hogy a társadalom természetes és szükséges öntisztulása csak megerősíti országunkat” – mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin a régiók szociális és gazdasági támogatását célzó intézkedésekről szóló megbeszélésen március 16-án – Fotó: Igor Golovniov / SOPA Images / Getty Images
Vlagyimir Putyin a régiók szociális és gazdasági támogatását célzó intézkedésekről szóló megbeszélésen március 16-án – Fotó: Igor Golovniov / SOPA Images / Getty Images

Az ukrajnai háború elől 3329 ember, köztük 971 gyermek érkezett szerdán Budapestre vonattal.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 59 ember, köztük 37 gyermeket helyeztek el. (police.hu)

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Albánia, Norvégia és Írország kérésére az ENSZ rendkívüli sürgősségi ülést tart csütörtökön az ukrajnai humanitárius helyzet romlása miatt – írja a Guardian.

„Oroszország háborús bűnöket követ el, és civileket céloz meg. Oroszország illegális háborúja Ukrajna ellen mindannyiunkra veszélyt jelent” – közölte Twitter-fiókjában szerda késő este a brit ENSZ-diplomáciai képviselet.

Szerdán Oroszország ismét kérte, hogy halasszák el az ENSZ Biztonsági Tanácsának szavazását az ukrajnai „humanitárius” helyzetről szóló, általa kidolgozott határozatról. Az először szerdára tervezett, majd csütörtök délutánra tolt szavazást péntek délelőttre kell kitűzni – de még tovább csúszhat, ha Moszkva szövetségesei megfúrják.

Szergij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-képviselője „kirívó képmutatásnak” nevezte Oroszország ENSZ-tagokhoz intézett felhívását. „Az ENSZ-tag talán kétszer is meggondolja, mielőtt az orosz hadsereg által Ukrajnában kivégzett gyermekek és felnőttek vérébe merülne” – tette hozzá.

Egyes diplomáciai források szerint arról is folynak a megbeszélések, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalhasson az ENSZ Közgyűlésén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!