Rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa

2022. március 17. – 06:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Albánia, Norvégia és Írország kérésére az ENSZ rendkívüli sürgősségi ülést tart csütörtökön az ukrajnai humanitárius helyzet romlása miatt – írja a Guardian.

„Oroszország háborús bűnöket követ el, és civileket céloz meg. Oroszország illegális háborúja Ukrajna ellen mindannyiunkra veszélyt jelent” – közölte Twitter-fiókjában szerda késő este a brit ENSZ-diplomáciai képviselet.

Szerdán Oroszország ismét kérte, hogy halasszák el az ENSZ Biztonsági Tanácsának szavazását az ukrajnai „humanitárius” helyzetről szóló, általa kidolgozott határozatról. Az először szerdára tervezett, majd csütörtök délutánra tolt szavazást péntek délelőttre kell kitűzni – de még tovább csúszhat, ha Moszkva szövetségesei megfúrják.

Szergij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-képviselője „kirívó képmutatásnak” nevezte Oroszország ENSZ-tagokhoz intézett felhívását. „Az ENSZ-tag talán kétszer is meggondolja, mielőtt az orosz hadsereg által Ukrajnában kivégzett gyermekek és felnőttek vérébe merülne” – tette hozzá.

Egyes diplomáciai források szerint arról is folynak a megbeszélések, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalhasson az ENSZ Közgyűlésén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!